14:24 05.12.2018

Держава допомагає шахраям від міжнародного працевлаштування

3 хв читати

Київ, 05 грудня 2018 року. Проект змін до Закону України "Про зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", які зараз готує уряд, фактично прирікає ринок міжнародного працевлаштування на нелегальне існування. Ці зміни готуються у повному відриві від реального життя і, зокрема, зроблять фактично неможливою легальну роботу компаній – посередників у цій галузі. У підсумку це призведе до ще більшого засилля шахраїв на ринку та, як наслідок, збільшення кількості обдурених громадян України, що шукають роботу за кордоном. Запропоновані зміни вдарять по мільйонах українців та по репутації держави, яка знову діє непослідовно та непередбачувано. Саме до таких висновків прийшли експерти з міжнародного працевлаштування.  

Попри задекларовану мету щодо спрощення можливості виходу на ринок для компаній – посередників шляхом переходу від ліцензування до запровадження діяльності за декларативним принципом, запропоновані законопроектом "новації", нажаль, фактично зосереджуються тільки на посиленні контролю за діяльністю таких підприємств. Автори  законопроекту додають вимоги до суб’єктів господарювання, які неможливо виконати. Запровадження надмірних вимог унеможливлює роботу легального та відповідального бізнесу, створює корупційні ризики, сприяє скороченню легальної складової даного сектору та є "добрим" підґрунтям для роботи шахраїв, що не обтяжені будь-якими правилами, не мають державної реєстрації та, відповідно, клопоту із збору документів, забезпечення відповідності будь-яким нормам, позбавлені будь-якого контролю з боку державних органів. Проте вільно надають посередницькі послуги з працевлаштування громадянам України, наражаючи останніх на значні ризики за межами держави.

"Без системного підходу неможливо буде змінити ринок праці в Україні. А він цих змін потребує. І більше того, цих змін потребує держава, яка страждає від того, що з одного боку, активні люди працездатного віку їдуть шукати роботу за кордоном, а з іншого боку – велика частина економіки України знаходиться в тіні, люди отримують зарплати у конвертах, не сплачують податки. Така ситуація не може продовжуватися і надалі, бо через декілька років не буде грошей в державі платити пенсії громадянам. Крім того, не буде ресурсу для побудови нової економіки, коли молоді люди поїдуть працювати в інші країни. Я знову закликаю всіх учасників процесу – урядовців, народних депутатів, громадські ті міжнародні організації до діалогу. Коли не буде діалогу, не буде майбутнього у суспільства. А воно потрібно не тільки нам, але й нашим дітям", - заявив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

"У нас працює 126 тис моряків за кордоном, і за цим показником Україна є на 6-му місці у світі. У зв’язку з отриманням безвізового режиму та з компаніями, що діють у країнах Балтії, ринок працевлаштування моряків розколовся. У нас залишились великі міжнародні компанії, і ті, які нелегально працевлаштовують через прибалтійські агенції. Держава до сих пір не зробила нічого для лібералізації процесу працевлаштування моряків", - повідомив В’ячеслав Кисловський, віце-президент з питань крюінгу Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

"Ті закони, які приймають сьогодні, у більшості просто ламають Україну, погіршуючи життя простому українцю. Не дає спокою нашим можновладцям те, що громадяни виїжджають за кордон та заробляють там гроші, які направляють додому, щоб їхні родини нормально жили. Влада починає наступ на трудових мігрантів. Звичайно, що це зробити простіше, ніж створювати в Україні робочі місця", - сказав Сергій Войченко, адвокат, голова адвокатського об’єднання "Войченко і Дульський".

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА