15:18 10.12.2018

На Рівненській АЕС розпочато випробування обладнання Holtec

5 хв читати

На майданчику Рівненської АЕС відбулися функціональні випробування нещодавно поставленого в Україну обладнання компанії Holtec International (США) – контейнера HI-TRAC. Контейнер призначений для перевантаження відпрацьованого ядерного палива з приреакторних басейнів витримки на спеціальну транспортну залізничну платформу для подальшого транспортування на майданчик Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС. Випробування пройшли за участю президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського та фахівців Holtec International, на випробуваннях були присутні народний депутат Верховонї Ради України Вікторія Войціцька, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Під час виробничої наради президент Енергоатома Юрій Недашковський зауважив, що будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) є ключовим проектом для енергетичної безпеки України. «На сьогоднішній день ми перетнули екватор у будівництві сховища, наразі перебуваємо на завершальному етапі реалізації проекту. На заводах Holtec International завершується виготовлення допоміжного обладнання, триває виробництво основного обладнання для ЦСВЯП. За графіком проводяться його заводські та приймальні випробовування», - зазначив президент Енергоатома.

У ході наради було уточнено, що окрім спорудження ЦСВЯП, на трьох атомних електростанціях  України – Рівненській, Хмельницькій та Южноукраїнській, реалізується проект модифікації ядерних установок АЕС, який передбачає виконання значного комплексу робіт: модернізацію перевантажувальних машин та вантажопідіймальних кранів для великогабаритного та великовагового обладнання, підсилення залізобетонних конструкцій, обґрунтування з сейсміки, з ядерної та радіаційної безпеки, будівництво майданчиків відстою контейнерів на АЕС і майданчиків технічного обслуговування обладнання ЦСВЯП спецскладу та ін.

У презентації «Мета та завдання проведення випробувань обладнання Holtec International» на РАЕС, ХАЕС, ЮУАЕС» заступник генерального директора - директор з нових ядерних установок ВП «Атомпроектінжиніринг» НАЕК «Енергоатом» Ігор Орлов виклав детальну інформацію про поточний стан будівництва ЦСВЯП, обладнання Holtec, яке поставлене в Україну, деталі процесу перевантажувальних операцій.

Як зазначив Ігор Орлов, у багатоцільовому контейнері (БЦК) може бути розміщено 31 відпрацьовану паливну збірку (ВТВЗ) з ВЯП ВВЕР-1000 або 85 збірок з ВЯП ВВЕР-440. Відпрацьоване ядерне паливо, що у подальшому зберігатиметься на майданчику ЦСВЯП, є стратегічним запасом України, яке у подальшому можна використовувати у процесі виробництва електричної енергії в реакторних установках наступних поколінь.

Поруч із транспортним коридором енергоблоків №№1, 2 Рівненської АЕС учасники випробувань оглянули розміщений на спеціальній залізничній платформі транспортний контейнер HI-TRAC який у подальшому було піднято до центрального залу реакторного відділення енергоблоків.

«Сьогоднішня подія є знаковою та урочистою, оскільки вперше в світі для паливних збірок шестигранної геометрії розроблено обладнання за технологією компанії Holtec International, яке буде використовуватись в Україні. Це контейнери сучасного типу, які є двобар’єрними, що відповідає найбільш жорстким світовим вимогам з ядерної та радіаційної безпеки та двоцільовими, адже призначені і для транспортування і для зберігання ВЯП. Окрім того, контейнери мають термін гарантованого довготривалого зберігання ВЯП впродовж 100 років. Сьогодні ми стали свідками виконання транспортних операцій на реальному обладнанні, яке із 2020 року буде використовуватись для поводження із ВЯП» - підсумував Юрій Недашковський.

Коментуючи початок випробувань обладнання Holtec на РАЕС, Вікторія Войціцька зазначила, що впровадження обладнання для поводження з відпрацьованим ядерним паливом і спорудження ЦСВЯП дозволять Україні отримати доступ до найсучасніших технологій. «Це запорука радіаційної безпеки атомної енергетики України. Але справа не лише в радіаційній безпеці. Будівництво Централізованого сховища і початок його експлуатації вирішує питання припинення виплат РФ за переробку та тимчасове зберігання відпрацьованого палива з українських АЕС. На наших очах завдяки співпраці Енергоатома та Holtec робляться важливі кроки до зміцнення енергетичної безпеки нашої держави», - наголошує Вікторія Войціцька.

Вона переконана, що сьогодні особливо важливою є злагоджена робота усіх органів влади, спрямована на забезпечення стабільного функціонування Енергоатома. «Це і нормативне забезпечення, і достатність тарифу для операційної діяльності Енергоатома, і якісне вирішення технічних питань та питань безпеки. Вважаю, що роль органів влади і моя особиста, як народного депутата – максимальне сприяння державній компанії Енергоатом у справі побудови енергетичної незалежності України», - зауважила народний депутат.

Довідка. Через відсутність власного централізованого сховища Україна змушена кожен рік витрачати близько 200 млн дол. на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) на території Росії. Контракт на будівництво ЦСВЯП між Енергоатомом і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec International був підписаний ще у 2005 році, проте з ряду причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури проект довгий час був фактично заморожений. Реальна робота за цим проектом відновилася у 2014 році, а будівельні роботи на майданчику ЦСВЯП, розташованому у зоні відчуження ЧАЕС, розпочались у листопаді 2017 року. Введення в експлуатацію пускового комплексу заплановано на 2020 рік.

Контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International постачатиме спеціальне устаткування для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також  надасть Україні технології, що будуть застосовані, як на енергоблоках АЕС, так і при перевезенні ВЯП з АЕС до ЦСВЯП. Згідно умов контракту, Holtec International поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання відпрацьованого ядерного палива; подальше виробництво цих систем зберігання відпрацьованого палива відбуватиметься в Україні. Меморандум, підписаний у 2015 році між Енергоатомом, Holtec International та харківським ПАТ «Турбоатом», передбачає передачу останньому технології Holtec з виробництва контейнерів для зберігання ВЯП системи HI-STORM. В документі зазначено, що можлива вартість послуг «Турбоатома» для компанії Holtec може досягти 200 млн дол. протягом наступних 10 років, включаючи близько 60 млн дол. вартості обладнання для проекту ЦСВЯП.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА