09:27 15.01.2019

Електоральні настрої українців на передодні президентських виборів 2019 року

3 хв читати

5 – 12 січня 2019 року Агенцією суспільно-політичних досліджень і комунікативних стратегій було проведено соціологічне опитування виборців в усіх областях України (окрім АР Крим та територій Луганської і Донецької областей, непідконтрольних українській стороні).

Характеристика дослідження

Вибіркова сукупність: 2011 респондентів.

Період опитування: 5-12 січня 2019 р.

Метод опитування:стандартизоване інтерв’ю.

Об’єкт дослідження:виборці усіх областей України, крім АР Крим та територій Луганської і Донецької областей, непідконтрольних українській стороні.

Тип вибіркової сукупності:багатоступенева квотна вибірка, репрезентативна для населення України віком 18 років та старше за ознаками: стать, вік, тип населеного пункту.

Статистична похибка опитування (без врахування дизайн-ефекту) -  не перевищує 2,2%.

За даними дослідження більшість українців на сьогодні оцінює соціально-політичну ситуацію в країні виразно і небезпечно негативно. Рівень соціальної напруги в настроях виборців України залишається високим, а гострота сприйняття ситуації як складної і напруженої, хоча і контрольованої, суттєво посилилася. Якщо у лютому 2018 року 52% вважали ситуацію в країні напруженою і складною, то на сьогодні таких маємо 61%. Ще майже 1/3 розцінюють ситуацію як катастрофічну і вибухонебезпечну.

"Як би Ви оцінили сучасну політичну ситуацію в Україні?"

(% до усіх опитаних)

 

Переважна більшість українців вважають курс яким веде країну чинна влада неправильним – так зазначили 68% опитаних. Причому, така точка зору за останні роки лише посилюється: у 2014 році 58% опитаних вважали курс розвитку України неправильним, у лютому 2018 – 63% і на сьогодні таких 69%.

"Як по Вашому, чи в правильному напрямку веде країну нинішня українська  влада?"

(% до усіх опитаних)

 

Дослідження фіксує тенденцію зростання позитивного ставлення українців до вступу до НАТО – якщо у 2014 році за вступ України до НАТО виступали 40%, то у лютому 2018 року – 45%, а на січень 2019 р. – 50%.  Втім варто відзначити, що в даному питанні Україна ділиться навпіл: Західні області (69% - за і 17% - проти) та Центрально-Північні (55% проти 25% відповідно) підтримують вступ до НАТО, тоді як Південь-Схід не підтримує (31% - за і 55% - проти).

Ставлення опитаних до вступу України до НАТО

(% до усіх опитаних)

Більше 2/5 опитаних українців впевнені, що якщо відбудуться фальсифікації результатів виборів президента, то громадяни вийдуть на вулиці із протестами. Питома вага тих, хто переконаний, що громадяни України будуть боротися за свої права у разі фальсифікації результатів виборів президента вища серед молоді та виборців середнього віку, серед мешканців сіл та райцентрів.

"Якщо результати виборів президента буде сфальсифіковано,
то як по-вашому, чи вийдуть люди протестувати?"

(% до усіх опитаних)

Урейтингу кандидатів у президенти, за даними дослідження, лідирує Ю.Тимошенко – за неї готові голосувати 15,5% тих, хто піде на вибори. Друге місце посідає В.Зеленський – 11,9%. Далі із незначним розривом ідуть Ю.Бойко – 9,5%,, А.Гриценко – 8,8% та П.Порошенко – 8,2% і О.Ляшко – 7,1%.

"Якби президентські вибори проходили найближчої неділі і список виглядав наступним чином, то за кого б Ви проголосували?"

(% серед тих, хто збирається йти на вибори)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА