11:20 29.01.2019

Лише 2,3% українців вважають, що Україна рухається у правильному напрямку -  соціологічне дослідження компанії Seetarget

3 хв читати

З 17 по 23 грудня компанією Seetarget було проведено соціологічне дослідження «Україна у фокусі соціології. Соціальні настрої громадян під час виборчої кампанії 2019» методом особистих інтерв’ю (face-to-face).

Репрезентативне за статтю та віком, регіоном проживання та типом поселення. Вибірка – 2010 респондентів. Похибка вимірювання становить не більше 1,3–2,3% залежно від співвідношення змінних.

Основні результати

  1. Соціальні настрої та актуальні проблеми населення

Більшість українців впевнені, що справи в Україні йдуть однозначно у неправильному напрямку (43,2%), лише 2,3% респондентів відчувають, що Україна рухається однозначно у правильному напрямку. Також визначено, що 11,9% українців вважають, що Україна рухається скоріше у правильному напрямку, а 37,1% дотримуються протилежної думки.

Найбільш актуальними економічними проблемами українців виявилися збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги (39,1%), зростання цін на споживчі товари (32,3%), девальвація гривні (7,8%), затримка виплат заробітних плат та пенсій (5,2%). Зазначено, що деяких респондентів (11,6%) рівною мірою непокоять усі ці проблеми.

Топ-завданнями для влади українці визначили насамперед припинення військових дій на Сході України (25,6%), забезпечення зростання виробництва та створення нових робочих місць (17,1%), зниження тарифів на житлово-комунальні послуги (9,7%), викорінення корупції (9,2%), забезпечення стабільності гривні (8,3%), зміцнення армії (5,2%), підвищення пенсій та соціальної допомоги нужденним (4,1%).

На даний момент, у разі збільшення бюджету України, населення відчуває потребу у збільшенні заробітних плат та пенсій (43,1%), зниженні тарифів за рахунок дотацій з бюджету (26,8%), фінансуванні потреб медичної галузі (24,9%) та адресній допомозі пенсіонерам та малозабезпеченим (22,7%).

 

  1. Соціальні маркери та ставлення до змін

Більшість населення України (57,7%) підтримує вступ до Європейського Союзу, проти виступають 23,6%. Найбільша підтримка спостерігається серед молоді (67,2%) та людей віком від 30 до 39 років (62,4%).

У разі проведення референдуму з питання вступу України до НАТО 43,1% з опитаних проголосували б за, 34,6% – проти, ще 9,5% не визначились зі своїм вибором. На даний момент найбільше вступ до НАТО підтримують на Заході (65,8%) та в Центрі (53,1%), найменше – на Сході (23,8%) і на Півдні (21,8%).

Серед шляхів вирішення воєнного конфлікту більшість українців обирають варіант припинення війни, навіть якщо доведеться відмовитися від окупованих територій (59,2%), меншість віддає перевагу продовженню війни, поки Україна не встановить контроль над усіма окупованими територіями (24,1%). За даними опитування, 73,1% населення на Сході підтримує виключно перший варіант вирішення конфлікту.

Населення України (77,6%) не підтримує вільний продаж зброї за умови встановлення більш суворої відповідальності за злочини з використанням зброї та нелегальний обіг зброї. Лише 18,1% українців вважають це прийнятним.

На сьогодні ставлення до запровадження смертної кари не є одностайним. Проти висловились 47,2%, за – 41,3%. Ще 11,5% не визначилися з відповіддю.

Аналогічна ситуація склалася в питанні щодо відновлення ядерного статусу. 43,2% респондентів вважають, що Україна має повернути собі цей статус. 44,2% виступають проти. Найбільша кількість громадян із центральної частини країни (59,2%) впевнені, що це важливий і необхідний крок для держави.

Напередодні президентських та парламентських виборів українці мають визначитися з напрямом розвитку країни. Одна частина населення готова до радикальних змін (46,2%), інша (46,9%) підтримала поступові зміни, аргументуючи цю позицію тим, що радикальні зміни несуть у собі ризик. До радикальних змін найбільше готові на Заході (53,4%) та в Центрі країни (51,9%).

На думку 45,1% українців демократія є найбільш бажаним типом державного устрою України. Для 27,2% населення за певних обставин авторитарний режим може бути кращим, ніж демократичний. Для 19,1% респондентів взагалі не має значення – демократичний режим чи ні.

Про компанію. Компанія Seetarget - член Соціологічної асоціації України. Команда Seetarget з 2004 року об’єднує спеціалістів з комунікації, соціологів, маркетологів, психологів і політологів. Більшість працівників є Ph.D. і провідними фахівцями в різних областях соціальних наук. Seetarget займається дослідженнями у сфері політики та бізнесу.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА