12:30 29.01.2019

Суд зобов’язав Кабмін привести у відповідність до Закону санітарні правила щодо вирубок на території пам’яток природи, заповідних урочищ, заказників

3 хв читати

Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув по суті адміністративну справу за позовом народного депутата Ігоря Луценка до Кабінету Міністрів України, за участю третьої особи – Міністерства аграрної політики України, у якому позивач просив суд визнати протиправною бездіяльність Кабміну, пов’язаною з відмовою усунути протиріччя та зобов’язати Кабінет Міністрів провести у відповідність до положень Закону "Про природно-заповідний фонд України" певні пункти Санітарних правил в лісах України та Правил поліпшення якісного складу лісів, що затверджені  Кабміном. Суд, розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників учасників справи, а також з’ясувавши всі фактичні обставини, ухвалив рішення про часткове задоволення адміністративного позову. Зокрема, суд визнав протиправною бездіяльність Кабміну щодо неприведення Правил у відповідність із Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат”.

Також суд зобов’язав Кабмін привести у відповідність  до Закону України “Про природно-заповідний фонд України" положення Санітарних правил в лісах України та Правила поліпшення якісного складу лісів, що у 1995 та 2007 роках відповідно, затверджені Кабінетом Міністрів України.

Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив таке рішення у зв’язку з тим, що Кабмін у тримісячний строк з дня набрання чинності Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат”  не привів свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Як відомо, позивач просив суд, щоб згідно з положеннями Закону, у Правилах було зазначено, що на території пам’яток природи забороняються суцільні, поступові, лісовідновні та прохідні вирубки, видалення захаращеності та будь-яка інша діяльність, що загрожує збереженню та призводить до деградації чи зміни первісного їх стану;  на території заповідних урочищ забороняються всі види вирубки, будь-яка інша діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, включених до їх складу; на територіях заказників забороняються суцільні, поступові, лісовідновні та прохідні вирубки, видалення захаращеності, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

Вперше в історії України офіційно, через суд, доведена бездіяльність Кабінет міністрів України щодо невиконання закону України з охорони пралісів, а також брехня керівництва Мінагрополітики України та Держлісагентства України щодо охорони лісів.

23 січня 2019 року Окружний Адміністративний суд м.Києва підтримав позов народного депутата України, автора закону з охорони пралісів Ігоря Луценка і Київського еколого-культурного центру проти Кабінету Міністрів України, МінАПК та Держлісагентства України. Суд підтвердив бездіяльність Кабмін і зобов'язав його внести в Санітарні правила в лісах України та Правила поліпшення якісного складу лісів заборони на різні види рубок в заказниках, пам'ятниках природи і заповідних урочищах, як того вимагає Закон із охорони пралісів.

Слід особливо підкреслити, що головним джерелом порушення законодавства є Держлісагентства України, яке заперечує внесення заборон на рубки лісів для того, щоб продовжувати наживатися на знищенні українського лісу і його продажу в Європу. Для цього воно йде не тільки на прямий обман, але і на саботування українських екологічних законів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА