17:40 20.02.2019

Політизована діяльність поліції несе загрозу виборам - експерти

4 хв читати

На тлі різноманітних порушень виборчого законодавства поліція, що вибірково реагує на них і грає на боці одного з кандидатів у Президенти, стає загрозою чесним виборам.

Таку думку під час прес-конференції "Роль поліції у виборчому процесі: впливати чи забезпечувати порядок?" висловив учасник ГО "Український центр суспільного розвитку", політолог Ігор Рейтерович.

Він нагадав, що за новим законом про Нацполіцію, саме рівень довіри населення до поліції є основним критерієм оцінювання її ефективності.

"Якщо на початку реформи підтримка поліції була значною, то в останні роки вона постійно падає. За даними КМІС, у грудні 2018 року Нацполіції довіряли 23%, а не довіряли – 44% опитаних. Але це лише абстрактна статистика. Є дослідження, в яких вибірка сформована з респондентів, що особисто стикалися з діями поліції. І вони показують довіру до поліції на рівні 1-5%. Не випадково кількість випадків катувань затриманих у поліційних відділках постійно зростає. Це означає, що реформа була лише частковою. Тому коли МВС заявляє про готовність бути арбітром на виборах, виникає питання, як міністерство буде виконувати цю роль з таким рівнем недовіри", - підкреслив Ігор Рейтерович.

За його словами, недовіру до правоохоронців посилює і те, що керівництво МВС не дотримується політичного нейтралітету.

"Відомо, що зафіксовано найбільше порушень з боку штабів Тимошенко, Гриценка і Ляшка. Однак днями радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко під час брифінгу порадив штабу Петра Порошенка не шукати в законодавстві "лазівки" для порушень виборчого права. У такого упередженого звернення є свої причини. Пан Варченко політичною кар’єрою пов’язаний з партією "Батьківщина", був свого часу довіреною особою кандидата в президенти Юлії Тимошенко. Гадаю, йому на час виборів варто піти у відпустку, інакше його робота навряд чи буде визнана ефективною і незаангажованою", - вважає політолог.

Консультант з виборчого права Андрій Романчук звернув увагу на неефективні дії правоохоронців щодо правопорушень, які фіксуються у виборчому процесі.

"Після виборів у 2015 році міністр внутрішніх справ говорив про кілька тисяч заяв щодо порушень, але до логічного завершення було доведено лише 2% цих справ. Цього року відбувається те саме. Працівники поліції зазвичай не мають знань виборчого права, при оформленні протоколів порушень роблять помилки – часто навмисно, щоб справа не пройшла в суді. Суди повертають такі справи на доопрацювання, потім все просто забувається. Думаю, реформа поліції повинна передбачати і навчання поліцейських виборчому праву", - вважає Андрій Романчук.

За його словами, законодавство неоднозначно кваліфікує одне з найгрубіших порушень у процесі виборів - підкуп. У законі про вибори народних депутатів України роздачу товарів і подарунків дозволено за умови, якщо їхня ціна не перевищує 3% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Політолог Ігор Рейтерович вважає, що подібні законодавчі прогалини несуть небезпеку.

"Той же радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко нещодавно на брифінгу всім дав зрозуміти, що гречку роздавати можна, оскільки ціна кілограма не перевищує ліміт у 3% від прожиткового мінімуму, тобто 60 грн. Такі заяви можуть легітимізувати найпримітивніші форми підкупу, які ганьблять Україну", - вважає політолог.

Уже зараз помітні ознаки недостатнього чи вибіркового реагування поліції на маніпуляції у виборчому процесі, додає Ігор Рейтерович. Так, до поліції Харківської області з початку передвиборної кампанії надійшло 69 повідомлень про порушення виборчого законодавства, але в 25 випадках правоохоронці порушень не помітили.

"Більше того, вже зараз працівники поліції самі стають порушниками виборчого законодавства – проводячи безпідставні затримання агітаторів, вимагаючи дозволи на встановлення агітаційних наметів, хоча такі дозволи не передбачені законом, самовільно заходячи в приміщення народних депутатів, хоча доступ до них має надаватися лише рішенням Верховної Ради. У приміщеннях, які використовують нардепи-мажоритарники, дуже часто розміщуються і штаби, тому втручання поліції в роботу штабу може мати на меті скоригувати результати виборів", - переконаний аналітик.

Деполітизація діяльності поліції та контроль над її роботою з боку суспільства є ключовою передумовою проведення в Україні чесних виборів, які будуть визнані світовим співтовариством, - підсумував Ігор Рейтерович.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА