14:53 18.03.2019

Міжнародна громадськість просить Президента України підписати Укази про розширення трьох карпатських нацпарків і не допустити руйнування об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

6 хв читати

Міжнародна громадськість просить Президента України підписати Укази про розширення трьох карпатських нацпарків і не допустити руйнування об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Франкфуртське зоологічне товариство [1] (Німеччина) виступило на захист пралісів в Україні і офіційним листом[2] звернулося до Президента України Петра Порошенка підписати Укази про розширення трьох карпатських національних природних парків (НПП), що дозволить надійно захистити понад 2872,1 гектарів пралісів і зберегти від втрати унікальну ділянку букових пралісів нацпарку "Зачарований край", що у 2017 р. була включена до об’єкту Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи".

З 2014 року в Україні за фінансової підтримки і активної участі Франкфуртського зоологічного товариства та в партнерстві з Українським товариством охорони птахів, партнером BirdLife International в Україні[3], впроваджується проект "Збереження карпатських пралісів" (http://carpathians.birdlife.org.ua). Проект покликаний зберегти залишки пралісів в Українських Карпатах шляхом включення цих природних об’єктів до складу дев’яти національних природних парків. Наразі три НПП, а саме Ужанський, "Зачаровний край" та "Сневир " чекають на підпис Президента України щодо розширення.

Окрім того, ще десять проектів указів про створення нових заповідників та НПП і про розширення меж уже існуючих заповідних територій довгий час лежать в Адміністрації Президента мертвим тягарем. Підготовка проекту указу про створення/розширення заповідного об’єкту потребує чималих зусиль багатьох залучених сторін: учених, фахівців, чиновників різних рівнів, громадських активістів тощо. Проект указу затверджує Кабінет Міністрів і передає на підпис президенту, без цього робота сотень висококваліфікованих людей не буде завершеною. Важливо розуміти, що саме від Президента залежить остаточне рішення про створення або розширення нових заповідних об’єктів національного рангу. Це визначено Законом України "Про природно-заповідний фонд".

Збільшення площі природно-заповідного фонду — одне з вагомих зобов’язань України перед Європейським Союзом (ЄС) у рамках підписаної угоди про Асоціацію з ЄС. Викликає подив, що Президент Петро Порошенко, який є одним із найбільш послідовних прихильників Асоціації, ігнорує такий важливий напрям, як збереження довкілля.

Ольга Яремченко, координатор природоохоронних проектів Українського товариства охорони птахів, партнера BirdLife International в Україні: "Ми підготували і подали пакет погоджувальних документів на основі яких, зроблені проекти Указів  Президента про розширення трьох карпатських НП, а саме  Ужанський, "Зачаровний край" та "Сневир ". Площа розширення близько 23 000 га, і з них близько 3000 га пралісів. Далі рішення за Президентом України бути чи не бути розширенню та збереженню пралісів".

 

 

За детальною інформацією звертайтеся до: Яремченко Ольга,

Українське товариство охорони птахів

Моб: (097) 520-71-73

e-mail: [email protected]

 

ФРАНКФУРТСЬКЕ ЗООЛОГІЧНЕ ТОВАРИСТВО (FZS) — міжнародна природоохоронна організація, створена 1858 року в Німеччині, зі штаб-квартирою в Франкфурті-на-Майні. Основна увага організації зосереджена в Східній Африці, якій у минулому приділив чимало свого часу й зусиль президент організації, професор Бернард Гржимек.

FZS — це незалежна, неприбуткова організація; проекти FZS фінансуються за рахунок членських внесків, приватних пожертв і заповіданого майна, а також з інвестиційних доходів Фонду "Допомога дикій природі". Фінансова підтримка також надходить з інших джерел, зокрема, благодійних фондів. 

Робота Франкфуртського зоологічного товариства зосереджена на збереженні біологічного різноманіття, зокрема над вирішенням однієї з найбільших проблем 21-го століття — збереженні природних середовищ у світі. Франкфуртське зоологічне товариство одночасно залучене до 70 природоохоронних проектів у 30 країнах світу. Організація також підтримує Франкфуртський зоопарк, який було створено 150 років тому зусиллями FZS.

www.fzs.org

УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО ОХОРОНИ ПТАХІВ (ТОП) — неурядова організація, що займається охороною диких птахів і їхніх природних середовищ існування.

Історія створення ТОП сягає квітня 1994 року, коли група українських орнітологів, за активної підтримки Голландського товариства охорони птахів, зібралася на свій перший установчий з’їзд. Уже нині Товариство — це потужна громадська організація, здатна впливати на рішення в природоохоронній сфері на національному рівні. Своєю постійно зростаючою впливовістю Товариство завдячує мережі активістів і симпатиків, яка об’єднує 20 місцевих осередків, 32 дитячі групи, понад 1000 індивідуальних членів і волонтерів. ТОП є українським партнером BirdLife International — міжнародного партнерства природоохоронних організацій.

Нинішня діяльність Товариства — це практичні проекти з поліпшення стану середовищ існування птахів, усунення існуючих і потенційних загроз для птахів, що постають у процесі господарювання чи змін у довкіллі, заохочення дорослих і дітей до пізнання навколишньої природи тощо. У співпраці з іноземними партнерськими організаціями і за підтримки міжнародних донорів ТОП впровадило понад 140 природоохоронних проектів із відновлення біорізноманіття українських степів, водно-болотних екосистем Полісся і півдня України, збереження букових пралісів Карпат.

www.birdlife.org.ua

[2] Текст листа звернення від Франкфуртського  зоологічного товариства до Президента України Петра Порошенка

Шановний пане Президент Порошенко,

Франкфуртське зоологічне товариство (FZS) - всесвітньо відома природоохоронна організація, яка базується у Франкфурті, Німеччина. Ми прагнемо зберегти біологічне різноманіття та унікальні дикі місця – намагаючись зберегти останні з цих природних територій на нашій планеті для майбутніх поколінь. Створення та підтримка Національного парку "Серенгеті" у співпраці з урядом Танзанії є яскравим прикладом нашої взаємодії.

Великі площі пралісів і старовікових лісів  в українській частині Карпат є унікальним природним багатством Європи. Можливість зберегти це є історичною. Якщо зараз не вжити заходів, ми можемо втратити ці дорогоцінні ліси. Гірські ландшафти неймовірної краси, які в той же час є прикладом ідеального функціонування природної екосистеми, яка надає житло численним дивовижним тваринам, і також численні незамінні послуги людям, такі як прісна вода або захист від змін клімату. Туристи з усього світу насолоджуються природою та унікальною красою українських Карпат, що також приносить вигоду місцевим громадам та місцевій економіці. Це природне багатство має належати всім українцям - а не іноземним лісовим компаніям.

У тісному партнерстві з Українським товариством охорони птахів, партнером BirdLife International в Україні, FZS сприяє довгостроковому збереженню карпатських пралісів. Ці спільні заходи також спрямовані на реалізацію Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат та її протоколів в Україні шляхом збереження цих унікальних залишків корінних природних лісів у Європі. Міністерство екології та природних ресурсів України розробило, відповідно до всіх вимог проекти Указів про розширення трьох національних природних парків в Закарпатській області. Проекти указів розроблені відповідно до наукових даних і документацій, підготовлені вищезгаданою командою проекту, яка отримала офіційну згоду від усіх відповідних установ на регіональному рівні. Кабінет Міністрів України затвердив документи, які були передані до Адміністрації Президента у 2017 році.

Наша спільна пропозиція - розширити національні природні парки "Синевир", "Зачарований край" і Ужанський з метою збереження в довгостроковій перспективі надзвичайно важливих пралісів та старовікових лісів. Як частина спільних зобов’язань в Поліському регіоні, ми просимо підписати проект Указу про створення національного природного парку "Нобельський" в Рівненській області.

Чотири вищезазначені українські природоохоронні території мають ключове значення для Європейського Союзу. Їх розширення, враховуючи масштабне вирубування лісів, що охоплюють всю лісову зону Європи, забезпечить стійке збереження пралісів і старовікових лісів в Українських Карпатах та Поліссі  на площі понад 45 тис. га.

Шановний пане Президенте, люб'язно просимо Вас підтримати цю німецько-українську та європейську ініціативу щодо збереження унікальних і дорогоцінних залишків корінних природних лісів в Українських Карпатах для майбутніх поколінь шляхом підписання Указів Президента про розширення вищезазначених національних природних парків Закарпатській області.

З усією повагою,

Др. Крістоф Шенк

Директор, Франкфуртського зоологічного товариства

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА