16:30 18.03.2019

Кардинальні зміни в рейтингах президентської кампанії-2019 – четвірка лідерів В.Зеленський, Ю.Тимошенко, П.Порошенко і А.Гриценко - центром соціального інжинірингу "РАНД"

4 хв читати

Якби наступної неділі відбувалися вибори президента України, то серед тих, хто визначився та прийде на дільниці, за Володимира Зеленського проголосує 23,6%, Юлію Тимошенко – 17,8%, Петра Порошенка – 17,3%, Анатолія Гриценка – 16,9%, і Юрія Бойка – 10,8%. Такі результати було оприлюднено під час презентації соціологічного дослідження щодо електоральних очікувань українців від президентських виборів-2019 Центром соціального інжинірингу "РАНД".

Повільне зниження рейтингу Ю.Тимошенко пояснюється популістичним характером її передвиборчої кампанії. Так прокоментував останні рейтинги експерт-соціолог Центру соціального інжинірингу "РАНД" Сергій Дем’янов. За його словами, її слогани щодо зниження ціни на газ у 2,5 рази були нівельовані компанією Сергія Капліна, який обіцяє зниження цін на блакитне паливо вчетверо, у разі його перемоги на президентських виборах. "Зниження цін на газ абсолютно не можливе, якби цю тему не піарили кандидати в президенти. Україна підписала з ЄС третій енергопакет директив та постанов щодо енергетичного та газового ринку, є чіткі домовленості з МВФ тому, розмови щодо зниження тарифів на теплову енергію для населення нереальні", - пояснює він.

Друге, що вплинуло на її рейтинг – це складна передвиборча програма "Новий курс України" з виписаними соціальними доктринами, економічними стратегіями і так далі. Ці "заумності" відлякують в першу чергу людей, яким необхідні прості і зрозумілі посили, куди країна буде рухатися наступні 5 років. Популістична політика кампанії вплинула в першу чергу на відтік молодіжного електорату, який в першу чергу був проти старої влади і шукав альтернативного кандидата, яким став Зеленський. За словами Дем’янова, інформаційні війни між Тимошенко і Порошенком не просто знищують їх рейтинги, а електорально підживлюють кандидатів з найменшими показниками антирейтингу. Це в першу чергу відчувають регіональні штаби на місцях - деякі з них вже почали домовлятися з іншими політсилами і бігти з "тонучого корабля". І така тенденція, за словами експерта, перед парламентськими виборами буде тільки посилюватись.

На відміну від попереднього соціологічного дослідження, майже на 5% збільшився відсоток респондентів, які вважають, що тільки прихід опозиції до влади зможе кардинально змінити ситуацію в країні – 31,5%, не вірять у будь-які зміни – 22,4%, зменшився відсоток тих, хто покладає надію на політичну і фінансову допомогу "Заходу" – 8,6% і громадський контроль за владою – 2,9%. Біля 20,7% опитаних відмовились відповідати. 

Соціологія також демонструє ймовірні результати другого туру виборів. У разі виходу пари кандидатів Петра Порошенко і Юлії Тимошенко, то чинний Президент програє з розривом у майже 2%. В той же час, Володимир Зеленський виграє у Юлії Тимошенко з розривом у майже 15%. Анатолій Гриценко виграє у Ю.Тимошенко з розривом у 10%. У парі В.Зеленський виграє у П.Порошенка з розривом у 10%. На 11,5% виграє А.Гриценко у П.Порошенка.

Сергій Дем’янов підкреслив, що вихід Анатолія Гриценка в четвірку лідерів президентських перегонів пояснюється в першу чергу підтримкою суспільства процесу об’єднання проукраїнських демократичних сил. Якщо на минулому тижні, А.Гриценко був п’ятим у рейтингах, то чим ближче до голосування, його підтримка тільки зростає. "Наше і інші соціологічні дослідження показують, якщо він потрапляє до другого туру, він має всі шанси перемогти у другому турі як діючого Президента, так і Юлію Тимошенко. Його об’єднання з А.Садовим, Д.Добродомовим і Д.Гнапом позитивно вплинуло на суспільство і цей посил потрібно інформаційно підсилювати. Адже, тільки 39% знають про факт об’єднання демократичних сил", - зауважив він.

Найбільший антирейтинг серед кандидатів у Президенти серед тих, хто піде на вибори і визначився з кандидатом, у Петра Порошенка – 42,9%, спостерігається ріст незадоволених кампанією Юлії Тимошенко – 39,7%, Юрія Бойко – 23,8%, Олега Ляшко – 18,2%, Володимира Зеленського – 15,4%. Найменший антирейтинг серед кандидатів має Анатолій Гриценко – 5,6%.

За словами, керівника "Фундації "Вища школа професійної політики" Олега Вострих, очікуване приєднання до коаліції Гриценко-Садового інших політиків демократично-патріотичного табору того ж Ігоря Смешка, здатне корінним чином вплинути на перебіг та результати президентських виборів, змінивши саму формулу виборів у другому турі коли нам прийдеться обирати не "менше зло", а між "системними" та "контр-системними" політиками. Для понад третини виборців, дуже важливо, щоб кандидат був "новим обличчям". І саме такі "нові обличчя" набирають голоси на фоні роздратування старими кадрами. Причому мова йде не лише про Зеленського (який однозначно сприймається "новим"), але і про Анатолія Гриценка який має найменший анти рейтинг серед "системних" політиків", - наголосив він.

Довідково:

В ході соціологічного дослідження методом стандартизованого інтерв’ю "face-to-face" загалом було опитано 1800 респондентів в усіх областях України, зокрема, в місті Києві (без врахування населення АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Результати є репрезентативними на рівні країни загалом, за такими показниками як вік (від 18 років), стать, регіон проживання та тип поселення (місто/село). Застосовувались методики відсікання анкет та зважування результатів. Терміни проведення дослідження: 7-16 березня 2019 року. Статистична похибка вибірки - не більше 2,5%.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА