18:19 21.03.2019

Запорізький прокурор Роман Мазурик разом з громадськими активістами вимагає справжньої реформи прокуратури

4 хв читати

21 березня у Києві в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція "Що відбувається з реформою прокуратури? Хто перемагає - "стара система" чи "новий підхід?"  за участю прокурора та екс-керівника Запорізької місцевої прокуратури Романа Мазурика, правозахисника та громадського активіста Артема Фоменко, правознавця Богдана Горбаня та громадського активіста Олени Балаби. Були представлені майже всі великі регіони України: Запоріжжя, Дніпро, Київ та Одеса.

  Метою заходу було звернути увагу суспільства, що реформа правоохоронних органів не має бути обмеженою тестами або зміною назв.  За словами учасників, органи  прокуратури на місцях готові до змін, адже саме суспільство вимагає, "щоб з "карательних" органів було створено прокуратури європейського зразка, які будуть захищати права громадян та опікуватися ними, робити все, щоб поліція та інші служби (фіскальна, міграційна, СБУ іт.д.) не порушували законодавство України та діяли згідно з законом, а не "договорнякам".

  Ні для кого не секрет, що силові структури України ще з часів Януковича та Пшонки стали майже бізнесом для високопосадовців. Реформа прокуратури обмежилася тестами, насправді реформа виявилася більше "для галочки", а сама прокуратура залишилася номенклатурною радянською системою, яка обслуговує інтереси високих чиновників. Саме тому екс-керівник Запорізької прокуратури Роман Мазурик написав проект реформи прокуратури, який не потребує зміни діючого законодавства.

"Ми вимагаємо від керівництва  Генеральної прокуратури звернути увагу на те, що відбувається на місцях, наприклад, у нас у Запорізькій області. Молодим кадрам, які дійсно хочуть змінити країну, не дають працювати.  22 лютого цього року мене звільнили з надуманої причини, я подав до суду, переконаний у виграші справи, тому що я грамотний юрист, - розповів Роман Мазурик. -  Чому держава має сплачувати тим, кого незаконно звільнено — я не розумію. Чому народ України має терпіти ці збитки? - Якщо я можу працювати та провести справжні реформи на місцях. Мною вже розроблено пілотний проект, який можна запровадити у нас в області, а потім провести по всіх областях країни — він стосується зміни структурних підрозділів обласних прокуратур та розподілення функцій між процесуальними прокурорами. Ми маємо показати реальні результати для того, щоб запрацював бізнес. Щоб люди припинили нести хабарі у конвертах, а сплачували податки та наповнювали бюджет. Прокуратура — не інструмент для пресингу бізнесменів, а орган захисту їх прав", - заявив Роман Мазурик.

   Правозахисник Артем Фоменко підкреслив, що суспільство дозріло до справжніх реформ у прокуратурі: "Ми не можемо виключити прокуратуру з загальної системи юриспруденції. Реформа поліції викликає багато питань, але створена абсолютно нова патрульна поліція. Судова реформа проходить під серйозним наглядом громадськості — тому зараз вже можна бачити перші результати: суди працюють. Але ми не можемо сказати теж саме про прокуратуру — залишилась стара система, яка є абсолютно непрозорою. Ми вимагаємо показати нам дії, результати та короткого пояснення", - вважає Артем Фоменко.

  "Головна мета європейських реформ — це те, що влада має бути прозорою та відкритою, а не ховатися від свого народу, як ще триває з радянських часів. Ми вже користуємося багатьма відкритими базами та ресурсами: наприклад, youcontrol та Prozorro. Будь-яка людина може відкрити інтернет та прочитати електронну декларацію чиновника. Прокуратура теж має бути відкритою та прозорою, щоб люди почали їй довіряти. Довіра — це основний принцип існування цивілізації", - заявила журналіст та громадська діячка Олена Балаба.

 Правознавець  Богдан Горбань наполягає на тому, що громадськість готова підтримати реформи прокуратури в областях: " Є підтримка громадськості, є молоді нові кадри в системі прокуратури на місцях, які готові працювати заради народу, тому треба негайно міняти стару номенклатурну систему, щоб вона припинила знищувати прогресивні кадри на місцях — або незаконно звільняти, не маючи на це законних підстав, або доводять людей до того, що вони вимушені самі залишати органи прокуратури. На жаль, через це втрачаються кваліфіковані кадри, а прокуратура не може довести певні кримінальні провадження до кінця тому що не вистачає кваліфікації або людського ресурсу. Найчастіше це закінчується тим, що справи роками "зависають". Треба налагодити ефективність на місцях та звісно прибрати совковий елемент, коли на кожну людину є "свій начальник" - треба скорочувати кількість керівників. Нам потрібна консолідація нових молодих прокурорів з громадськістю та підтримка міжнародних партнерів, щоб справжні реформи нарешті відбулися в Україні", - вважає Богдан Горбань.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА