18:07 16.04.2019

Міжнародна конференція "Академічна доброчесність: практичний вимір" єднає наукову спільноту

4 хв читати

11 та 12 квітня 2019 року у Національному університеті "Києво-Могилянська академія" в Києві, відбулася міжнародна освітня конференція "Академічна чесність: практичний вимір", що надала можливість узагальнити успішні практики української освітньої спільноти в питаннях академічної доброчесності та якості освіти та проаналізувати, які стратегічні та практичні зміни варто здійснити для побудови якісно нової системи освіти України.

"Це неймовірно важливий захід в контексті загальної філософії запровадження принципів академічної доброчесності в Україні та українських закладах освіти. Я також хочу привітати представників американського посольства та американських рад, які нам багато років активно допомагають, як фінансово, так і  методично-організаційно щодо просування ідеї, інструментів та методик дотримання академічної доброчесності. Я також хочу привітати Києво-Могилянську академію, яка є одним із лідерів в цьому процесі… та подякувати за організацію цієї конференції компанії Unicheck. Це одна з двох компаній, котра рік тому  підписала з міністерством Меморандум про безкоштовне використання їхнього інструментарію для перевірки академічних робіт", - сказав заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич.

Упродовж двох днів конференції "Академічна доброчесність: практичний вимір", на панельних дискусіях та під час роботи в секціях, понад 250 учасників, не беручи до уваги інтернет-глядачів, які приєдналися до онлайн-трансляції, детально обговорили актуальні питання дотримання принципів академічної доброчесності у вищій та середній освіті, а також мали можливість поспілкуватися з українськими та іноземними колегами для обміну досвідом.

Зокрема, до обговорення долучилися: президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Андрій Мелешевич, Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Сергій Квіт, заступники міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич та Вадим Карандій, Старша керуюча закордонними представництвами та програмами Американських Рад з міжнародної освіти (США) Eнн Доморад, Голова Unicheck Україна Андрій Сідляренко, Представниця наглядової ради Міжнародного центру академічної доброчесності (Канада, США) Тріша Бертрам Галлант та інші.

"Якщо ми говоримо про академічну доброчесність, то мова повинна йти в першу чергу про зміну культури вищих навчальних закладів. Принципи доброчесності, як і принципи якості виростають із культури університетської громади. Головна ідея — унікальність, унікальна внутрішня культура, унікальна місія — з цих речей, зі ставлення кожного члена громади до доброчесності чи до порушень правил доброчесності, виростає культура", — зазначив Голова НАЗЯВО Світ Квіт.

Академічна доброчесність — поняття, що базується на 6 простих і зрозумілих цінностях: чесність, довіра, справедливість, повага, відповідальність та відвага. Повага до власної думки починається з поваги до думок інших, а повага до власного тексту — з поваги до чужих. Чесність у навчанні та викладанні є базовою умовою побудови довіри між усіма, причетними до освітнього процесу. Відвага ж є здатністю чинити доброчесно всупереч страху чи тиску та вимагати від себе того ж, чого очікуєте отримати від інших. Ці постулати є основою чесного функціонування спільноти довіри, взаємоповаги та честі.

"Я думаю, що для того, щоби досягнути головної мети, перш за все, ми повинні ставитися один до одного зі співчуттям і з умінням говорити про помилки. Помилятися — це нормально. Ми всі помиляємося. Ми повинні змінити своє ставлення, із спроби зловити людини на плагіаті в мотивацію для людини бути чесним", — додала Старша керуюча закордонними представництвами та програмами Американських Рад з міжнародної освіти (США).

Водночас Голова антиплагіатної компанії Unicheck Україна Андрій Сідляренко підреслив, для написання якісної наукової роботи, потрібно передусім бути чесним перед самим собою, робити нові наукові дослідження і з повагою відноситись до цього.

"Не бійтесь, якщо диплом чи наукова стаття написані особисто й автор вклав туди свої сили, то авторові не страшна антиплагіатна перевірка, не страшна експертна оцінка й не страшний розгляд в атестаційній колегії міністерства… Ми маємо з повагою відноситись до тих, хто виконує роботи, до тих, чиї результати ми використовуємо й чиї роботи ми оцінюємо, з іншої сторони кінцевим моментом повинна бути довіра до цих робіт. Усе, що ми робимо — Unicheck Україна, впроваджуючи антиплагіатні сервіси в університетах, консультуючи їх, співпрацюючи з Міністерством — це для того, щоби підвищити довіру до результатів, отриманих у процесі освіти", — додав він.

На початку квітня 2018 року Unicheck Україна (ТОВ "Антиплагіат") та Міністерство освіти і науки України уклали Меморандум, згідно з яким українські ЗВО отримали можливість найближчі 7 років безкоштовно використовувати надсучасний сервіс перевірки наукових робіт на плагіат.  Сервіс пошуку плагіату Unicheck вже успішно використовують понад 120 українських та 500 іноземних навчальних закладів, зокрема в США, Іспанії, Бельгії, Нідерландах, Індії, Латинська Америка, Австралія та інші.Сьогодні кількість користувачів послуги становить близько 1,5 мільйона у всьому світі.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА