14:16 22.05.2019

ЮНІСЕФ: Українські підлітки нехтують своїм здоров’ям, погано харчуються та проводять життя в соціальних мережах

6 хв читати

КИЇВ, Україна, 22 травня 2019 року. Сьогодні Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оприлюднив результати дослідження "Соціальна обумовленість та показники здоров’я підлітків і молоді в Україні". Нове соціологічне опитування надає детальні статистичні дані щодо стану здоров’я дітей шкільного віку, а також впливу різних соціальних чинників на  їх самопочуття та моделі поведінки.

"Освіта підлітків та формування їх поведінки є однією з передумов створення здорового та мирного суспільства. Однак за даними нашого дослідження українські підлітки повідомляють про низький рівень фізичної активності і переважно нездорові харчові звички. Вони говорять про поширення булінгу та кібербулінгу, насильства у школах та недостатню щоденну підтримку з боку родини. Це впливає на їх освітні результати, а у тривалішій перспективі може вплинути на їх здоров’я та благополуччя у дорослому віці", – зазначила пані Лотта Сільвандер, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. -   "Ми закликаємо школярів, студентів, вчителів, батьків, громади та медіа об’єднатися та працювати разом для просування здорового способу життя  та створення сприятливого шкільного середовища"

Самооцінка здоров’я та психічне благополуччя

За індексом маси тіла третина підлітків мають надмірну вагу. Кожен п’ятий підліток вважає власне здоров’я посереднім або поганим. При цьому дівчата вдвічі гірше оцінюють стан свого здоров’я, ніж хлопці. Так, третина дівчат шкільного віку оцінили стан свого здоров’я як посередній чи поганий. Це майже удвічі вище ніж глобальний показник і у 6 разів вище ніж показник у таких країнах, як Македонія.

Більше половини опитаних підлітків озвучили скарги на те, що раз на тиждень або частіше відчувають нервозність, роздратування або поганий настрій. Також про відчуття пригніченості повідомила третина підлітків. Ці показники були вищими для дівчат, ніж для хлопців.

Четверта частина всіх опитаних повідомила, що протягом останнього року вони впродовж двох тижнів поспіль відчували такий рівень смутку або безнадійності, що переставали займатися звичними справами.  Про це зізналися кожна третя дівчина (31%) та кожен п’ятий юнак (21%).

Родина та її вплив на здоров’я підлітків

Третина матерів школярів не знає, чим займаються їх діти у вільний час.  Більше того, майже  половина учнів шкіл вказали, що батько не знає, хто їхні друзі. Кожен третій підліток ніколи не грає вдома у спільні ігри з батьками, а кожен п’ятий ніколи не займається спортом разом із батьками.

У порівнянні з попереднім дослідження, зросла кількість підлітків, що відчувають підтримку батьків у прийнятті рішень – із 78 відсотків у 2014 році до 85% у 2018 році.

Тютюн, алкоголь та інші наркотичні речовини

Уже в 10 років кожний сьомий має досвід споживання алкоголю, а серед 17-річних хоча б раз споживали алкоголь більше 60 відсотків опитаних. Кожен четвертий підліток хоч раз у житті переживав стан сп’яніння. Про такий досвід повідомили 6,4% серед 10-річних та 48% серед 17-річних.

Серед підлітків у віці від 11–17 років досвід тютюнокуріння мають 16% дівчат та 24% хлопців. Особливо тривожними є показники споживання тютюну серед 15-річних юнаків. Більше 40 відсотків хлопців у цій віковій категорії підтвердили, що вони палять. Ця цифра удвічі вища аналогічного показника у Вірменії і значно вища середнього показника для усіх країн-учасниць дослідження, що становить 34 відсотки.

Хоча б один раз протягом життя марихуану вживали 8 % підлітків віком 13-17 років. Дослідження відзначає помітне зменшення цього показника від початку дослідження у 2012 році, коли цей показник складав 23%. 

Інфекції, що передаються статевим шляхом та ВІЛ-інфекція

У віці 13–17 років кожен четвертий хлопець та кожна восьма дівчина (12,4%) мають досвід статевих стосунків. Кожен третій підліток, який має досвід статевих стосунків, не використовував презерватив під час першого статевого акту.

Лише 12% опитаних підлітків мають знання про шляхи передачі ВІЛ. Цей показник є суттєво нижчим, від необхідного показника поінформованості серед молоді (95%). Найбільшу роль у поширенні інформації про ВІЛ/СНІД відіграють вчителі (57%), Інтернет (56%), медичні працівники (45%) та батьки (40%).  Більше ніж половина опитаних респондентів знає, куди можна звернутися для проходження тестування на ВІЛ.

Образи та насильство в освітньому середовищі

Третина учнівської молоді щонайменше раз на рік брала участь у бійках. Жертвами образ, принижень та знущань протягом останніх двох місяців визнали себе 38% опитаних.

35% підлітків зізналися, що упродовж останніх двох місяців ображали або принижували інших. З них, 23%  робили це "один раз або двічі", а 3,5% – "кілька разів на тиждень". Кожна п’ята дівчина "самостверджується" за допомогою кулаків. 

Кожен п’ятий підліток визнав, що ображав однолітків в онлайн-просторі. "Жертвами" онлайн-знущань визнала себе п’ята частина – 21,5%.

Соціальні мережі та віртуальне спілкування

25% підлітків постійно відчувають, що не можуть думати ні про що інше, крім моменту, коли знову матимуть можливість користуватися соціальними мережами. Кожен десятий підліток регулярно брехав батькам або друзям про час, проведений у соціальних мережах. Найбільше  таких серед 10-річних хлопців – 17,2%.

Практично кожен восьмий (12,6%) опитаний підліток має залежність від соціальних мереж. Найбільший рівень залежності виявлено серед 15-річних дівчат (15%).

Соціальна активність підлітків

Більше 20% підлітків беруть участь у діяльності дитячих і молодіжних громадських організацій: 11,5% є членами та ще 11% долучаються до заходів.  Більше ніж половина є потенційно готовими до участі в громадських ініціативах свого населеного пункту, вулиці чи будинку, а кожен п’ятий висловив готовність виступити ініціатором таких дій.

В органах учнівського або студентського самоврядування беруть участь майже 16% підлітків. Про відсутність органів самоврядування у їхньому навчальному закладі повідомили 15%, і ще 40% не знають про наявність чи відсутність таких.

***

Про дослідження HBSC:

Україна є повноправним учасником міжнародного дослідницького проекту "Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді" ("Health Behaviour in School-aged Children" – HBSC), як проводиться у 49 країнах Європи та Північної Америки.  З часу його створення в Україні відбулося 5 хвиль опитування: у 2002 р. було опитано 5267 осіб; 2006 р. – 6535 осіб, 2010 р. – 10 343 особи, 2014 р. – 11 390 осіб, 2018 – 13 337 осіб.

Соціологічне опитування 2018 року було проведено Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка спільно з ЮНІСЕФ у 287 навчальних закладах, де було опитано більше 13 тисяч респондентів. Дослідження є частиною міжнародного проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я "Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді". Опитування охопило учнів 5–11-х класів закладів загальної середньої освіти; 1-го, 2-го курсів закладів професійно-технічної освіти (ЗПТО) та студентів закладів фахової передвищої освіти (ЗФПО) (на базі 9-річної освіти), які представляють дітей та молодь 10–17 років, що навчається.

Проведення дослідження в Україні стало можливим завдяки підтримці численних організацій -партнерів, серед яких Міністерство охорони здоров’я України, при якому було створено робочу групу проекту, Міністерство освіти та науки України, Міністерство молоді та спорту України та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Переглянути повну версію звіту можна за посиланням тут

Для отримання більш детальної інформації звертайтесь до:

Ніни Сорокопуд, ЮНІСЕФ в Україні, тел.: +380 50 388 2951, [email protected]  

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА