16:17 29.05.2019

Міжнародна фундація виборчих систем закликає партії висувати більше жінок-кандидаток на парламентських виборах

2 хв читати

21 липня українці прийдуть на виборчі дільниці голосувати за тих, хто представлятиме їх у парламенті. Більш ніж половина українських громадян – жінки. Хоча їх кількість перевищує 22 мільйони, в парламенті представлено лише 50 жінок, тоді як кількість депутатів-чоловіків  становить 370.

Представництво жінок в українському парламенті знаходиться на рівні значно нижчому за середні показники не лише в Європі, але й у світі загалом – лише 11,6%. Середній рівень представництва жінок у парламентах країн світу становить 24,3%, а в країнах Європи цей показник – ще вищий і становить 28,5%. За даними Міжпарламентського союзу, Україна посідає 156 місце серед 193 країн світу за кількістю жінок у парламенті – найнижче серед країн Європи.

У 2014 році в 198 одномандатних виборчих округах було обрано лише дві жінки, решта депутаток були обрані за партійними списками, які були сформовані в умовах відсутності жорстких вимог щодо збалансованого представництва статей. Відтак, необхідно провести реформування виборчого законодавства та вжити спеціальних заходів у напрямі підвищення рівня представництва жінок в українському парламенті до світового та європейського показників.

Жінки заслуговують кращого. Україна заслуговує кращого. Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) закликає усі політичні партії висувати більше жінок на майбутніх парламентських виборах. Для досягнення реальних змін у кількості обраних жінок політичні партії повинні розмістити їх на високих позиціях у своїх списках; щонайменше у кожній п’ятірці кандидатів має бути дві жінки – це гарантуватиме обрання близько 90 жінок з 225 народних депутатів, що обираються за партійними списками – втім, це все одно становитиме лише приблизно 20% від загального складу парламенту.

Тому таких заходів недостатньо. Важливо також, щоб політичні партії висували кандидаток-жінок в одномандатних округах, де вони мають шанси на перемогу.

Якщо Україні вдасться втілити ці заходи, то вона наблизиться до мінімальних 30% представництва жінок у виборних органах, передбачених Пекінською платформою дій, а також крокуватиме до 40% представництва, яке відповідатиме високим стандартам, встановленим Радою Європи.

Діяльність IFES в Україні є можливою завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги (UK aid) від уряду Великої Британії. З 1994 року IFES відіграє значну роль у просуванні проведення виборчої, адміністративної та правової реформ в Україні. Разом з Центральною виборчою комісією (ЦВК) і неурядовими партнерами, IFES сприяє діалогу щодо реформи виборчої системи, підвищує спроможність місцевих організацій громадянського суспільства, впроваджує найкращі практики у сфері підготовки членів виборчих комісій, а також сприяє реалізації в Україні критично важливих реформ політичного фінансування. Для отримання додаткової інформації про IFES відвідайте: ifesukraine.org.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА