19:03 30.05.2019

Кедри повертаються на українські землі. Забута історія та відродження багатих, могутніх, цілющих лісів країни

3 хв читати

 Місцезростання кедра сучасні люди, як правило, асоціюють з Сибіром і тайгою. Зібралося досить історичних даних стверджувати, що раніше кедр ріс і на території сучасної України, даючи корм і притулок величезній кількості тварин, птахів і місцевому населенню в давні часи. Пилок кедра в покладах торфу в Харкові і Волині виявили археологи в своїх розкопках, цілі обвуглені частини цього дерева відкопали в Кирилівській стоянці Києва.

"Де кедр - там і соболь, і ведмідь, і білка" каже давнє прислів'я. Згадки про величезну кількість соболів, що водилися в Київській Русі - обов'язкових супутників кедрових лісів, зустрічаються в легендах, сагах, записках старовинних мандрівників, купців, на стінах Софіївського собору Києва, в топонімах 11 сіл Соболівка на карті сучасної України. Завдяки рукописам італійського ченця Плано Карпіні, який проїжджав через Київ в 1246 році, стало відомо, що в Київських лісах у величезних кількостях водилися не тільки соболя, чорнобурі лисиці, а й білі ведмеді !, шкури яких стягувалися татарами, як данину з місцевого населення.

Кедр унікальний сильною фітоцідною активністю, досить одного гектара кедровника, щоб очистити від хвороботворних мікробів велике місто. Повітря в кедровому гаю в два рази стерильніше, ніж по нормам, передбаченим для операційних приміщень. Кедр є лісоутворюючою породою, яка природним чином притягує до себе до 150 нових видів тварин і рослин. Годує 80% мешканців тайги. Відноситься до однієї з найцінніших порід дерев.

На сьогоднішній день дорослі кедри ( 40 років+) ростуть в Одесі, Харкові, Чернігівській області, Житомирі, Закарпатті, Карпатах, Білій Церкві, Конотопі, Нікополі, Ужгороді, Макарівській, Київській областях і самої столиці. Успішно ростуть і плодоносять кедри в ботсадах країни. Україна володіє унікальним природним заповідником Горгани реліктових пралісів, що сто років тому носило назву "Кедриновий заповідник". У лісовій зоні заповідника охороняється єдиний у Європі і в світі масив пралісу європейського кедра. Десятки тисяч кедрів по всій країні, як родові дерева, посаджені і вирощуються жителями родових помість України.

З метою відновлення багатого природного минулого нашої землі громадською організацією "Кедри України" третій рік здійснюється проект "Відродження кедрів в Україні". Проводяться екоуроки в школах і дитячих садках із зануренням в історію природи рідного краю, посадкою дітьми кедрових горіхів в свої горщики, а також саджанців кедрів на територіях дитячих навчальних закладів. Спільно з Київським Будинком Природи проводиться творчий конкурс "Відновимо кедри".

 Стартував проект "Кедри дітям України" з метою подарунків саджанців кедра кожній бажаючий дитині країни. 2 червня в Маріїнському парку м.Києва на відкритій сцені "Ракушка" о 12.30 відбудеться перше вручення таких живих подарунків дітям, які з'їдуться до столиці з різних куточків країни. Запрошуємо реєструвати своїх дітей на отримання кедрів в подарунок та ставати в ряди "зелених" меценатів здорового багатого майбутнього країни. Відновлюючи колишнє багатство природи, відновлюємо себе і закладаємо щасливе, здорове, багате майбутнє нашим нащадкам. Приєднуйтесь. Кедри можна дарувати своїм співробітникам як зелені премії, на новорічні свята дітям, друзям, колегам, а також замість зрізаних квітів на особливі події. Нехай живі зелені подарунки міцно входять в наше життя, а з ними здоров'я, радість, любов, повага нащадків, достаток і добробут всього населення нашої країни.

Громадська організація "Кедри України"

+38(063)-478-09-90

www.ukrcedars.com

ел.адреса [email protected]

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА