11:04 16.07.2019

Інститут соціальних технологій "Соціополіс": Електоральна ситуація в одномандатному виборчому окрузі № 188 у першій половині липня 2019 року

7 хв читати

Інститут соціальних технологій "Соціополіс" провів опитування громадської думки в одномандатному виборчому окрузі № 188 (частина м. Хмельницького, Волочиський і Хмель­ницький райони Хмельницької області) з метою вивчення електоральної ситуації у виборчому окрузі у зв’язку з позачерговими виборами до Верховної Ради України 21 липня 2019 року. Терміни проведення польового етапу опитування – з 10 по 13 липня 2019 року.

Об’єктом дослідження були зареєстровані жителі населених пунктів, які входять до складу одномандатного виборчого округу № 188, у віці від 18 років. Всього з використанням методу особистого інтерв’ю face-to-face було опитано 1207 респондентів. Вказана вибірка репрезентативна для дорослого населення одномандатного виборчого округу № 188 за ознаками статі, віку і типу населеного пункту реєстрації виборців (місто / селище міського типу / село). Теоретична статистична похибка вибірки (з довірчою ймовірністю 0,95 та без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,8%.

1. Згідно з результатами опитування, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися в першій половині липня 2019 року, найбільшу кількість голосів в одномандатному виборчому окрузі № 188 набрала б партія "Слуга народу", за яку висловили готовність проголосувати 39,1% від загальної кількості опитаних та 42,3%  серед тих респондентів, які планують взяти участь у голосуванні. Умовний 5%-й прохідний бар’єр в одномандатному виборчому окрузі № 188 з досить високою ймовірністю також долають партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" (за вказану партію готові проголосувати 7,2%  від усіх опитаних та 7,8% серед тих, хто піде на вибори), а також партія "Європейська Солідарність" (відповідно 6,3% та 6,8%).

            На межі подолання умовного 5%-го бар’єру в одномандатному виборчому окрузі № 188 перебувають також партія "Голос" (за вказану партію мають намір проголосувати 5,0% від усіх опитаних та 5,4% серед респондентів, які планують взяти участь у голосуванні), і партія "Всеукраїнське об’єднання "Свобода" (відповідно 4,4% та 4,8%).

Ще не вирішили, за яку політичну партію віддати свій голос, 9,3% від загальної кількості опитаних, а 7,6% від усіх опитаних респондентів відповіли, що вони взагалі не планують брати участі в голосуванні на позачергових парламентських виборах.

"Якби вибори депутатів Верховної Ради України відбувалися найближчої неділі, за виборчий список якої політичної партії Ви б проголосували?"

 

Варіанти відповіді

% від усіх рес­пондент­тів, які відповіли на запитання

% від рес­пон­дентів, які підуть

на вибори

Політична партія "СЛУГА НАРОДУ" (Д.Разумков)

39,1

42,3

Політична партія "ВО "Батьківщина" (Ю.Тимошенко)

7,2

7,8

Політична партія "Європейська Солідарність" (П.Порошенко)

6,3

6,8

Політична партія "ГОЛОС" (С.Вакарчук)

5,0

5,4

Політична партія "ВО "Свобода" (О.Тягнибок)

4,4

4,8

Політична партія "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА" (О.Ляшко)

3,8

4,1

Політична партія "Сила і честь" (І.Смешко)

3,7

4,0

Аграрна партія України (М.Поплавський)

3,2

3,4

Політична партія "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА –

ЗА ЖИТТЯ" (Ю.Бойко, В.Рабінович, В.Медведчук)

2,6

2,8

Політична партія "УКРАЇНСЬКА СТРАТЕГІЯ ГРОЙСМАНА" (В.Гройсман)

2,1

2,3

Політична партія "Громадянська позиція" (А.Гриценко)

1,5

1,6

Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ" (А.Садовий)

1,0

1,1

Інші партії (менше 1%)

2,3

2,5

Зіпсував би бюлетень / Закреслив би всі партії у бюлетені

0,9

1,0

Не брав би участі в голосуванні

7,6

х

Важко сказати

9,3

10,1

 

2. Згідно з результатами опитування, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися в першій половині липня 2019 року, народним депутатом в одномандатному виборчому окрузі № 188 був би обраний Сергій Лабазюк, який балотується на цих виборах як самовисуванець. За вказаного кандидата висловили намір проголосувати 42,2% від загальної кількості опитаних або 46,3% опитаних серед тих, хто планує взяти участь у голосуванні.

Друге місце в рейтингу електоральних симпатій жителів одномандатного виборчого округу № 188 займає з досить значним відставанням від лідера виборчих перегонів кандидат від партії "Слуга народу" Оксана Бочкарьова. За вказаного кандидата мають намір проголосувати 25,7% від загальної кількості опитаних респондентів та 28,2%  респондентів серед тих, хто планує взяти участь у голосуванні.

Рівень підтримки виборцями інших кандидатів в народні депутати від виборчого округу № 188 є досить незначним. Зокрема, за кандидата від партії "Голос" Артура Кокаревича мають намір проголосувати 6,1% від усіх опитаних або 6,7% серед тих, хто планує взяти участь у голосуванні, а за кандидата від партії ВО "Батьківщина" Михайла Наконечного – відповідно 4,2% та 4,6% опитаних.

"Якби найближчої неділі відбувалися вибори депутата Верховної Ради

від Вашого виборчого округу, за кого б Ви проголосували,

якби у виборчому бюлетені були прізвища таких кандидатів?"

 

Варіанти відповіді

% від усіх респондентів, які відповіли на запитання

% від рес­пон­дентів, які підуть

на вибори

Лабазюк Сергій Петрович (самовисування)

42,2

46,3

Бочкарьова Оксана Василівна

(висунута партією "Слуга народу")

25,7

28,2

Кокаревич Артур Андрісович

(висунутий партією "Голос")

6,1

6,7

Наконечний Михайло Павлович

(висунутий партією ВО "Батьківщина")

4,2

4,6

Кліщ Віктор Васильович (самовисування)

0,8

0,9

Зіпсував(ла) би бюлетень

1,1

1,2

Не брав (не брала) би участі в голосуванні

8,9

х

Важко відповісти

11,0

12,1

 

3. Як свідчать результати опитування, основною причиною для голосування жителів одномандатного виборчого округу № 188 за кандидата, якого вони підтримують, є діяльність цього кандидата з вирішення проблем округу та його жителів. Вказану причину голосування за кандидата в народні депутати назвали 42,1% респондентів з числа тих, хто визначився з підтримкою певного кандидата.

Другою за поширеністю причиною вибору респондентами кандидата в народні депутати, за якого вони мають намір віддати свій голос на виборах, є балотування цього кандидата від партії, яку вони підтримують, – вказаний варіант відповіді назвали 23,7% респондентів з числа тих, хто вже визначився, за кого він (вона) проголосує. 16,1% із вказаної категорії респондентів мають намір проголосувати за кандидата, якого вони підтримують, через те, що, на їхню думку цей кандидат найкраще виражає інтереси округу та його жителів; 11,5% – через те, що вони найбільше довіряють саме цьому кандидату, а 9,8% – через те, що кандидат, якого вони підтримують, є новим обличчям в політиці.

"По яких основних причинах Ви плануєте проголосувати

саме за цього кандидата в народні депутати України?"

 

                                              

                      % від кількості респондентів, які мають намір проголосувати за певного кандидата

Варіанти відповіді

Одномандатний виборчий округ № 188

Мені відома діяльність цього кандидата з вирішення проблем нашого округу та його жителів

42,1

Цей кандидат балотується на виборах

від партії, яку я підтримую

23,7

Вважаю, що саме цей кандидат найкраще виражає інтереси нашого округу та його жителів

16,1

Я найбільше довіряю саме цьому кандидату

11,5

Це нове обличчя в політиці

9,8

Цей кандидат має необхідний досвід

для роботи у Верховній Раді

5,3

Ваш варіант(и)

0,8

Важко відповісти

1,7

 

4. Згідно з результатами опитування, більша частина (60,6%) жителів одномандатного виборчого округу № 188, які вже визначилися, за кого вони проголосують на виборах народного депутата від їхнього округу, безумовно не змінять свого рішення проголосувати саме за цього кандидата. 21,8% опитаних з числа тих, хто визначився з кандидатом в народні депутати, якого він (вона) має намір підтримати, скоріше не змінять свого рішення проголосувати за цього кандидата. І лише 15,3% респондентів з числа тих, хто визначився, за кого він хоче проголосувати на виборах, ще може змінити своє рішення проголосувати за відповідного кандидата.

 

"Наскільки остаточним є Ваше рішення щодо голосування

саме за цього кандидата на виборах народного депутата України

від Вашого виборчого округу?"

 

                      % від кількості респондентів, які мають намір проголосувати за певного кандидата

Варіанти відповіді

Одномандатний виборчий округ

№ 188

 
 

Я безумовно не зміню свого рішення проголосувати

за цього кандидата

61,6

 

Я скоріше не зміню свого рішення проголосувати

за цього кандидата

21,8

 

Я ще можу змінити своє рішення

щодо голосування за цього кандидата 

15,3

 

Важко відповісти

1,3

 

Коментуючи результати проведеного опитування, заступник директора Інституту соціальних технологій "Соціополіс", кандидат соціологічних наук Сергій Літвінов, зокрема, зазначив: "Отримані результати опитування свідчать про відсутність чітко вираженої залежності між голосуванням виборців за політичну партію, яку вони підтримують, в загальнонаціональному багатомандатному виборчому окрузі, та їх голосуванням за кандидатів в народні депутати у мажоритарному виборчому окрузі. Так, у виборчому окрузі № 188 явним лідером електоральної підтримки серед партій є партія "Слуга народу", а явним лідером підтримки серед кандидатів у мажоритарному окрузі є кандидат-самовисуванець, який помітно випереджає кандидата від партії "Слуга народу".

Причиною такої ситуації, яка спостерігається і в багатьох інших виборчих округах у різних частинах України, є те, що для значної частини виборців основним критерієм вибору кандидата в депутати, якого вони підтримують у мажоритарному виборчому окрузі, є особистість цього кандидата і його попередня діяльність, а не партійна приналежність. Тому, якщо у певному окрузі балотується сильний безпартійний кандидат-мажоритарник, який має високий рівень відомості та довіри виборців, йому, як правило, вдається заручитися підтримкою значної кількості виборців, навіть незважаючи на те, що багато з них мають намір голосувати за партію "Слуга народу" чи іншу політичну партію, кандидат від якої також бере участь у виборах.

Фактично на теперішніх парламентських виборах в Україні одночасно відбуваються дві кампанії – партійна і мажоритарна, які досить суттєво відрізняються за своїм характером, і, як можна очікувати, досить суттєво будуть відрізнятися за своїми результатами".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА