16:20 22.07.2019

"Волиньгаз збут" перерахував до державного бюджету 21 млн грн. невикористаних споживачами субсидій

2 хв читати

Цього року  ТОВ "Волиньгаз збут" повернув до державного бюджету 20,8 млн грн субсидій, які залишились на рахунках 10,9 тис клієнтів компанії.  Це в 6,5 рази менше, ніж у 2018 році. Перерахунок був виконаний у відповідності до постанови Кабміну.

У Волинській області  за минулий опалювальний сезон субсидії на газ отримували майже 90 тис. домогосподарств, що становить 35 % загальної кількості побутових споживачів газу. Водночас, в опалювальному періоді  2017-2018 рр. державну допомогу отримувало 162  тис. домогосподарств, що на 46 % більше ніж у цьому році. Відтак, сума повернення до держбюджету становила 136,7 млн.грн, що в 6,5 разів більше, ніж цьогоріч.

"Держава надала можливість споживачам  Волині отримати  кошти за рахунок економії газу, - зауважує  керівник ТОВ "Волиньгаз збут" Микола Тищук. – Адже, якщо в минулому році за зекономлене паливо повертали не більше 700 грн., то зараз вся зекономлена субсидія виплачується готівкою на руки клієнтам ".

Разом з тим, якщо частина клієнтів-субсидіантів економить блакитне паливо, інша – накопичує борги. Тому "Волиньгаз збут" уже надав структурним  підрозділам з питань соціального захисту населення списки споживачів-боржників. Наразі, з травня уже розпочалось призначення житлової субсидії на наступний строк, тому, отримавши інформацію про наявну прострочену понад місяць заборгованість, загальна сума якої перевищує  340 грн., - житлова субсидія на наступний сезон не буде призначена.

Якщо протягом двох місяців з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний сезон громадянин документально підтвердить сплату заборгованості або укладе договір про її реструктуризацію, - житлова субсидія буде призначена з початку такого сезону.

Тому, з будь-яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, необхідно звертатися до управлінь соціального захисту населення. Громадяни, яким призначено житлову субсидію, обов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням  суми житлової субсидії, перерахованої  виконавцям  комунальних послуг або виплаченої їм  готівкою.

 Наразі інформацію про стан особового рахунку після проведення перерахунку субсидії споживачі можуть дізнатися у Особистому кабінеті на сайті 104.ua, а також безпосередньо зі щомісячних рахунків за газ.

Враховуючи численні звернення споживачів з незгодою визначенню сум невикористаних субсидій, надавачі послуг газу звернулись з відповідними листами до Кабінету Міністрів України. 12 липня на сайті Кабміну оприлюднена Постанова №595 від 26.06.2019 р. про внесення змін до Порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг​. Станом  на 16.07.2019 р. Постанова №595 від 26.06.2019 р.  не оприлюднена (не набрала чинності). При набранні чинності, надавачі послуг проведуть повторні перерахунки сум невикористаних субсидій.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА