15:08 23.08.2019

Підручники видавництва "Ранок" на шляху до школи

3 хв читати

Чи отримують українські школярі свої підручники вчасно?  Це питання зазвичай актуалізується напередодні вересневих події.  І традиційно останній місяць для українських видавництв, зайнятих у процесі підготовки навчальних матеріалів, та друкарень чи не найважчий та найвідповідальніший у році. Отже, робота кипить, і одним з перших про успішно виконане держзамовлення звітує харківське видавництво "Ранок". У 2019-му "Ранок" надрукувало підручники загальним накладом 2 586 854 примірників з 41 предмету: 2 для 6-го класу, 12 для 2-го і 27 для 11-го класу.

Більшість підручників уже доставлені до шкіл. На жаль, за доставку підручників відповідають не видавці, а логічні компанії перевізників, підпорядковані Міністерству освіти та науки України. При цьому електронні версії підручників вже є у вільному доступі на ресурсах ІМЗО, видавництва "Ранок" та інтерактивної школи "Ранок". Їх можна завантажити у разі відсутності чи затримки паперових версій. Також на інтерактивному сайті "Ранку" розміщені електронні додатки: тематичні відео, тести, онлайн-уроки, аудіофайли для вдосконалення знань з іноземних мов, лабораторні роботи.

Крім того, видавництво, яке з інноваційної точки зору є безперечним флагманом серед видавців шкільної літератури,  цього року підготувало для школярів багато інших цікавинок.

Генеральний директор "Ранку" Віктор Круглов зазначає: "Ми  перші в Україні почали робити підручники з електронними додатками і нам дуже приємно, що цю традицію підхопили колеги. А ще  ми були ініціаторами зміни формату шкільних підручників та їх обкладинок. "Ранок" першим випустив книжки у гнучких, м'яких палітурках та великого європейського формату. Цього року ми пішли далі, адже створили підручники для 2-го класу не тільки з електронними додатками, але і з вмонтованими мультфільмами. Відомо, що діти краще сприймають інформацію у форматі візуалізації.  Саме тому, вважаємо, що такі додатки сприятимуть процесу засвоювання інформації. Особливо це стосується учнів початкової школи. У підручниках "Я досліджую світ", "Українська мова", "Мистецтво" для 2-го класу майже на кожній сторінці вмонтований QR-код.  Завдяки коду діти можуть перейти за посиланням в інтернет для перегляду мультика, а ще отримати доступ до інших цікавинок. Сьогодні наші діти інакші та потребують інших підходів у навчанні. Для мене особисто електронний підручник –  це свого роду живий електронний товариш для школяра, з яким можна спілкуватися, який озвучує та візуалізує матеріали", поділився видавець.

Загалом, більшість видавництв  шкільної літератури відвантажило свої книжки перевізникам ще наприкінці липня. Але декілька підручників з історії і досі в стані підготовки. Передусім це підручник для 11 класу – "Новітня історія України". Проблема випуску полягає у довготривалості процесу надання дозволу. Подібне відбувається майже щороку і не тільки в Україні, але і в інших країнах пострадянського простору.

"У підготовці підручника з історії залучено багато рецензентів, інституцій, що мають затвердити зміст. Часто думка рецензентів не співпадає, не всі готові брати на себе відповідальність з приводу оцінки політичної ситуації та процесів в країні. Доводиться чекати, допоки усі фахівці та експерти дійдуть консенсусу, та вже потім відправляти видання у друк", констатує Віктор Круглов.

У будь-якому разі будемо оптимістично дивитися у майбутнє та сподіватися, що 2019-2020 навчальний рік мине без казусів, а школярі отримають повне забезпечення необхідним навчальним матеріалом від держави.

Нагадуємо, що у 2019 році друкуватиметься 12 млн 320 тис. примірників для українських шкіл. Передбачався друк усієї лінійки для 2-х (3 млн 856 тис. примірників), 11-х класів (6 млн 987 тис.) та з окремих предметів для 5-х (298 тис.) та 6-х (1 млн 179 тис.) класів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА