16:32 13.09.2019

Стартап Нація "Кіберспорт в Україні: як геймінг трансформується в кар'єру"

3 хв читати

Chernovetskyi Investment Group в рамках проекту CIG Gaming стала ініціатором освітнього public talk "Кіберспорт в Україні: як геймінг трансформується в кар'єру". Публічна зустріч відбулася 5 вересня у просторі HUB 4.0 і об'єднала ключові фігури в українському кіберспорті: гравців, інвесторів, стримерів, маркетологів і журналістів.

Володимир Кривко, керуючий партнер інвестиційної компанії CIG

"Ми знаємо, що кіберспорт розвивається стрімко і дуже хочемо, щоб Україна в кіберспортивному просторі посідала вагоме місце, - зазначив Володимир Кривко, керуючий партнер CIG.  - Зовсім недавно ми анонсували запуск проекту CIG Gaming - це стратегічна ініціатива з підтримки кіберспорту в Україні.  Наш перший крок вже зроблений. Ми підписали контракт з талановитим гравцем FIFA - Олександром Гришаєм. І це тільки початок, наша мета - об'єднувати видатних кіберспортсменів під українським прапором".

В ході public talk учасники обговорили шляхи розвитку кар'єри кіберспортсмена, командну гру і сольну кар'єру, а також гонорари гравців, способи залучення інвесторів і можливий внесок держави в індустрію.

Запрошені експерти - Іван Данішевський (ESM.one), Тетяна Кузьменко (NAVI), Вадим Воробйов (Maincast) і Олексій Колчанов (співзасновник StudyDive.com, адвокат) - відзначили, що кіберспорт розвивається неймовірно швидко, тенденції змінюють одна одну, це спостерігається і в Україні.

"У суспільстві досі далеко не завжди розрізняють поняття "геймінг" і "кіберспорт".  Їх дійсно пов'язує один інструмент - гра.  Всі ігри розважальні, але не всі кіберспортивні", - пояснив Іван Данішевський, засновник холдингу ESM.one.  - Кіберспорт - це в першу чергу змагання, години тренувань, воля до перемоги, самоорганізованість і командна гра.  Якщо ти проводиш час у грі заради того, щоб перемогти, - ти кіберспортсмен.  Наша місія полягає в тому, щоб чітко позначити різницю між геймінгом і кіберспортом, щоб її розуміли і діти-кіберспортсмени, і їхні батьки".

Одним з головних показників розвитку цієї сфери є інтерес до кіберспортивних команд і турнірів з боку брендів, не пов'язаних з геймінгом, таких, наприклад, як "Київстар".  Вони, безумовно, прагнуть приєднатися до актуальних IT-технологій і завоювати нову аудиторію.

Тетяна Кузьменко, яка очолює відділ маркетингу мультигеймінгової кіберспортивної організації Natus Vincere, підкреслила: "У нас працює цілий маркетинговий напрямок зі своїми креативщиками, дизайнерами і менеджерами. Це такі ж фахівці, як в інших областях, але з чітким фокусом на кіберспорт.  І рекламодавці приходять не тільки зі світу IT: останнім часом аудиторією pro-геймінга все частіше цікавляться виробники мінеральних вод, енергетичних напоїв і навіть йогуртів.  Думаю, далі коло буде тільки розширюватися".

Учасники дискусії зійшлися на думці, що український кіберспорт перебуває лише на початковому етапі розвитку, однак перед ним відкриваються великі перспективи.

Своїм досвідом поділився також Олексій Ногін, керівник турнірної платформи WePlay! Esports.  Нинішнього літа його компанія анонсувала будівництво кіберарен у Києві і Лос-Анджелесі.  Олексій зазначив, що у кіберспорті необхідно мислити глобально. За його спостереженнями, аудиторія таких турнірів в США і в Україні практично не відрізняється.  Крім того, глядацький потенціал нашої країни як однієї зі світових кіберспортивних "арен" зростає з кожним днем.

В ході обговорення кіберфутболіст Євген Yozhyk Мостовик розповів про свій досвід у грі і стрімінгу, акцентувавши увагу на тому, що медійний кіберспортсмен основний дохід отримує завдяки рекламі.  Решта - ситуативні доходи від підтримки глядачів і монетизації показів на сервісах Twitch і YouTube.

Завершальна частина дискусії зібрала геймерів різних поколінь і досягнень. Олександр DkPhobos Кучеря, Валерія Eleronka Бабенко, Олександр Grishay10 Гришай та Дмитро DIMAGA Філіпчук продемонстрували абсолютно різні погляди на кар'єру кіберспортсмена як професії майбутнього.  Але при цьому з упевненістю стверджували, що український кіберспорт зараз на підйомі і вже конкурентний на світовому рівні.

"Дуже важливо, що експерти і гості, об'єднані інтересом до кіберспорту, змогли побачити і почути один одного.  Це допоможе нам відкривати нові можливості та формувати спільноту професіоналів", - підвів підсумок зустрічі Володимир Кривко.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА