16:28 17.09.2019

Збитки АТ "Вінницягаз" зросли на 14 % та на кінець року сягнуть 350 млн грн.

3 хв читати

Сума збитків АТ "Вінницягаз" у 2019 році сягне 350 млн грн. Це на 14 % більше, ніж у 2018 році. Четвертий рік поспіль для АТ "Вінницягаз" діє економічно необґрунтований тариф, який НКРЕКП не переглядає з 2016 року. За цей час загальна сума збитків компанії досягла 909 млн грн. Спровокована НКРЕКУ фінансова криза призведе до того, що до початку опалювального сезону 2019/2020 р.р. у Вінницькій області 269 газорегуляторних пунктів вичерпають свій технічний ресурс, а довжина повністю зношених газопроводів сягне 272,4 км.

Основна проблема нового опалювального періоду - знос газорозподільних мереж і зростаюча загроза їх аварійності. На 2020 рік кількість зношених ГРП/ШРП порівняно з 2015 р. зросте у 2 рази, протяжність газопроводів - у 4 рази.

Крім того, через економічно необґрунтований тариф зарплати у "Вінницягаз" суттєво нижчі ринкових, заморожені на рівні 2016 року. Це спричиняє значний відтік кадрів. АТ "Вінницягаз" забезпечене працівниками на 80 % від фактичної потреби. У поточному році коефіцієнт плинності кадрів сягнув 12%. З початку 2019 року з компанії звільнилися 265 працівників. У 2018 році – 364 особи. Особливо гостро проблема втрати кваліфікованих кадрів стосується аварійно-диспетчерської служби, працівники якої 24/7 пильнують за безпечністю мереж газопостачання, виявляють та усувають аварії на газопроводах.

Діючі тарифи на розподіл газу з року в рік поглиблюють кризу в газовій галузі. Тарифний колапс – головна загроза нового опалювального сезону.

"Збиткові тарифи на розподіл газу та відповідна недостатність фінансування призводять до критичного стану мереж, створюють ризики для безпечного та стабільного газопостачання. За 4 роки їх дії збитки компанії склали 909 млн грн., а всього по галузі - 20 млрд грн." - говорить голова правління АТ "Вінницягаз" Олександр Кривак.

Вихід - один. Усунути дискримінаційні тарифи, які вже втричі нижче необхідного рівня.

Середній місячний платіж за газорозподіл у 2018 році по Вінницькій області склав 72 грн, що нижче витрат на мобільний зв'язок та інтернет. Отримані кошти скрупульозно розподіляються за статтями витрат.

 

У зв'язку з цим "Вінницягаз" наголошує на необхідності наступних кроків з боку НКРЕКП:

- довести розмір тарифу до економічно обґрунтованого рівня;

- компенсувати операторам ГРМ понесені збитки;

- затвердити нову модель тарифу на розподіл, яка передбачає рівномірну оплату послуг операторів ГРМ на протязі всього року.

Чекають на новий тариф і споживачі природного газу. Це підтверджено результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Абсолютна більшість опитаних споживачів відзначили, що для них важливо розуміти, скільки саме вони сплачують за спожитий енергоресурс, а скільки - за послугу його доставки до оселі. У більшості споживачі зацікавлені у тому, щоб одержувати деталізовану інформацію про складові вартості послуг енергопостачання.

Довідка. Основною сферою діяльності АТ "Вінницягаз" є розподіл природного газу. На сьогодні рівень газифікації Вінниччини становить 54 %. Природний газ отримують 450 тис. сімей і майже 4,8 тис. підприємств, установ і організацій. Обсяги розподілу становлять  781 978, 504 тис. кубометрів природного газу на рік. АТ "Вінницягаз" входить до реєстру великих платників податку у Вінницькій області. У 2018 році до бюджетів різних рівнів компанією було сплачено понад 73 мільйони гривень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА