09:15 18.09.2019

На команду генпрокурора Руслана Рябошапки здійснюється інформаційний тиск і розганяється конфлікт ГПУ з Нацполіцією - адвокат Денис Статніков

4 хв читати

Я, як і все адвокатське співтовариство України, радо вітаю кадрове оновлення в органах правопорядку, особливо в Генеральній прокуратурі України. Вимивання з органів старого корумпованого складу підвищує правову культуру суспільства і довіру до правоохоронної вертикалі. Нарешті - позбавляє хліба "рєшал" та інших недобросовісних власників адвокатської ліцензій.

Однак в останні дні спостерігаються системні спроби використовувати різні інтернет-ресурси і соцмережі для провокації конфлікту між слідством Нацполіції й наглядом Генпрокуратури. Я звертав на це увагу неодноразово, але коли з'явився "злив", що використовував кейс одного з моїх клієнтів, стало зрозуміло, що тут задіяні цілком відверті маніпуляції.

Йдеться про справу банкіра Сергія Горбачевського, колишнього власника ПАТ "ДІВІ-Банк". Мені досконально відомі всі обставини щодо пов'язаного з ним кримінального провадження. Відповідно, для мене цілком очевидно виглядає те, якою авантюрою ладні скористатися прихильники медійних маніпуляцій, щоб чинити тиск на нового генпрокурора.

Без прив'язки до конкретних медіа, позаяк не вважаю прийнятним рекламувати "зливні бачки", хочу лише повідомити сумлінним журналістам, які звикли перевіряти факти, низку достовірно відомих мені фактів.

Повним абсурдом є поширене ЗМІ твердження, що керівники ГПУ гальмували виробництво в інтересах Горбачевського. Насправді саме прокурори ГПУ, буцімто "кришуючи" (цитую оригінал) підслідного банкіра Горбачевського, в тандемі зі слідчими ГСУ погоджували й подавали клопотання до суду, який негайно заарештовував не лише активи сім'ї Горбачевського, а й майно відразу кілька однофамільців.

Саме прокурори ГПУ санкціонували обшуки в будинку Горбачевського за участю спецназу КОРД (хоча навряд чи була необхідність вриватися в будинок за допомогою автоматників). Зрештою, після неодноразових відмов під тиском прокурорів ГПУ суд такі заарештував самого банкіра на підставі нібито знайденого у нього закордонного паспорта і зайвої активності в соцмережах.

Незважаючи на підтвердження Держміграційної служби про анулювання виявленого в перебігу обшуку документу, Горбачевського два місяці протримали в СІЗО без будь-якої законної для цього мотивації (дійсний закордонний паспорт перебував у той момент у слідчого Нацполіції).

Я за 20 років адвокатської практики не бачив подібного "кришування". Натомість бачив, як саме такими методами прокурори ГПУ та слідчі СБУ і Нацполіції "закошмаривали" підприємців, схиляючи їх до дій, яких домагалися недобросовісні конкуренти і рейдери.

До слова, за моїм клопотанням судом було задоволено відвід одного з "кришувальників" -прокурора, який брав участь у кримінальному провадженні щодо Сергія Горбачевського.

По-друге, мені досконально відома історія ТОВ "Офір-Капітал", яке виступає в цьому "зливі" якоюсь жертвою фінансових зловживань з боку сім'ї Горбачевського. Щодо такої структури ведуться численні кримінальні провадження, пов'язані з розкраданням та відмиванням грошових коштів на суми з багатьма нулями. І Горбачевські точно не мають до цього жодного стосунку.

По-третє, я вважаю, що подібним інформаційним шумом хтось старанно намагається переключити увагу з розслідувань, ініційованих самим Горбачевським під час перебування головою ПАТ "ДІВІ-Банк", а також за численними фактами посадових злочинів, скоєних прокурорами, слідчими та експертами в його справі. Так само як і кримінальних проваджень з розкрадання одіозними структурами епохи минулої влади грошових коштів і активів.

Нагадаю, йдеться про заяви Горбачевського в правоохоронні органи, які стосувалися махінацій чиновників НБУ та Фонду гарантування вкладів фізосіб, що призвели в 2015 році до катастрофічних збитків банків-кредиторів скандально-відомого "Українського професійного банку" (УПБ).

Зауважу, що справа №12015100000000490 від 27.05.2015 щодо розкрадання співробітниками УПБ коштів 10 банків через "Розрахунковий центр" – банк, що належить НБУ – Нацполіцією не розслідується попри вичерпні докази і досить резонансну інформацію в ЗМІ. Так само провадження №12015000000000541 щодо банку "Інтеграл" призупинено більше року тому за надуманим міжнародним запитом.

Натомість слідчими ГСУ активно просувається справа №12017100000000637 проти сім'ї Горбачевського. При цьому всі три вищезгаданих провадження розслідуються одними і тими ж слідчими ГСУ Нацполіції.

До речі, на тлі ліквідації десятків банків і мільярдного збитку держбюджету банк Горбачевського вийшов з ринку, повністю розрахувавшись із клієнтами та добровільно віддавши Нацбанку ліцензію. І сталося це в 2018 році виключно під тиском тих самих слідчих Нацполіції та прокурорів ГПУ.

Але повернуся до початкової думки. Я чітко спостерігаю, як стара "міліцейська" гвардія намагається тиснути на нове керівництво ГПУ, зокрема главу відомства Руслана Рябошапку. Робить це, маніпулюючи очевидними фактами. Наприклад, клопотання в ГПУ про нову підозру Горбачовському підписно вже екс-начальником ГСУ Віталієм Невгадом. Мало не в день його звільнення, про що виданню "Українська правда" повідомляв спікер Нацполіціі.

Бачу в цьому не лише спробу забалакати справу про скандальне кредитування УПБ, і не тільки бажання приховати за новою анонсованою підозрою факт незаконного утримання в СІЗО банкіра Горбачевського, а й також явний намір зіштовхнути лобами "нових" і "старих" осіб в правоохоронній системі.

Як адвокат із більш ніж 20-річною практикою та послідовний прихильник збільшення ролі верховенства права в нашій країні заявляю, що готовий предметно довести наявність неприкритої маніпуляції в тих "зливах", у яких присутній кейс банкіра Горбачевського та ПАТ "ДІВІ-Банк".

Не тому, що це мій клієнт, а тому, що досконально знаю обставини досудового розслідування і готовий поділитися ними в дозволеному Законом обсязі з сумлінними представниками ділової преси.

Контакт для запитів від ЗМІ: [email protected]. Всі запити обробляються впродовж 24 годин в рамках робочого дня.

Денис Статніков,

Адвокатське об'єднань "Статніков, Катрушин і Партнери".

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА