09:22 30.09.2019

Брифінг щодо рейдерського захоплення ТОВ "Інститут комплексного проектування об'єктів будівництва"

4 хв читати

Локація: 6-й Апеляційний адміністративний суд, вул. Московська, 8 (головний вхід)

Дата: 30 вересня 2019 року о 14.30

До відома представників ЗМІ та всіх зацікавлених, 30.09.2019 о 14.30 біля головного входу у 6-й Апеляційний адміністративний суд відбудеться брифінг щодо фактів рейдерського захоплення компанії "Інститут комплексного проектування об'єктів будівництва".

Учасники та адвокати компанії озвучать факти неприхованих маніпуляцій з реєстрами власності, а також тиску з боку рейдерів на посадовців Мін’юсту, правоохоронні органи та суд.

Передісторія конфлікту

ТОВ "Інститут комплексного проектування об'єктів будівництва" (далі – ІКПОБ) створено у 2015 р. чотирма засновниками. Андрій Козюк, Андрій Фаль, Іван Войтович та Олександр Фоменко володіли рівними частками в статутному капіталі. Виконавчі посади в Товаристві отримали Іван Войтович (генеральний директор) та Андрій Фаль (технічний директор).

У 2017-2018 рр. Компанія стала одним із лідерів у проектуванні об’єктів транспортної інфраструктури України, поклавши в портфоліо такі стратегічні об'єкти як Шулявський шляхопровід, Подільсько-Воскресенський мостовий перехід, Окружна дорога Львова та ін.

Розвиток компанії та її фокус на складних інфраструктурних проектах стали, з одного боку, трампліном для побудови успішної бізнес-моделі, з іншої – предметом інтересу недобросовісних конкурентів та рейдерів.

Спершу Андрій Козюк та Олександр Фоменко відчули на собі психологічний тиск з боку інших учасників Товариства, які вимагали від них переуступки частки за безцінь на користь третьої особи.

"На свою адресу я чув погрози нацькувати на мене правоохоронні органи та вдатися до силового вирішення майнового питання, залучивши неабиякий адмінресурс. Зіткнувшись із таким тиском, ми в односторонньому порядку вийшли з перемовин щодо продажу своєї частки", - зазначає Андрій Козюк.

Внаслідок невдалих перемовин Войтович і Фаль, маючи доступ до активів ІКПОБ, таємно від партнерів почали спершу виводити оборотні кошти Товариства, відтак в примусовому порядку переводити персонал, матеріальні й нематеріальні активи ІКПОБ на створену ними компанію "Міжнародний проектний інститут". Остання на 50% належить Євгену Петрощуку – особі, наближеній до відомого столичного забудовника Андрія Вавриша.

Фактично, було запущено маховик повзучого заволодіння майном та рейдерства компанії. Більше того, нова компанія була розташована в офісних приміщеннях ІКПОБ, тоді як договір оренди ІКПОБ Войтовичем було анульовано. Таким чином акціонерам Козюку й Фоменко було фізично заблоковано доступ до активу.

У квітні 2019 р. учасники ІКПОБ Андрій Козюк та Олександр Фоменко звернулися в правоохоронні органи для захисту своїх майнових інтересів та інтелектуальної власності. Нацполіцією було порушено кримінальне провадження № 12019100100003592.

Наприкінці травня 2019 року Загальні збори учасників Товариства відмовились затвердити фінансові результати ІКПОБ, але водночас призначили генеральним директором Андрія Козюка. У відповідь рейдери вдалися до тиску на чиновників Мін’юсту – за достовірною інсайдерською інформацією, використовуючи ім’я Андрія Вавриша.

Як результат, комісія Мін’юсту в рекордні строки на закритому засіданні скасувала реєстраційні дії щодо зміни керівництва ІКПОБ. Ця процедура дозволила рейдерам неквапливо замести сліди незаконного виведення активів ІКПОБ.

Ані Козюка, ані Фоменка на це закрите засідання запрошено не було, а рішення комісії ґрунтувалося виключно на колізіях законодавства й в жодний спосіб не враховувало реального стану ІКПОБ як юридичної особи.

За позовом Козюка Київський окружний адміністративний суд призупинив дію наказу Мін’юсту. Однак Мін’юст не виконав ухвали суду і не здійснив необхідних реєстраційних дій.

Натомість Ухвалу суду було виконано реєстратором Іриною Грачовою, яка відновила Козюка на посаді генерального директора, як то випливало з результатів Загальних зборів від 29 травня 2019 року.

Тоді рейдери скористалися послугами "чорних реєстраторів", зокрема скандально-відомої Катерини Гармаш, про яку неодноразово писали ЗМІ. У такий спосіб чинна ухвала суду була тимчасово видалена з реєстру – без жодних законних підстав.

Відтак були скасовані й законні реєстраційні дії реєстратора Ірини Грачової, що ґрунтувалися на ухвалі Київського окружного адмінсуду, яка набула законної сили.

У свою чергу, учасники ІКПОБ в особі Андрія Козюка звернулися до комісії Мін’юсту з вимогою розслідування дій "чорного реєстратора", якими були легітимізовані рейдерські дії недобросовісних партнерів. Без жодних формальних підстав Мін’юст відмовився розглядати цю заяву.

Більше того, з метою приховання дій "чорного реєстратора" Мін’юст подав апеляційну скаргу до суду із значним порушенням строків. І 6-й Апеляційний адміністративний суд, попри сплив строку, відкрив провадження, призначивши у порушення процесуальних норм судове слухання по суті на 2 жовтня 2019 року.

Враховуючи безпрецедентний адміністративний тиск на Мін’юст, правоохоронні та судові органи, учасники ІКПОБ вважають доречним привернути до цієї кричущої правової вакханалії увагу ділових ЗМІ, бізнес-омбудсмена та органів, що виконують функції контролю в кримінальному процесі.

"Попри декларації "кінця епохи жадібності", відбувається неприховане порушення Закону та конкурентних умов ведення в Україні підприємницької діяльності. Сумнозвісні "чорні реєстратори" й надалі користуються попитом, а Мін’юст не лише проявляє бездіяльність, а й намагається приховати факти рейдерства власними незаконними діями", - констатував Андрій Козюк.

Нагадуємо, брифінг учасників ІКПОБ відбудеться біля головного входу у 6-й Апеляційний адміністративний суд за адресою: вул. Московська, 8, 30 вересня 2019 року о 14.30 (у понеділок).

Акредитації не вимагається. Запити на коментарі від представників ЗМІ просимо надсилати на ім’я адвоката Олександра Гайдаша на електронну адресу: [email protected].

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА