15:31 16.10.2019

Збитки АТ "Дніпропетровськгазу" зросли на 24% в порівнянні з минулим роком

3 хв читати

Існуючі тарифи на розподіл газу з кожним місяцем посилюють кризу в газовій галузі та ставлять під загрозу проходження опалювального сезону 2019/2020 рр. Сума збитків АТ "Дніпропетровськгаз" в 2019 році перевищить 262 млн. грн. Це на 24% більше, ніж в 2018 році. Четвертий рік поспіль для АТ "Дніпропетровськгаз" діє економічно необґрунтований тариф, за цей час загальна сума збитків компанії досягла 908 млн грн.

 

Першочерговою проблемою перед початком опалювального періоду є знос газорозподільних мереж і зростаюча загроза їх аварійності. На сьогодні в області налічується 6,4 тис км повністю замортизованих газопроводів, а в тарифі передбачені кошти на заміну тільки 4,1 км. Така ж ситуація і з шафовими розподільними пунктами, які підтримують тиск газу в мережі на необхідному рівні. У той час як 667 ШРП замортизовані, АТ «Дніпропетровськгаз» виходячи з чинного тарифу може направити кошти на заміну лише 63 пунктів.

 

Збиткові тарифи на розподіл газу і відповідна недостатність фінансування призводять до критичного стану мереж, створюють ризики для безпечного і стабільного газопостачання. За 4 роки їх дії, збитки компанії склали 908 млн. грн, а всього по галузі - 20 млрд грн.

 

Не менш важливою проблемою є відтік кваліфікованих кадрів з підприємства. Середня заробітна плата на підприємствах енергетичної галузі на території Дніпропетровської області, що займаються постачанням електроенергії, газу та кондиціонованого повітря в серпні 2019 склала 11916 грн. Середня заробітна плата працівників «Дніпропетровськгазу» за аналогічний період склала 8120 грн, що на 32% менше. Низькі зарплати призводять до відтоку кваліфікованих фахівців, які шукають більш високооплачувану роботу. За 9 місяців 2019 року з компанії звільнилося 549 фахівців. Як правило, це слюсарі, зварювальники, монтери, водії - люди, які цілодобово забезпечують безаварійне розподіл газу.

 

Так, тільки в аварійно-диспетчерській службі, яка цілодобово ліквідує витік газу, не вистачає майже 40 фахівців, ще 60 фахівців - в службі, яка здійснює комплексно-приладове обстеження: перевіряє технічний стан мереж і виявляє витоки газу на них. Через незаповнені вакансії, збільшується навантаження на працівників, а зарплата незмінно залишається низькою.

 

Для стабілізації ситуації необхідно встановити економічно обґрунтований тариф. У зв'язку з цим АТ "Дніпропетровськгаз" наголошує на необхідності наступних кроків з боку НКРЕКП:

 

- довести розмір тарифу до економічно обґрунтованого рівня;

- компенсувати операторам ГРМ понесені збитки.

 

Споживачі природного газу також очікують новий тариф. Це підкріплено результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Абсолютна більшість опитаних споживачів відзначили, що для них важливо розуміти, скільки саме вони платять за спожитий енергоресурс, а скільки - за послугу його доставки в будинок. У більшості споживачі зацікавлені в тому, щоб отримувати деталізовану інформацію про складові вартості послуг енергопостачання.

 

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Дніпропетровськгаз» є розподіл природного газу споживачам Дніпропетровської області. На сьогодні рівень газифікації регіону становить 89%. Природний газ отримують більш ніж 600 тисяч сімей та 2,3 тис. підприємств, установ і організацій. Компанія посідає друге місце з розподілу природного газу серед підприємств нафтогазової галузі України. Обсяги розподілу складають близько 1,7 мільярдів кубометрів газу на рік. ПАТ «Дніпропетровськгаз» - одне з найбільших платників податків у Дніпропетровській області. Щорічно до бюджетів усіх рівнів компанія перераховує більше 200 мільйонів гривень податків і зборів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА