13:48 21.10.2019

Польсько-українські ділові зв’язки – питання часу та бажання влади

3 хв читати

18 жовтня в Житомирі відбувся Україно-польський бізнес-форум. До обговорення спільних можливостей долучилися польська делегація у складі віце мерів та віце маршалків, більш як 20 українських підприємців, голови та представники об’єднаних територіальних громад, ділові центри, громадські об’єднання. 

До участі у форумі долучилися народний депутат України Богдан Кицак. Він наголосив на важливості налагодження не лише культурних, але й тісних економічних зв’язків між країнами. 

"Республіка Польща є одним з головних стратегічних партнерів України. Не тільки в плані суспільно-політичної, а, власне, й економічної. Цей підтверджують і цифри, оскільки у структурі, з ким торгує Україна і веде зовнішньоекономічні зв’язки, Польща займає одне з провідних місць, це 6,89% за 2018 рік. Нинішня Верховна Рада демонструє свій намір розв'язувати проблеми для того, аби створити позитивні правові умови для того, щоб сюди заходили іноземні інвестиції і створювалися максимально прозорі правила гри. Щоб абсолютно всі іноземні партнери могли інвестувати в Україну. Для цього нам потрібно демонструвати, що нам є куди інвестувати, сюди привабливо, і не тільки Житомирщина, а й вся Україна виграє на відміну від інших країн", - говорить Богдан Кицак.

Представники Польщі розповіли: мають надію, що форум стане платформою, де представники обох країн обговорять та знайдуть ефективні рішення для розвитку бізнесу.

"Є технічні питання, на кордоні все має бути швидко, але головне - це інституціональні та фінансові інструменти. Думаю, що поки вони не працюють настільки добре, щоб польсько-український бізнес розвивався. Це такий момент, коли теоретично все легко. Україна ближче Євросоюзу, але не йде все так швидко, як хотілось би підприємцям. У Польщі сильний середній та малий бізнес, який готовий інвестувати та розвивати відносини з Україною, але це не такий розвиток, який має бути‎", - зазначив радник міністра інвестицій та розвитку Республіки Польща Кшиштоф Сівек.

Форум націлений не лише на налагодження тісних економічних зв’язків, а й дає можливість представити готові інвестиційні проекти. Зокрема, проекти по розвитку міста Малина представив мер міста Олексій Шостак. 

"Добре, що ми перейшли від культурного до побудови спільного економічного майбутнього. Презентовані проекти викликали жваве  обговорення на панельних дискусіях та кулуарах. Даний захід заклав міцний фундамент для побудови стратегічного економічного партнерства з польських бізнесом, отримав схвальні відгуки як з польською так і з української сторони та відтепер стане традиційним", - резюмував Артем Сачук, директор Агенції регіонального розвитку. 

Організатори форуму Агенція регіонального розвитку Житомирської області та ГО "Обласна спілка поляків України" висловлює щиру подяку за участь у форумі польським партнерам Кшиштофу Сівеку, раднику Міністра інвестицій та розвитку Польщі, польсько-українському бізнес центру в особі Вікторії Свінцицької, польській агенції інвестиції та торгівлі в особі Кароля Кубіци, польсько-українські господарчій палаті в особі Вікторії Яловенко, Андрію Попоко та Феліксу Кобєскі.

Неможливим стало би проведення форуму українським партнерам - Житомирському національному агроекологічному університету в особі Олега Скидана, ресторану "Шале", директорату АТ "Кредобанк", Future Processing Ukraine, ЗАТ "Житомирські ласощі", інформаційним партнерам "20 хвилин" та "Житомир.info".

Дякуємо також за висвітлення події телеканалам СК-1, UA-суспільному, "Союз-ТВ".

Агенція регіонального розвитку Житомирської області

Інтерфакс-Украіна - медіа партнер заходу

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА