Пресрелізи

Про нововведення в Законі про подвійне громадянство - засновник компанії "Другий паспорт" Ю.Моша

У продовження заяви президента України Володимира Зеленського, зробленої ним під час інаугурації у Верховній Раді про надання громадянства України всім етнічним українцям миру, готовим працювати на благо нашої держави, МЗС зайнявся розробкою відповідного законодавства. Виходячи із заяв МЗС, Закон обговорення і голосування в Парламенті може бути готовий вже до кінця поточного року.

Умови отримання громадянства орієнтовані на декілька категорій громадян. Перш за все, мова йде про українців, які виїхали за кордон і проживають там на постійній основі або тимчасово, та мають плани отримати громадянство іншої держави. Друга група - це категорія українських громадян, які мешкають на батьківщині, але прагнуть отримати, або вже мають громадянство інших країн. І третя категорія - це іноземці, в основному українського походження, які хочуть володіти українським громадянством, але не мають можливості, оскільки вже мають громадянство інших держав.

Як з'ясувалося, для громадян третьої групи, згідно із заявою МЗС, планують ввести певні заходи, зокрема, мова йде про присягу Україні і іспити з української мови.

Про дві сторони медалі вищезгаданого нововведення розмірковує Юрій Моша - засновник компанії "Другий паспорт", який багато років займається питаннями еміграції громадян колишнього СНД  до США та країн Європи.

"В першу чергу, з комерційної точки зору, тема надання громадянства України, нерезидентам країни і не етнічним українцям може бути вельми прибутковою для держави. Паспорт держави Україна котирується в світі високо, завдяки тому, що українцям надається безвізовий в'їзд до країн Європи і з 202- го в Канаду. Якщо Україна буде працювати з іноземцями за принципом Кіпру, Карибських країн, паспорт яких оцінюється, в середньому, в 100 тис. доларів, бюджет держави отримає додаткові вливання. Відносно українцев-емігрантів - багато хто з них живуть на території Штатів, наприклад і мають при цьому два громадянства. Не дивлячись на те, що в Україні наявність двох паспортів заборонено, в США їх за цей не переслідують. З приводу групи українців, які відмовилися від громадянства своєї країни з тих чи інших причин і взяли громадянство інших країн можу сказати, що одиниці будуть прагнути повернути собі українське громадянство. Упевнений, що патріотичний порив можна довести і без наявності підтверджуючого документу", - повідомив Юрій Моша.

"У випадку, якщо Україна скористається досвідом Румунії, Угорщини, Польщі, і надасть можливість отримати паспорт країни етнічним українцям за кордоном, здатним підтвердити своє походження документами предків, це буде чудово. Особисто я одним з перших буду прагнути підтвердити своє українське коріння, оскільки мій дідусь, який народився та мешкав у Сумській, був українцем. Нажаль, але перш за все, з метою спрощення перетину кордонів Європейських країн", - додав експерт.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ