16:55 18.02.2020

Прозорість та безпека: що технологія блокчейн може дати економіці та праву. Огляд статті Александра Кудь

2 хв читати

Стаття Александра Кудь «Трансформація соціально-економічних відносин в еру інформаційних платформ на базі технології блокчейн» задає дуже амбіційну перспективу взаємодії суспільства та сучасних технологій. Як зазначає автор, багато перевірених способів трансформації соціально-економічних відносин, як-от стратегування, створення інститутів і точкове реформування, не вирішили наявних проблем.

Проте застосування сучасних цифрових технологій може змінити ситуацію, що склалася.

У статті наголошено на двох взаємопов’язаних механізмах впливу технології блокчейн на суспільство: алгоритмічні гарантії виконання учасниками будь-яких відносин своїх зобов’язань один перед одним і перетворення права, котре відтепер зможе реалізовуватися «природним чином». Автор пояснює дію цих механізмів такою властивістю блокчейну, як неможливість прихованої підміни даних транзакції, що трапилася в минулому або відбувається зараз. Ця властивість приводить до того, що будь-які договірні відносини будуть виконуватися «самі собою», із математичною точністю.

Сьогодні суспільство орієнтоване на «модель мобільного управління (безготівкове зберігання, цифрові перекази), мінімальні часові та грошові витрати на таке управління без посередників, а також можливість самостійного управління незалежно від часу та місці розташування». Водночас існує об’єктивна потреба зниження ризиків, включно з шахрайством, кризами, корупцією та негативним проявом людського фактора. Така перспектива є у блокчейну як розподіленого реєстру даних, усі транзакції котрих є прозорими, безпечними та відбуваються без втручання посередника.

Увагу автора акцентовано на економічній справедливості, а точніше — на її відсутності. Несправедливість приводить до того, що люди не довіряють собі та державі, надаючи перевагу задовольнятися малим і не йдуть на ризик. Переведення соціально-економічних відносин на інформаційні платформи, засновані на блокчейні, усуває проблему недовіри, і тому здатне повністю перетворити економіку та ринок, створюючи сприятливі умови для ведення бізнесу. До однієї з таких умов можна віднести те, що всі унікальні характеристики ресурсів або об’єктів, котрі вкладаються в угоду кожною зі сторін, перетворюються в цифрові активи та чітко фіксуються програмним кодом. Вони стають частиною ланцюжка блоків, що належать децентралізованій базі даних, із ними неможливо вчинити шахрайські дії, і це «забезпечує автономний режим управління правовідносинами без залучення третьої сторони».

Дотримуючись позицій технооптимізму, автор прогнозує широке розповсюдження технології блокчейн і в приватних, і в публічних відносинах, якому можуть перешкоджати упереджене ставлення та недовіра соціуму до інновацій. Мова йде не про «чарівне» перетворення економіки та усталених соціальних відносин, а, швидше, про початок процесу формування якісно іншої, прогресивної моделі економіки, що буде регулюватися за допомогою використання цифрових активів. На закінчення Александр Кудь пропонує читачам вже сьогодні визначатися з інформаційною платформою для власного бізнесу, щоб встигнути освоїти перспективну нішу.

Оригінал статті доступний за посиланням.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА