10:59 28.02.2020

Чи почув президент вимоги медичних працівників 26 лютого?

4 хв читати
Чи почув президент вимоги медичних працівників 26 лютого?

В інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" 27 лютого відбулася прес-конференція "Чи почув президент вимоги медичних працівників?". Прес-конференція проведена за результатами  протестної акції "STOP знищенню української медицини", організованої рухом "Будь Як Ніна". Акція пройшла в урядовому кварталі 26 лютого.

Після того, як уряд країни, погрожуючи органам місцевого самоврядування припиненням фінансування лікарень, примусив депутатів міських та районних рад змінити організаційно-правову форму закладів охорони здоров’я з бюджетних організацій на комунальні некомерційні підприємства без озвучення тарифів на медичні послуги всім стало зрозуміло, що обіцяне покращення фінансового становища медичних працівників, а також покращення якості та доступності медичної допомоги громадянам – відкладається. Постанова Кабінету Міністрів України від 05 лютого 2020 р. № 65 "Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році" стала формальністю, яка просто підтвердила негативні прогнози. Зовсім неприємною несподіванкою для всіх громадян виявилася свіжа урядова ініціатива з запровадження інституту так званих опорних лікарень, через який, фактично, знищується половина медичних закладів, що виконували функцію лікарень швидкої допомоги.

Середній та молодший медичний персонал країни виявися тією силою, яка вирішила вдатися до акцій прямої дії. Перша з них пройшла 19 грудня 2019 року. Її лідерами стали:  медсестра лікарні Києво-Святошинського району Ніна Козловська та громадський активіст Антон Гура. Відсутність адекватної реакції влади на застереження медиків примусило медиків 26 лютого провести повторну акцію з розширенням кількості організаторів та учасників.

На жаль, 26 лютого Президент країни не вийшов на вулиці Банковій до учасників  протесту проти закриття лікарень, прихованих планів скорочення більше як половини середнього та молодшого медичного персоналу по всій країні і не вислухав їх вимоги. Тому організатори акції медсестри Ніна Козловська та Оксана Слободяна, громадські активісти Антон Гура та Анатолій Якименко в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" провели прес-конференцію "Чи почув президент вимоги медичних працівників?", на якій намагалися більш широко пояснити журналістам та громадянам  приховані загрози другого етапу реформи системи охорони здоров’я.

Заступник голови руху "Будь як Ніна" Антон Гура зазначив, що на фоні обіцянок уряду про "світле майбутнє", під ширмою оптимізації по всій країні уже відбуваються закриття районних лікарень і переорієнтація пацієнтів на опорні лікарні. У якості прикладу була представлена опорна лікарня Броварів, до якої мають доправляти пацієнтів зі Славутича – міста, яке віддалено від багатопрофільної лікарні на 165 км. Адміністрації опорних лікарень "не на камеру" висловлюють побоювання, що карети "екстреної медичної допомоги" будуть доставляти трупи в медичні установи. Також було повідомлено, що станом "на сьогодні" закриваються протитуберкульозні диспансери. На черзі – психіатричні стаціонари.

Медсестра Ніна Козловська "скайпом" приєдналася до прес-конференції прямо з робочого місця, інформувавши присутніх про катастрофічний брак медсестер у київських лікарнях, що примушує працювати середній медичний персонал "доба через добу". Причина – низька заробітна плата сьогодні та попередження адміністрацій лікарень про мінімальну заробітну плату після першого квітня. Лідерка медсестринського руху вважає, що подібний стан речей пояснюється абсолютною байдужістю влади до охорони здоров’я.

Колега пані Ніни Оксана Слободяна зі Львова повідомила про плани центральної влади  передати всі "непотрібні" Києву лікарні на утримання органів місцевого самоврядування, що фактично означає їх закриття. Спротив у Львові, намагаючись залишитись державною бюджетною установою, здійснює лише одна стоматологічна поліклініка №3, яка фактично самотужки пробує поставити під сумнів доцільність виконання сумнівного закону "Про автономізацію", а фактично комерціалізацію лікарень, які надають ургентну допомогу.

Головний редактор сайту "TRIGGER" Анатолій Якименко повідомив, що не поділяє оптимізму голови профільного парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, представників МОЗ та НСЗУ щодо підвищення заробітних плат у зв’язку з переходом на нові принципи фінансування, оскільки у постанові КМУ від 05 лютого 2020 р. № 65 "Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році" цього взагалі не передбачає. У Постанові вказані неадекватні та недиференційовані тарифи на медичні послуги, відсутні тарифи на медичні послуги медичних сестер, рівно як і згадка про самих медичних сестер, не вказані формули розподілу прибутку некомерційних підприємств та не визначена частка прибутку, яка має йти на оплату праці середнього та молодшого медичного персоналу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА