16:13 07.04.2020

Заява Американської торговельної палати в Україні щодо реформи трудового законодавства

2 хв читати

Американська торговельна палата в Україні (Палата) долучилась до процесу обговорення змін до трудового законодавства з самого початку, надавши свої коментарі та пропозиції та поділившись думками експертів компаній-членів. Комітет Палати з питань управління людським капіталом регулярно організовує зустрічі з представниками політичних партій, державних органів та установ для обговорення змін до Закону про працю. Окрім цього, експерти компаній-членів Палати залучені до робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. 

Компанії-члени Палати вважають, що трудове законодавство має бути оновлене, оскільки Трудовий кодекс, який є основним законодавчим актом, що регулює трудові відносини, був прийнятий у 1971 році. Палата активно працювала над законопроектом №2708, який нещодавно був відкликаний. Він має бути доопрацьований, але, водночас, він зможе лібералізувати надмірно регульоване трудове законодавство і зробити трудові відносини більш гнучкими. Реформа трудового законодавства надасть бізнесу набагато більше гнучкості як у збереженні поточних працівників, так і швидкому наймі нових.

На думку експертів компаній-членів Палати, найбільш доцільними змінами до законодавства є наступні: 

Зменшення тиску держави та створення можливостей для сторін трудових правовідносин щодо самостійного вирішення умов працевлаштування;

Запровадження електронної форми трудового договору з подальшим скасуванням трудових книжок;

Врегулювання на законодавчому рівні форм залучення працівників третіх осіб - аутстафінгу та аутсорсингу;

Актуалізація питання матеріальної відповідальності;

Вирішення трудових спорів;

Врегулювання умов працевлаштування під час загальнодержавних обмежень або інших форм обмежень, які суттєво впливають на ділову активність.

Ситуація з пандемією COVID-19 також виявила прогалини в сучасному регулюванні, які необхідно терміново усунути, щоб стримувати поширення вірусу і, в той же час, підтримувати безпечну та ефективну роботу бізнесу. Нові гнучкі та віддалені режими роботи мають бути визнані та встановлені на законодавчому рівні. Ми розуміємо, що зараз діджиталізація процесів – це не лише хороша ініціатива, але й нагальна потреба.

Експерти компаній-членів Палати впевнені, що лібералізація трудового законодавства допоможе створити рівні правила гри, адже збалансує інтереси працівників та роботодавців. Ця ініціатива також стимулюватиме розвиток бізнесу, спростить вхід-вихід з трудових відносин у поєднанні з ефективними механізмами захисту від раптової втрати роботи, полегшення пошуку нової роботи та зниження рівня безробіття. Усе це сприятиме розвитку економіки України, збільшенню притоку інвестицій, а також підвищенню конкурентоспроможності бізнесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА