17:13 04.05.2020

Керівництво ПАТ "Хмельницькобленерго" виступає за зміну керівників держобленерго на основі прозорих конкурсів і законної процедури

4 хв читати

Керівництво ПАТ "Хмельницькобленерго" виступає за зміну керівників держобленерго на основі прозорих конкурсів і законної процедури. Про це 30 квітня 2020 р. йшла мова в ході онлайн прес-конференції "ФДМУ незаконно зміняю керівництво ПАТ« Хмельницькобленерго" - позиція менеджменту підприємства», що відбулася в інформагентстві "Інтерфакс-Україна".

Керівництво ПАТ "Хмельницькобленерго" виступає за зміну керівників державних обленерго на основі прозорих конкурсів і законної процедури. Про це 30 квітня 2020 р. заявив в.о. генерального директора ПАТ "Хмельницькобленерго" Олег Козачук в ході онлайн прес-конференції "ФДМ незаконно міняє керівництво ПАТ "Хмельницькобленерго"- позиція менеджменту підприємства», що відбулася в інформагентстві "Інтерфакс-Україна".

За словами керівника "Хмельницькобленерго", 28 квітня відбулося засідання Наглядової Ради АТ "Хмельницькобленерго", на якому нібито було "прийнято рішення" про звільнення в.о. генерального директора Товариства О.Козачука і призначення на цю посаду. В. Гапонова. "Нібито прийнято" - тому що в засіданні брали участь 2 людини, призначені з порушенням визначеної Законом "Про акціонерні товариства" процедури - не публічно і поза конкурсом.

Олег Козачук: "Справа в тому, що для мого звільнення з посади і призначення нового керівника необхідно, щоб відповідне рішення прийняв Наглядова рада ПАТ. З 7 членів Наглядової ради 5 є працівниками ФДМУ і тільки 2 - представники міноритарних акціонерів. Так що прийняти відповідне рішення волею ФДМ нескладно. Але 6 квітня 2020 року в ПАТ надійшли заяви 2 вибулих членів НС, які повідомили, що не бажають бути більше представниками ФДМ в складі Наглядової ради та просять виключити їх зі складу після закінчення 2 тижнів, тобто з 20 квітня 2020 року. Інформацію про таке виключення ПАТ оприлюднило 21 квітня 2020 г. У той самий час, 22 квітня 2020 на ПАТ надійшло повідомлення ФДМ про заміну вибулих членів Наглядової ради, тобто тих людей, які на дату отримання такого повідомлення, уже не є членами НС. Ми не маємо протоколу рішення цього засідання Наглядової ради. Почався тиск. І ми змушені констатувати, що прийнято незаконне рішення".

В ході прес-конференції свою позицію висловив директор з управління персоналом і з юридичних питань Андрій Пилипенко: "Ми так і не побачили протоколу рішення Наглядової ради. Два члена НС припинили свої повноваження, і склад НС становить лише 5 осіб. За нашою інформацією серед п'яти членів НС два представника фізично не могли бути присутніми на засіданні НС. Тобто рішення приймалося тільки трьома членами. Але ми маємо інформацію, що на протоколі було 5 підписів. Таким чином, є всі підстави вважати, що НС взагалі не мала законного права на заміну керівництва підприємством".

За словами Андрія Пилипенко відповідальність за всі дії, в тому числі і ті, які будуть відбуватися в подальшому, несе керівництво Фонду держмайна України. Юрист не виключає, що до процесу незаконної зміни менеджменту можуть бути підключені "чорні реєстратори" для маніпуляцій з держреєстром - щоб "під килимом" внести туди прізвище нового керівника, призначеного з порушенням процедури.

 "Зміна одних виконуючих обов'язки на інших виконуючих обов'язки в державних обленерго часто не тільки незаконна, але і нелогічна, - зазначив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, - Україна потребує ефективного відношенні до держвласності, в першу чергу, в енергетиці. А цього не можна досягти без прозорих конкурсів на керівні посади і відбору претендентів з досвідом роботи, успішними кейсами розвитку підприємств, які не мають проблем з законом у вигляді кримінальних справ".

Як зазначив Олег Козачук, в даний час ФДМУ ніяк не реагує і не відповідає на запити "Хмельницькобленерго" про законність процедури зміни керівництва підприємством. "Фактично ми можемо констатувати, що невстановлена група осіб, яка має спільні інтереси з ФДМУ, хоче отримати контроль над державними обленерго, в тому числі "Хмельницькобленерго". І це при тому, що наше підприємство демонструє ефективну і успішну роботу". - підкреслив топ-менеджер Компанії.

Як було озвучено на прес-конференції, в АТ "Хмельницькобленерго", незважаючи на статус держпідприємства, фінансування інвестиційної програми в 2017- 2019 рр. виконувалося на 100% (для порівняння: в "Запоріжжяобленерго" - 28,65%, "Харківобленерго" - 37,49%, "Миколаївобленерго" - 69,3%). А динамічно зростаючий чистий прибуток (85,7 млн. грн. за підсумками 2019 г.) перевищує прибуток всіх державних обленерго разом узятих. Підприємство є одним з двох обленерго, які за результатами 2018 року (до переходу ринку на нову модель) повністю розрахувалися перед ДП "Енергоринок".

"Ми хочемо, щоб досягнуті високі результати роботи підприємства не були нівельовані незаконними кадровими перестановками, які демотивують колектив "Хмельницькобленерго", - резюмував Олег Козачук, - Хочу підкреслити, що менеджмент ПАТ "Хмельницькобленерго" не тримається за свої крісла, і ми в будь-який момент готові виконати волю ФДМ, але в тому випадку, якщо вона буде відповідати законною процедурою. Ми виступаємо за прозорі конкурси замість схем і необ'єктивних замін одних "в.о." на інших. Упевнений, що наша позиція відповідає курсу нової влади на чолі з Президентом Зеленським на прозоре і транспарентне ставлення держави, в особі ФДМ, до держвласності. В іншому випадку нас чекає відкат у минуле, в часи 90-х з їх свавіллям і зневагою до закону".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фільм "THE CHOICE" виробництва KALYNA FILM, який здобув перемогу на Міжнародному жіночому кінофестивалі в Торонто, стає резонансною подією у світі

Безоплатна юридична допомога для ВПО: перелік ініціатив та організацій

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 10 – 12 травня

125 млн грн кредитних лімітів: як користуються карткою АТБ від Sense Bank

Рішення BIMEX Ukraine для захисту кіберпериметру установ та організацій МОЗ України

Зелений квітень: місяць важливих екоініціатив у торговельних комплексах Arricano

У Києві відбувся показ колекції, присвячений 5-річчю бренду YS Couture by Yanis Stepanenko

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА