11:11 28.05.2020

Який бізнес виграє, а який програє від пандемії коронавірусу - Мирослав Продан

4 хв читати
Який бізнес виграє, а який програє від пандемії коронавірусу - Мирослав Продан

Невизначеність та паніка на ринках мають істотний негативний вплив на бізнес, вважає експерт податкової та митної політики Мирослав Продан. За його словами, найбільшим викликом для бізнесу є обмежувальні заходи, які уряди в усьому світі запроваджують, щоб зупинити поширення вірусу. Проте, в цій ситуації  є як переможці, так і переможені.

"Коронавірус вплинув практично на всі сфери економіки. Через карантин у Китаї тимчасово закрилися заводи та фабрики, а промислове виробництво за січень-лютий впало на 13,5%. Великі автовиробники змушені обмежувати і закривати виробництва. Найбільшого удару зазнала туристична галузь та івент-індустрія. За даними Всесвітньої ради з питань подорожей та туризму, пандемія коронавірусу може призвести до зникнення близько 50 мільйонів робочих місць у туристичній галузі. Через обмеження на пересування між країнами, закриття кордонів та заборону користуватись транспортом транспортна галузь зазнала істотних збитків. Падіння попиту на транспорт, закриття авіасполучення та кордонів, а також зменшення обсягів споживання енергоресурсів призвело до падіння попиту на нафту, що завдало істотної шкоди енергетичному сектору", - зазначає Мирослав Продан.

Експерт впевнений, що будь-яка криза призводить до того, що люди починають економити та обмежують споживання, а заходи соціального дистанціювання, що запроваджені в більшості держав світу, призвели до зупинення чи істотного обмеження класичної торгівлі. Навіть великі товаровиробники змушені звільняти власних працівників або змінювати графіки їх роботи. Аналогічна ситуація спостерігається і в сфері послуг; оскільки більшість закладів громадського харчування та обслуговування закриті чи обмежили свою діяльність.

"Разом з цим є низка сфер господарювання, що виграли в цій складній ситуації. Чи не найбільше від пандемії виграли виробники фармацевтичної та гігієнічної продукції, інтернет-магазини та служби доставки товарів. Ніхто так не виграв від нинішньої ситуації, як сервіс відеозв’язку Zoom. Продажі та ціна акцій компанії в 2020 році зросли більше ніж на 50%. Позитивний ефект має короновірус і на індустрію онлайн розваг", - розповідає Продан.

 В першу чергу криза активізує сектор злиття та поглинань (M&A). Це буде призводити до перерозподілу власності. Більш успішні компанії поглинатимуть менш успішні. Сучасні злиття і поглинання дозволять оптимізувати діяльність учасників ринку, хоча і можуть стати одним з факторів зростання безробіття.

"Тривалий карантин може призвести до нарощування боргів як приватних домогосподарств, так і компаній, що автоматично призведе до зростання кількості банкрутств, а таким чином негативно вплине на розвиток банківського сектору. Саме тому дуже важливо вже зараз здійснити всі дії спрямовані на підтримку приватних компаній та громадян", - зазначає Продан.

За прогнозами світових експертів, у розвинених країнах внаслідок кризи буде спостерігатись зменшення обсягів промислового виробництва. Отже, країни будуть закуповувати менше української сталі. Незважаючи на поступове відновлення Китаю, вийти на показники експорту 2019 року навряд чи вдасться. Ціни на другий важливий товар нашого експорту — зерно — теж впадуть. Це передусім пов’язане з падінням цін на нафту та інші сировинні товари. Іноземні компанії можуть зменшувати закупівлі або переорієнтовуватися на національних виробників завдяки протекціоністським заходам урядів розвинених держав. Разом з тим, Мирослав Продан наголошує, що саме аграрний сектор цього року може стати флагманом української економіки. Разом з тим, зростання експорту аграрної продукції може бути небезпечним для держави, тому в сучасних умовах варто розробити комплексну програму формування державного та регіональних резервів аграрної продукції, для того, щоб на початку зими не зіткнутися з небезпекою голоду.

"В умовах економічної кризи в Україну буде заходити менше інвестицій, тому що інвестори по всьому світові будуть намагатися утримати гроші у тихих гаванях, а не на надто ризикових українських ринках. За таких умов, українському уряду варто звернути увагу на невикористані можливості внутрішнього інвестування ринків, проте, не шляхом обмеження пересування українських громадян, а залучення тимчасово вільних працівників до реалізації великих інфраструктурних об’єктів", - каже експерт.

Важливим фактором стабілізації економічної ситуації в державі може стати і узгоджена програма співробітництва України з МВФ, яка буде не тільки показником фінансової стабільності в державі та підтвердженням договороздатності нашої держави. Програма МВФ – має бути ключовим елементом зараз у державній стратегії через те, що ми не здатні з ринку профінансувати дефіцит бюджету і не здатні розплачуватися за боргами. Крім того, отримання позикових коштів від МВФ відкриє Україні доступ до інших програм та інструментів підтримки економіки України.

Продан наголошує, що сьогодні в України є шанс підготуватися до можливих негативних тенденцій розвитку світової економіки та оптимізувати як внутрішнє виробництво, так і зовнішню торгівлю. Тільки робити все це треба якнайшвидше.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА