13:41 10.07.2020

МФО після карантину: перспективи галузі

3 хв читати

«Підвищений попит, погіршення кредитного профілю і нові механізми роботи», - фахівці фінансово-аналітичного сервісу FoxyCredit розповіли, що чекає на ринок споживчих кредитів України після карантину.

Карантин видався нелегким періодом для мікрофінансових організацій. З одного боку, обсяг виданих кредитів зменшився в 2,5-3 рази, що було пов'язане як із закриттям офісів і призупиненням діяльності МФО, так і з падінням попиту. Широка аудиторія відповідальних клієнтів через невизначеність ситуації перейшла до режиму суворої економії і використання власних накопичень.

З іншої сторони, через фінансову кризу зросла кількість несплачених боргів. Так, у банках частка проблемних позик збільшилась на 10%, а у МФО — в середньому, на 50%. В окремих мікрофінансових компаніях, які схвалюють до 95-98% заявок, частка прострочених кредитів до моменту пом'якшення карантину склала 70%. З великою ймовірністю, більшу частину цих боргів не будуть оплачувати, тому, за попередніми підрахунками, деяким компаніям буде потрібно не менше півтора-двох років для повного відновлення.

Свою роль зіграв і законопроект №3297 від 16.06.2020, який заборонив штрафувати боржників в період карантину і протягом 30 днів після його закінчення (дія закону не поширювалася на іпотечні та споживчі кредити для фізичних осіб). І знову — два боки однієї медалі: з одного, він значно знизив фінансове навантаження на позичальників, з іншого — ускладнив становище МФО. Як відзначають представники мікрофінансових компаній, деякі клієнти сприйняли цей закон за основу для повного списання боргів.

Однак поступово ситуація стабілізується, про що свідчать й статистичні дані фінансово-аналітичного сервісу FoxyCredit. Так, у травні-червні кількість відвідувачів сайту зросла на 14% в порівнянні з квітнем, а кількість користувачів, які оформили кредит за допомогою сервісу — на 10%. В першу чергу споживачів цікавлять суми до 15 тис. гривень на термін до 1-2 місяців.

МФО наразі повертаються до звичного режиму роботи. Наприклад, перед початком карантину пільгові позики під 0,01% новим клієнтам видавали 23 організації, але на початку квітня їх кількість скоротилася до 6, а на початок червня таких МФО було 18 і, за прогнозами експертів, скоро їх кількість відновиться до попереднього значення.

Активізації попиту може посприяти також зниження облікової ставки НБУ до історичного мінімуму в 6% (в минулому році вона становила 17,5%). Це також має стимулювати зниження ставок у банківських і небанківських фінансових організацій.

Аналітики FoxyCredit відзначають, що у МФО є кілька шляхів відновлення:

  • посилити вимоги до позичальників, ретельніше перевіряти їх платоспроможність;

  • підвищити ставку для компенсації ризиків від непогашених боргів;

  • навпаки, зменшити ставку і ввести додаткові бонуси для сумлінних клієнтів, щоб покрити збитки за рахунок розширення кредитного портфеля.

Не виключено, що різні компанії оберуть різні шляхи оптимізації, тому наразі важливо триматися у курсі новин, щоб отримувати достовірну та актуальну інформацію про те, що відбувається на фінансовому ринку. 

Фахівці сервісу відзначають: ще до запиту кредиту, дуже важливо правильно розрахувати свої сили. Передбачене урядом послаблення не мало на увазі повне списання заборгованості, тому всі невиплачені кредити так чи інакше негативно позначаться на боржниках, в тому числі погіршать їх кредитну історію, що згодом призведе до складнощів для отримання нових позик.

Довідка

Основний напрямок діяльності аналітичного сервісу FoxyCredit — онлайн-кредити в Україні, Норвегії, Данії, Швеції і Фінляндії. На сайті компанії клієнти можуть порівняти умови різних позабанківських організацій та обрати вигідну мікропозику на карту. Послуга надається безкоштовно, реєстрація на сайті не потрібна.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА