17:15 18.08.2020

Тарас Чекурда: "У "бій" ідуть дельфіни. Або як вони допомагають військовим"

9 хв читати

Протягом шести років жорна війни Донбасу пройшли більше як півмільйона українців. Кожен третій учасник отримав посттравматичний стресовий розлад, але до спеціалістів вони не поспішають звертатися. Деякі навіть і не підозрюють про наявність даного розладу, а хтось навідріз відмовляється йти до психолога. Та й військових спеціалістів цього профілю в країні дуже бракує. Тож у "бій"  пішли дельфіни. Яким чином? – розповідаємо у матеріалі. А ще дізнаємось, як можна власним прикладом допомагати військовим, як це робить Тарас Чекурда  – про це все далі у статті.

Тиждень тому вся країна спостерігала мало не голлівудський блокбастер про те, як у Полтаві колишній учасник АТО викрав автомобіль, захопив у заручники поліціанта та погрожував підірвати гранату, коли правоохоронці намагалися його затримати. Згодом після переговорів він обміняв утримуваного на полковника поліції й поїхав на його авто з Полтави. Уже на виїзді з міста правоохоронці розгорнули цілу спецоперацію щодо затримання небезпечного злочинця. Усе б нічого, здавалося б звична кримінальна ситуація, що час від часу трапляється в нашій країні. Однак у цій історії чіпляє те, що злочин скоїв колишній учасник АТО.

Крім того, лякає й той факт, що це далеко не поодинокий випадок. Подібні історії часто трапляються з хлопцями, що пройшли криваві жорна війни. На початку цього року усіх приголомшив випадок на Харківщині. Офіцер, що пройшов війну на сході України, взяв у заручники свою співмешканку з двома дітьми та погрожував їх зарізати. За останні роки в країні було кілька випадків, коли військові на мирній території погрожували підірвати себе або когось. Часом хлопців схиляють до кримінальних банд, а дехто просто не витримує і закінчує життя самогубством. Усе це має пояснення - посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). За статистикою, кожен третій учасник бойових дій отримує цей розлад. Тільки проблема в тому, що про ці жахливі цифри чомусь забувають, а згадують лише у випадку надзвичайних ситуацій. За словами Тарас Чекурди треба робити все, щоби не допустити подібного, а максимально забезпечити підтримку військовим, що повернулись з АТО.

Посттравматичний розлад – величезна проблема

Такі події, про які вище згадувались, не є дивиною. Як свідчать останні дані управління Верховного комісара ООН з прав людини, протягом шести років жорна війни Донбасу пройшли більше як півмільйона українців. Серед яких професійні військовослужбовці та добровольці. Поранення отримали 29-31 тис. осіб і, на жаль, загинуло - 13-13,2 тис. Ця кількість жертв конфлікту разюча і вона, як і саме поле бою, неминуче вплинули на психологічний стан військових. Їм потрібна кваліфікована допомога фахових спеціалістів. Для цього створенні різні інституції з надання психологічної допомоги при Національних реабілітаційних центрах, ветеранських об’єднаннях, громадських організаціях та фондах, тощо. Однак є проблема іншого штибу. Зазвичай у таких організаціях працюють цивільні психологи. В країні спостерігається брак саме військових психологів, які знають, як правильно працювати з ветеранами війни.

"При Головному управлінні морально-психологічного забезпечення ЗСУ створено окремий відділ військової психології. І посада військового психолога є у всіх частинах. Власне там працюють люди, які начебто займаються військовою психологією. Але самих спеціалістів дуже мало. А ті, що є, часто займаються більше "замполітською" паперовою роботою. Приміром, тестування військових вони проводять за такими протоколами, яким вже десь 30-40 років. Це нонсенс, зважаючи на те, як все змінилося в цьому світі.

Крім того, хочу наголосити, що військова психологія дуже відрізняється від усіх інших. І бойову психологічну травму не можна порівнювати з побутовою. До того ж, я вважаю, що в державі потрібно відкривати окрему інституцію власне військової психології. Але оскільки ми не маємо відповідних фахових викладачів, нам спершу потрібно підготувати їх закордоном", - наголосив військовий журналіст Тарас Грень, який неодноразово побував в зоні бойових дій.

Думку офіцера про те, що військовим обов’язково потрібна фахова допомога, розділяє й психологиня-практик, кандидатка у психотерапевти Наталя Іскра. Спеціаліст пояснює, що через події на сході України посттравматичний стресовий розлад – тепер один з найпоширеніших сьогодні. "І це не дивно, адже ми живемо в країні, де триває війна. Військовослужбовці, які повертаються із зони АТО, - одні з перших, хто може мати такий розлад. Коли людина звикає впродовж певного часу бути в зоні, де часто лунають вибухи, де вона бачить поранення й смерті, жити у постійному стресі та напрузі, то повернутись до звичного життя їй вкрай важко. Бо все побачене й пережите є травматичним досвідом. Ще перебуваючи на війні, багато військових чи добровольців не витримують напруги та намагаються якось з нею давати раду. Повернувшись додому, вони шукають різні способи "порятунку", аби справитись зі своїми переживаннями й емоціями. Хтось знову повертається в зону бойових дій, хтось може вдаватись до алкоголю чи наркотиків, хтось звертається за допомогою до фахівців", - розповідає Н.Іскра.

В ідеалі про це потрібно думати на державному рівні, але, за бажанням, кожен з нас може допомогти у цій проблемі. Цього лише потрібно захотіти і своїм прикладом Тарас Чекурда демонструє це, але про практичну допомогу трохи згодом. Зараз потрібно зрозуміти, як вчасно виявити проблему.

Як проявляється посттравматичний розлад?

Посттравматичний стресовий розлад, каже спеціаліст, може розпочатися через місяць після травматичної події. Проте може відбуватися затримка маніфестації й симптоми можуть проявлятися і після 6 місяців або більше. У людини починають з’являтися флешбеки (так ніби людина бачить перед собою картинки з подій, що відбувалися раніше), жахливі сновидіння, нав’язливі думки, пригнічений настрій, тривога, депресія. "Дратівливість, гіперзбудливість, порушення сну та концентрація уваги – також можуть бути симптомами ПТСР. Коли людина починає переживати щось із цих симптомів, варто звернутись до спеціалістів. До останніх, на жаль, найменше звертаються", - додає психологиня.

А це власне і ще одна проблема – відсутність довіри українських військових до "кабінетних" психологів. "У нас досі існує стигма питань психічного здоров’я. Більшість військовослужбовців – чоловіки. Зізнатися собі та суспільству, що щось зі мною відбувається не те – не так просто. Особливо, коли ми виростаємо з переконанням, що чоловіки сильні, не плачуть. Тому важливо донести тим, хто повертається з війни інформацію про ті стани, які вони можуть переживати. А також провести психоедукацію, пояснити, куди і до кого можна звернутись у разі потреби і, головне, - постаратись максимально дестигматизувати питання будь-якого розладу чи стану, який можуть переживати військовослужбовці. Бо у нашому суспільстві й далі часто побутує думка, що до психолога чи психотерапевта звертаються лише психічно хворі люди, що це робити соромно або ж непотрібно. А це не так. До речі, сеанси у спеціаліста можна доповнити додатковими терапевтичними заходами, приміром, із тваринами. Це буде дуже хорошим доповненням до терапії", - додає Наталя Іскра.

Як допомогти бійцям повернутись до мирного життя?

Власне чудовим "повернення бійців додому", їхнього психологічного стану Тарас Грень вважає дельфінотерапію. "Зважаючи на таку ситуацію, дельфінотерапію можна і треба застосовувати як один з методів повернення людини додому. Повернувшись з війни за паперами, людина не завжди повертається душею. А спілкування з дельфінами допомагає повернутися. Ти наче попадаєш в інший світ, в інший вимір. Це не просто контакт з розумними створіннями, це можливість показати людині, що є дуже багато сімейних видів відпочинку, без алкоголю, без наркотиків і гулянь. Ти можеш прийти до дельфінів з коханою дівчиною чи з дружиною і дітьми. Ти можеш подивитися на них, доторкнутися, поспілкуватися і поплавати з ними. Це дуже важливий момент повернення військового в соціум. Бо це не зоопарк, де ти дивишся на нещасну тварину у клітці. Це дельфіни, це інший світ, в який ти потрапляєш і отримуєш колосальні емоції", - каже військовий журналіст.

Реабілітація військових з використанням дельфінотерапії – це прекрасна методика. До речі, у США такий метод уже давно вважається максимально ефективним, тому його часто використовують для відновлення фізичного та психологічного здоров’я ветеранів та військовослужбовців. Уряд Америки для цього виділяє чималі кошти.

Що стосується нашої країни, то головною підтримкою військових стали волонтери, небайдужі громадяни та бізнес. Власне бізнесмени й пішли на зустріч державі та зініціювали надання унікальної терапії для учасників АТО/ООС по всій країні.

"В країні зараз складна політична й економічна ситуації, які несуть за собою підвищення рівня злочинності. На жаль, до цього схиляються й захисники Батьківщини, хлопці, які пройшли війну та отримали колосальну психологічну травму, сильний стрес. Після війни їм дуже важко адаптуватися у мирному житті й часом вони не можуть себе знайти, не можуть стримати своїх емоцій і тоді вони йдуть на злочини, чи вчиняють самогубства. Достатньо згадати ситуацію у Полтаві, коли "атовець" викрав машину і взяв у заручники правоохоронця.

Як людина, яка проживає в цій країні, я запитав себе: а що я можу зробити у цьому випадку і водночас, як допомогти цим хлопцям? Відповідь була проста: як співвласник аквапарку і дельфінаріїв я запропонував безкоштовну реабілітацію бійцям за допомогою дельфінів", - розповів бізнесмен Тарас Чекурда.

Програма психологічної реабілітації військовослужбовців, за його словами, стартувала ще на початку року по всіх регіонах країни, де є дельфінарії. Однак карантинний режим через COVID-19 вніс свої корективи і сеанси терапії тимчасово зупинили. Втім з послабленням карантину реабілітація бійців за допомогою дельфінів поволі відновлюється. Лише у трускавецькому дельфінарії за цей рік терапію пройшла майже сотня бійців.

"Це благодійна програма. Ветеранів і військових ми приймаємо безкоштовно. Так би мовити ми підставляємо плече державі. Бо розуміємо, що сьогодні складно усім. Дуже багато проблем і на все потрібно кошти. Як приватний бізнес, як соціально відповідальний бізнес, ми робимо крок на зустріч. Адже люди, які пройшли війну, потребують допомоги уже сьогодні", - додав співвласник мережі дельфінаріїв "Оскар" Т.Чекурда.

"Я дуже вдячний власникам дельфінарію, що започаткували таку програму. Бо, приміром, після Іловайського котла я мав порушення сну, постійно був знервований, мене все дратувало. Але після дельфінотерапії я почав спати! Вперше за кілька років я виспався! Я став спокійний і це зауважили мої колеги", - додав Т.Грень.

Терапевт з десятирічним стажем Олександр Пономаренко пояснює, що це все завдяки сонарі. Цей орган розміщується в лобній частині тіла дельфіна. Ним постійно випромінються ультразвукові сигнали, що мають позитивний вплив на кору головного мозку людини та ЦНС. Цей вплив і стає рушійним фактором для змін  в людському організмі. За словами лікаря, такий метод реабілітації допомагає зняти посттравматичні стреси у тих, хто побував в активних боях чи полоні.

Наостанок Тарас Чекурда додав, що акція безстрокова і безкоштовна для усіх бійців та волонтерів, які зазнали фізичних чи психічних травм. Тож на "лікування" до дельфінів можна приїжджати у всі дельфінарії, що розташовані в м. Трускавець, смт Кирилівка й смт Генічеська Гірка.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА