12:28 17.09.2020

День безпеки пацієнтів – перший рік від встановлення нової дати у вітчизняній медицині

2 хв читати

Сьогодні, 17 вересня, вдруге відзначається щорічний День безпеки пацієнтів України.

Відзначення відбувається одночасно з Всесвітнім днем безпеки пацієнтів.

Цей день, безпека пацієнтів, безпека медицини, ще не стали об’єднавчими для держави, системи охорони здоров’я (відсутність цієї системи в Україні визнав міністр М.Степанов) громадської спільноти навколо безпеки в охороні здоров’я, розуміння небезпек медичної допомоги, розуміння необхідності працювати у напрямку солідарних дій для більшої безпеки пацієнтів.

Протягом 2020 р. різні заклики Всесвітньої організації охорони здоров’я, для багатьох урядів, втратили велику частину переконливості, але необхідно визнати безпеку пацієнтів, як пріоритет у політиці та програмах охорони здоров'я. Маємо надію, що саме тому 4 вересня 2019 року Президент України В.Зеленський підписав Указ про День безпеки пацієнтів України. який має нагадувати, своїм щорічним відзначенням, 17 вересня про безпеку медицини чиновникам, українськими медиками, пацієнтами та всій громаді. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/648/2019#Text

В цей день вся світова спільнота, всі, хто рано чи пізно стане пацієнтом відзначають цей день заради більш безпечної системи охорони здоров’я.

На жаль нам не відомо про дії, плани Уряду України, по відношенню до безпеки медицини, можливо тому, цього року, ми не бачимо якихось повідомлень, акцій, заходів по відзначенню Дня безпеки пацієнтів.

Не зважаючи на відсутність офіційного інтересу українські науковці, експерти, проводять дослідження з безпеки пацієнтів та безпеки медичної допомоги, спостерігають за зростанням госпітальної та післяопераційної летальності, як критеріїв неблагополуччя з безпекою пацієнтів.

Так в окремих вітчизняних закладах охорони здоров’я післяопераційна летальність зросла в десятки разів. Не впроваджуються наступні програми:

"Чиста медицина – безпечна медицина", "Безпечна хірургія рятує життя".

Програму "Безпечні ліки" взагалі тяжко впроваджувати. Фінансування заходів контролю і моніторингу безпеки, якості лікарських засобів у 2020 складає менше 10% від мінімальної потреби.

Але існують "осередки спротиву". В окремих медичних закладах керівники звернули увагу на проблему безпеки пацієнтів, вдалося зменшити кількість інцидентів медичної шкоди на 25%.

В одній з районних лікарень післяопераційна летальність зменшилась майже на 50%. В одному з обласних центрів інфікування в лікарнях зменшилось на 48%.

Саме ці винятки підтверджують правило: звертайте увагу на безпеку пацієнтів, безпеку медичної допомоги, безпечну поведінку під час епідемії, дійте безпечно і це врятує сотні тисяч життів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА