17:11 17.09.2020

"Маріуполь 2030": результати першого обговорення майбутнього міста

5 хв читати

8 вересня у Маріупольському центрі розвитку стартапів  "1991" відбувся перший Форум з обговорення стратегії розвитку міста "Маріуполь 2030". Жителям міста запропонували не тільки прийняти участь онлайн у форумі, а й голосувати за запропоновані концепції, й навіть висловлювати думки про необхідні зміни, пропозиції удосконалення, які зроблять Маріуполь містом мрії всього за 10 років. Переглянути запис форуму можна за посиланням. Проєкт створення стратегії міста реалізується за ініціативи Маріупольської міської ради та завдяки підтримці проєктів USAID Democratic Governance East (DG-East) і USAID Economic Resilience Activity (ERA). Це вагомий внесок в розвиток не лише перлини Сходу, а й в цілому — України. 

Відкривав форум керівник Маріупольського офісу Проекту USAID "Демократичне врядування у Східній Україні" Олександр Рябий. Він розповів про важливість постійної спільної роботи над стратегією експертів та жителів міста, й зауважив, що проєкти, які фінансуються урядом США, системно і тривалий час працюють в Україні, у Маріуполі зокрема, і це дає можливість розвивати різні напрямки та сфери міста. 

"Стратегія 2030 має на меті згрупувати в собі  всі важливі компоненти: громаду міста, міську раду, робочі групи та міжнародних експертів, адже тільки об’єднавшись вдасться дійти до спільної цілі",— доповнив під час вітального слова. Він підкреслив успішний досвід попередньої стратегії, що нині реалізує місто з 2015 року.

Під час виступу, на онлайн-трансляції проходило опитування серед глядачів. "Нам вдалося змінити вигляд міста і почати змінювати зміст, значно вплинути на різні сфери — комфорт, безпеку, ринок праці, культурне середовище, умови ведення бізнесу", — резюмував Сергій Орлов.

 

Учасники форуму мали нагоду переглянути відео-звернення президентки міста-побратима Маріуполя — Гданська, Александри Дулькевич про зміни через які пройшло колись індустріальне польське місто, про роботу над ними практично кожним жителем і їх активну участь не просто в житті громади, а творенні міста.

Через онлайн з форумом на зв’язку був керівник Маріупольського офісу Проєкту USAID "Економічна підтримка Східної України" Артем Вівдич, який зазначив, що "стратегія розвитку міста — це великий та комплексний документ, велика увага в якому присвячується саме економічному розвитку. Стратегія можливостей Маріуполя 2030 допоможе трансформувати промислове місто у місто, в якому робочі місця та якість життя не суперечать, а взаємодоповнюють одне одного. Це стосується всіх основних сфер життя: від освіти та охорони здоров’я до економіки та інфраструктури".

На прикладі інших міст, що пройшли трансформацію від індустріального до сучасного підходу (Дортмунд, Гданськ, Острава, Клайпеда), консультант Проєкту USAID "Економічна підтримка Східної України" Олег Левченко розповів про зміни міст та як особливу увагу приділив гармонії. "Маріуполь – великий регіональний центр, у ньому  вже запущений процес оновлення інфраструктури міста, розвинена і конкурентоздатна на світовому ринку галузь виробництва металів та прокату".

Під час його виступу, на онлайн-трансляції також проходило опитування серед глядачів. "Та все ж  потрібно не забувати про слабкі сторони: екологічне навантаження, високий рівень відтоку молоді з міста, старіння та міграція населення — саме вирішення цих загроз покладено в основу стратегії і під час реалізації ми маємо на меті покращити умови життя в місті" — прокоментував результати Олег Левченко.

Лілія Гриневич, консультант Проєкту USAID "Демократичне врядування у Східній Україні", розказала про напрацювання робочої групи по напрямку трансформації освіти. "Освіта відіграє велику роль в житті кожного мешканця міста, саме тому візія Маріуполя – це місто з високим освітньо-науковим потенціалом, де мешканці здобувають якісну освіту, яка розвиває необхідні для успішної самореалізації компетентності, інноваційність, громадянську відповідальність, підприємливість і конкурентноздатність на місцевому і глобальному ринку праці. А наша місія — щоб система освіти в Маріуполі забезпечила доступ мешканців до якісної освіти впродовж життя, яка надаватиме широку пропозицію різних форм здобуття освіти".

"Опитування глядачів онлайн-трансляції свідчать про позитивні зміни та схожість поглядів із робочою групою. У закладах освіти  буде створено сучасне інклюзивне безпечне освітнє середовище, забезпечено професійний розвиток і підтримку педагогів, тісну взаємодію з батьками, застосовуватимуть актуальні інноваційні навчальні технології, у тому числі цифрові, для формування ключових компетентностей, підвищення академічних досягнень та розвитку нових навичок", — підкреслила Лілія Гриневич.

"Візія міста поєднує різні культури в собі, дієслова візії є амбіційними, а місії — дієсловами дії", — акцентував Майк Старесініч, міжнародний консультант Проєкту USAID "Економічна підтримка Східної України" під час свого відеозвернення. Він зазначив, що міста мають бути завжди в трансформації та на одній хвилі зі своїми жителями, й саме тоді будуть розвиватися як міста, так і країна в цілому. 

Після надихаючого звернення, серед онлайн-глядачів було проведено опитування про візію та місію майбутнього міста. Ці результати будуть детально опрацьовані у робочих группах Стратегії 2030.

Обговоривши що вдалось у минулому та над чим працювати у найближчому майбутньому, учасники форуму окреслили, що включення жителів є вкрай важливим, й спільне розуміння де і яким бачать місто самі жителі, національні та міжнародні експерти через 10 років — ключ до успіху в роботі над стратегією. "Розробка Стратегії 2030 спрямована на те, щоб максимально врахувати очікування жителів міста та зробити все можливе для його  розвитку та процвітання" — заключив міський голова Маріуполя  Вадим Бойченко,.

Маріуполь – унікальне місто на лінії зустрічі пагорбів Донецького регіону і Азовського моря, це індустріальний центр і важливий порт для всієї країни, в якому об'єднані колорит різних етнічних груп, культурних традицій і освітніх, інноваційних рішень. Кожен день Маріуполь стає кращим, змінюється і розвивається, відкривається світу, а його жителі мають можливість зробити все, щоб до 2030 року місто стало дійсно європейського рівня. В першу чергу, завдяки активному включенню до наступних форумів із стратегічного планування. Ці майданчики слугуватимуть платформою для  побудови відкритої комунікації та налагодження зв’язку між робочими групами, що створюють стратегію міста та його жителями, для обговорення інструментів забезпечення сталого розвитку, розбудови та інвестиційної привабливості регіону, розвитку міста.

Результати усіх 7 опитувань, що вдалося зібрати завдяки активному включенню жителів, будуть обов'язково опрацьовані  робочими групами, й використані для подальшої роботи.

Запрошуємо до участі в наступних онлайн-форумах. Маріуполь стане містом реалізації твоїх можливостей та можливостей для кожного, адже #ТутВарто й #ТутМожливоВсе. Дізнавайся більше на наших сторінках у Facebook, Instagram та Linkedin. Маріуполь — це місто можливостей для Сходу України.

Інтерфакс-Україна - інформаційний партнер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА