18:00 21.09.2020

"Сальдо или сальто ?" - таке запитання найчастіше викликає книга Алли Ковтун

2 хв читати
"Сальдо или сальто ?" - таке запитання найчастіше викликає книга  Алли Ковтун

"Нині економіка України може повторити помилки, уже зроблені нами в 90-роки, тому книга Алли Ковтун досить актуальна," - відзначив відомий український фінансист Юрій Блащук.

У книзі, мабуть, вперше в сучасній історії,  зроблено неупереджений аналіз розвитку нашої економічної системи. Особлива увага­ ­-- саме до неоднозначних рішень у сфері фінансово-економічної політики в 1989 - 1994 роки. Це робить дослідження цінним ресурсом для конструктивних висновків, корисною для наступних поколінь управлінців.  

Книга  "Сальдо великих грошей. Історія фінансово-банківської системи України у  спогадах причетних"  -  це науково - популярна розповідь  про те, як створювалася реальна, тобто економічна та фінансова незалежність нашої держави. Це,  певною мірою, посібник  з історії економічних трансформацій. Про  ті непрості часи промовисто свідчать розділи книги: "1989. Спадщина комісарів",  "1990. Між капіталізмом та комунізмом", "1992. Паралельні реальності"  та інші. Особливо  цінними у книзі  є свідчення учасників процесу Віктора Ющенка, Юрія Єханурова, Юрія Блащука, Олександра Кірєєва, Віктора Суслова, Олександра Пасхавера, Петра Мірошникова, Олександра Падалки, Олександра Сугоняка, Ігоря Юшка та інших… Велика частина зібраного матеріалу не потрапила до книги - цілком можливо, що світ скоро побачить наступний том.

В процесі дослідження найбільш  важливими стали варіанти відповіді на головне питання сьогодення: чому Україна не використала свій колосальний економічний та людський потенціал і не перетворилася на "європейського тигра", - розповіла авторка книги Алла Ковтун.

Настільки складний шлях пройшла наша держава та суспільство, можна переконатися хоча б із таких фактів, які нині видаються анекдотичними. Зокрема,  перших "акул капіталізму" - керівників комерційних банків призначали… на пленумі ЦК Компартії України; після проголошення Незалежності народні депутати пропонували визначати курс карбованця до долара… голосуванням у сесійній залі Верховної Ради: депутати обласної Ради проголосували за те, що Постанови НБУ на ввіреній їм території вважалися недійсними…

На думку читачів,  книжка є цікавою навіть для людей, мало обізнаних із фінансовими тонкощами.  Тим не менше, це  не звичайне собі чтиво, а струнка, систематизована аналітика, без вимислів, припущень, лірики… - написала викладачка  Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Алла Кобинець. -- Вона, ця аналітика, промовляє з уст багатьох відомих українських фінансистів, експертів. Авторка покроково, спираючись на факти, розповіді, глибокі, аналітичні інтерв’ю, у дохідливій формі розповідає загалу про головні досягнення та помилки вітчизняних управлінців. Важливо, що книжка містить розділ "Персоналії", дуже цінний, до речі, для тих, кому цікаві герої її розповідей. Вісім розділів насичені багатим фактажем, який може бути корисним і майбутнім фінансистам, особливо студентам, і нинішнім працівникам банківської сфери, і навіть тим, кого мало цікавить тема фінансів, себто грошей, але не байдужа доля держави.

Книгу можна придбати тут.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА