13:36 29.09.2020

В напівзруйнованому будинку Сікорського знайшли автентичний фрагмент оздоблення

3 хв читати

В Києві під час дослідження будинку Сікорського, що триває в рамках проєкту цифрової фіксації та реконструкції цього об'єкту культурної спадщини, дослідники знайшли вцілілий фрагмент аутентичного оздоблення однієї з кімнат.
Як повідомлялося раніше, наразі будинок оцифровується, в онлайн версії будинку буде створений віртуальний музей авіації MUSEUM SIKOR SKY.
Для відновлення інтер’єрів командою науковців та дизайнерів наразі триває кропітка науково-дослідна робота. Вивчаються архіви, збираються вцілілі фотографії.
Окрім того, всіма доступними оффлайн-методами проводиться дослідження будинку всесвітньо відомого киянина: зроблений зовнішній огляд та опис, фотоскрінінг за допомогою дронів, лазерне сканування. В процесі, дослідникам з Aero3D вдалося знайти оригінальний фрагмент оздоблення однієї з кімнат.

 "Ми не сподівалися на таку знахідку. З 2000 року будинок знаходиться в занедбаному стані. Тут немає віконних рам та скла, стіни закопчені після декількох підпалів, стеля частково обвалилася. Але попри те, що від будинку Сікорських на Ярославовому Валу,15б залишилося менш як 35% — така важлива для нас знахідка! Адже ми замислювали віртуальній Museum Sikor Sky не лише, як музей авіації в Україні початку ХХ сторіччя, але і як артфіксацію доби київського модерну. Сподіваємося, на нас чекає ще багато несподіванок та відкриттів", — прокоментував знахідку керівник проєкту кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Віктор Гріза.
“На жаль, від залишку ліпнини на стелі мало що можна взяти для відновлення інтер'єрів. Ще більш прикро, що не залишилося ніяких речей від самих Сікорських, за які можна було б зачепитися при роботі. Тому в процесі відтворення ми спираємося на саму епоху і на те, що її характеризує. В процесі відтворення ми також враховували й смаки Сікорських, які могли сформуватися завдяки їх досвіду і тому, де вони були і що бачили: Францію в Альпах. Таким чином, у відтворених інтер'єрах присутні не зовсім український принципово-геометричний модерн, а так би мовити, модерн з "європейської пластикою”, — додає головна художниця проєкту, аспірантка кафедри теорії та історії культури НМАУ імені П.І. Чайковського, Єлизавета Зігура.

Проєкт з цифрової фіксації будинку Сікорського та створення віртуального музею MUSEUM SIKOR SKY здійснює ГО "Креативна Україна" за грантової підтримки Українського культурного фонду.

Пілотну версію сайту-музею MUSEUM SIKOR SKY обіцяють презентувати для тестування вже на початку жовтня.

Довідка

MUSEUM SIKOR SKY — перший в Україні цифровий музейний простір у вигляді київського будинку Сікорського, який об'єднає цифрові ресурси декількох авіамузейних інституцій на єдиній онлайн платформі із застосуванням інноваційних рішень.

Партнери проекту: Цифровий архів Ігоря Сікорського (Стратфорд, Коннектикут, США), Музей української діаспори, розробник вітчизняного ПО для цифрових колекцій культурної спадщини "Спеціалізований центр БАЛІ", "АЕРО 3Д ІНЖИНІРИНГ", видавництво АДЕФ, Державний політехнічний музей КПІ (усі — Київ, Україна).

Контакти для ЗМІ:

Оксана Тукалевська

+ 38 050 449 4793

[email protected]

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА