14:00 01.10.2020

Як зменшити дефіцит держбюджету, знищивши корупційні схеми на державних аграрних підприємствах. Приклад одного підприємства Чернігівської област

3 хв читати

Взяли участь народний депутат України 9 скликання від партії "Слуга народу”, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Павло Халімон та директор Державного підприємства "Дослідне господарство" "Івківці" Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла Національної Академії Аграрних Наук України" Олег Піщенко.

Народний депутат Павло Халімон розповів, як можна суттєво скоротити дефіцит державного бюджету України, який наразі становить 300 млрд грн. За його словами, казну суттєво можна поповнити за рахунок знищення корупційних схем на державних агропідприємствах.

На прес-конференції він навів приклад одного такого господарства ДП ДГ "Івківці" Академії аграрних наук у селі Івківці Прилуцького району Чернігівської області. Там, після звернень нардепа до правоохоронців та Нацакадемії аграрних наук , виявили рівень зловживань обсягом до 50 млн грн на рік. За словами Халімона, реальні масштаби зловживань він зрозумів лише тоді, коли фактичний хазяїн агрофірми "Батьківщина" екснардеп від БПП Олег Дмитренко захотів "відкупитися", запропонувавши нардепу 40 млн грн, про що негайно була проінформувана Нацполіція.

Директор ДП ДГ "Івківці" Олег Піщенко зазначив, що коли зайняв посаду, відразу провів попередній аналіз стану справ. З’ясувалось, що державне підприємство системно вбивалося протягом багатьох років.

За його словами, попереднє керівництво вступило в змову з очільниками приватної фірми. Як результат "Івківці" не лише не отримують прибуток, але й мають борги перед фірмою.

За словами Піщенко, з  2016 року ТОВ "Батьківщина" купує у держпідприємства "Івківці" права власності на майбутній врожай озимих. При продажу озимих як незавершеного сільгоспвиробництва розрахунок вівся не за тонну майбутнього врожаю, а за гектар посівів.

Тобто майбутній врожай продається фактично за ціною собівартості посівного матеріалу. А це приблизно уп’ятеро менше, ніж "Івківці" могли би заробити.  При цьому "Івківці" ще й зобов'язані оплатити "Батьківщині" збір врожаю. І тут вже ціни на послуги завищуються мінімум удвічі.

Через корупційні схеми лише в 2020 році тільки обраховані збитки "Івківців" склали 32 млн грн. Реальний обсяг збитків зараз ще з’ясовується правоохоронцями та аудиторами.

Олег Піщенко додав, що ці схеми на підприємстві вдалося перекрити. Наразі правоохоронці розслідують розкрадання державних коштів. Зі свого боку, Павло Халімон очікує інформаційних атак у відповідь на свою антикорупційну діяльність.

Довідка:

За допомогою народного депутата України Павла Халімона розкрито масштабну схему розкрадання бюджетних коштів Державного підприємства "Івківці", яке належить Національній академії аграрних наук України.

Підприємство ДП "Івківці" штучно довели практично до банкрутства. Екскерівництво без погодження з Академією аграрних наук передали майже 1300 га державної землі в обробку ТОВ "Батьківщина". ДП сплачувало приватній компанії за обробку власних земель за завищеною ціною. Крім того, весь прибуток забирала ТОВ незавершеним виробництвом за ціною втричі нижчою ринкової вартості товару.

Прокуратурою проводиться розслідування за фактом розкрадання державних коштів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА