18:30 19.10.2020

Перший в Україні музей Сікорського MUSEUM SIKOR SKY «відкриває» таємниці й двері

3 хв читати

В Києві презентували перший в Україні онлайн-музей авіації та модерну MUSEUM SIKOR SKY, створений за підтримки УКФ громадськими активістами, ІТ-фахівцями та науковцями в оцифрованому сімейному будинку всесвітньо відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського на вул. Ярославів Вал, 15-б.


Під час конференції «Сікорський 3D: навіщо Україні перша віртуальна інтерактивна музейна платформа», команда проєкту розповіла, що прийняли рішення зробити віртуальний музей після того, як довготривалі багаторічні спроби відкрити установу офлайн зазнали невдачу – в будинку, що належить Міністерству оборони досі не можуть проводитися роботи зі збереження та відновлення, він знаходиться під судом.


Тому одна з ключових цілей проєкту – збереження культурної спадщини. «Ми сподіваємося, що всі креслення, фото, які ми зробили за допомогою з допомогою дронів, лазерного сканування та фотограмметрії під час оцифровування будинку будуть згодом використані для фізичної реставрації», – зазначив Сергій Присяжний, керівник Aero3D, розробник цифрової моделі будинку Сікорського.


По задуму членів команди, музей модерну MUSEUM SIKOR SKY розповідатиме не лише про Ігоря Сікорського, про ставлення та розвитку української авіації, але й стане музеєм київського модерну. «Початок ХХ сторіччя в Києві відзначився розвитком цього стилю, але системного осмислення та музеєфікації його в Києві ще не було», – розкрив деталі керівник проєкту, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Віктор Гріза.


Розробники також зазначили, що на жаль, від київського періоду родини Сікорських нічого не залишилося. Тому, розповіла головна художниця проєкту Museum Sikor Sky Єлизавета Зігура, інтер’єри довелося розробляти «з нуля», спираючись на епоху, достаток, досвід, потреби та смаки родини Сікорських.


Більшість експонатів музею створена завдяки матеріалам, які команді люб’язно надали партнери, цифровий архів Ігоря Сікорського (Стратфорд, Коннектикут, США), розповіла Наталія Писаревська, директорка державного політехнічного музею КПІ ім. Ігоря Сікорського. А 3D моделі першого гелікоптера Н-1 Ігоря Сікорського та знаменитого літака БіС-2, на якому він вперше піднявся в небо (і став другим в Російській імперії вітчизняним літаком, що злетів) були створені відомим авіамоделістом та істориком української авіації Євгеном Галущенко, додала членкиня команди MUSEUM SIKOR SKY, директорка музею української діаспори Оксана Підсуха.


Головне – повною мірою «повернути» Україні Сікорського, вважає Ігор Шпак, доктор фізико-математичних наук, президент групи компаній АДЕФ, упорядник першої книги про Сікорського українською мовою. Геніальний авіаконструктор, який ріс, формувався в Києві, вважав себе українцем, отримував тут освіту та робив перші кроки в авіації, надихатиме і прийдешні покоління на розвиток та звершення.


Ще декілька деталей. В музеї працюватимуть додаткові експозиції – з музики та живопису. Окрім звичайних турів по експозиції 3D, буде тур-квест з 52 інтерактивними мітками. Для гейміфікації інтерактивних екскурсій розробники використовують розроблений для відеоігор движок на основі Unreal Engine.


MUSEUM SIKOR SKY - для нас це ще один крок нагадати, що в Києві є будинок Сікорського і він очікує на реставрацію і розміщення там музейної експозиції, — наголосили організатори конференції.


Сайт sikorsky.kiev.ua вже працює в тестовому режимі та поступово наповнюються контентом.

Проєкт здійснює ГО "Креативна Україна" за грантової підтримки Українського культурного фонду.

 

Додаткові матеріали:

Віртуальний тур: https://fex.net/ru/s/vdme0lt

Як відцифрували будинок: https://youtu.be/iSABdet14Q8 

Інтер’єри:  https://drive.google.com/drive/u/2/folders/14ZAy_VUMC33ZuPy2_yoLRkkEdwpVSyZ4

_______

Довідка

MUSEUM SIKOR SKY — перший в Україні цифровий музейний простір у вигляді київського будинку Сікорського, який об'єднає цифрові ресурси декількох авіамузейних інституцій на єдиній онлайн платформі із застосуванням інноваційних рішень.

Партнери проекту: Цифровий архів Ігоря Сікорського (Стратфорд, Коннектикут, США), Музей української діаспори, розробник вітчизняного ПО для цифрових колекцій культурної спадщини "Спеціалізований центр БАЛІ", "АЕРО 3Д ІНЖИНІРИНГ", видавництво АДЕФ, Державний політехнічний музей КПІ (усі — Київ, Україна).

PR-підтримка Museum Sikor Sky
Оксана Тукалевська

+ 38 050 449 4793

[email protected]

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА