09:30 21.10.2020

2020 рік у Prozorro: проміжні підсумки

6 хв читати

Бажаєте бути успішним у публічних закупівлях? Для цього обов'язково потрібно володіти актуальною інформацією. Читайте, чим дихала і жила система Prozorro за перші три квартали 2020 року, у матеріалі від команди DOZORRO.

 

Чи знаєте, скільки тендерів провели в Україні з початку 2020 року? Станом на кінець вересня у системі Prozorro відбулося 2,2 мільйонів закупівель — відкритих торгів, звітів про укладені договори й інших процедур. Загалом очікували, що на них витратять понад 823,6 млрд грн. Утім, завдяки конкурентним закупівлям вдалося чимало заощадити — при очікуваній вартості 643 млрд грн після торгів фактична ціна зменшилася на понад 34,8 млрд грн. Для порівняння — це стільки ж, скільки взагалі вдалося заощадити у публічних закупівлях за весь попередній 2019 рік.

 

Згідно зі статистикою публічного модуля аналітики BI Prozorro, із січня до вересня до системи електронних закупівель доєдналися майже 6 тисяч нових замовників і понад 74 тисячі нових учасників. Утім, ймовірно, що значна частина цих бізнесів уже працювали з державою, але за прямими угодами. Замовники часто не публікували їх у системі. А квітневі зміни у Законі пролили світло на ці закупівлі.

 

Закупівлі Prozorro - SmartTender

 

Хто більше за всіх витратив грошей у Prozorro

Усі ці мільярди, витрачені державою, стали прибутками бізнесу. Серед державних замовників рекордсменом з витрат коштів у системі Prozorro стало ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» — за 9 місяців підприємство витратило на власні потреби понад 29 млрд грн. Загалом п'ятірка замовників-лідерів виглядає так:

  • ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» — 29 млрд грн;
    АТ «Укргазвидобування» — 21,8 млрд грн;
  • Міністерство оборони України — 9,2 млрд грн;
  • Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області — 7,2 млрд грн;
  • Служба автомобільних доріг у Запорізькій області — 6 млрд грн.

 

Однак, якщо розглядати не загальну вартість закупівель, а їхню кількість, рейтинг замовників змінюється. У такому разі на перше місце виходить Департамент житлового господарства Харківської міської ради — він здійснив 5 507 закупівель. Наступні сходинки посідають Управління «Укрспортзабезпечення» (3 395 закупівель), НЕК «Укренерго» (2 224 закупівель), КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва» (1 913 закупівель) і КП «Київбудреконструкція» (1 902).

 

Топ-5 замовників у Prozorro - SmartTender

 

Хто, як і скільки підписав угод у Prozorro

Мабуть, для підприємців, які беруть участь у публічних закупівлях на майданчику SmartTender, не менш цікавим є зріз досягнень найуспішніших колег. На найбільшу суму у публічних закупівлях з січня по вересень 2020 року підписало контрактів ТОВ «Автомагістраль-Південь» — на понад 17 млрд грн. Далі йдуть також НАК «Нафтогаз України» (майже 13 млрд грн), ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» (майже 10 млрд грн), ТОВ «РОСТДОРСТРОЙ» (9,5 млрд грн). П’яте місце посідає ТОВ «ПБС» — за розглянутий період підприємство виграло тендерів у публічних закупівлях на суму понад 8 млрд грн.


За кількістю виграшних пропозицій зі значним відривом лідирує ТОВ «Епіцентр К» — підприємство уклало угоди із держзамовниками за результатами понад 29 тис. закупівель. Далі йде ТОВ «Лівайн Торг» — на його рахунку 7 621 виграшних пропозицій. Наступну сходинку посідає ПАТ «Укртелеком» із 7 132 перемогами. П’ятірку замикають ТОВ «Центр сертифікації ключів «Україна» (6 228 перемог) і ТОВ «БАДМ-Б» (5 845 перемог).

 

Розподілення учасників за регіонами має такий вигляд — найбільше у Київській (разом з Києвом), Дніпропетровській і Харківській областях.

 

Що саме купували у Prozorro

Найпопулярнішим класом CPV за кількістю закупівель став код 30190000-7 «Офісне устаткування й приладдя різне» — понад 56 тис. закупівель від початку року. Також користувались попитом коди 45450000-6 («Інші завершальні будівельні роботи» — майже 52 тис. закупівель), (33140000-3 «Медичні матеріали» — майже 46 тис.) та 44110000-4 («Конструкційні матеріали» — понад 41 тис.).

 

За очікуваною вартістю розподіл, звісно, зовсім інший. Найбільше коштів — а це понад 210 млрд грн — витратили на код 45230000-8 («Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів залізничних доріг; вирівнювання поверхонь»). Друге місце посідають все ті ж «Інші завершальні будівельні роботи» за кодом 45450000-6 — очікувана вартість становить майже 66 млрд грн. Останнім у трійці лідерів є код 09310000-5 («Електрична енергія») — понад 37 млрд грн.

 

Що купували у Prozorro - SmartTender

 

А що там закупівлі для боротьби з COVID-19?

Наприкінці березня у публічних закупівлях з’явилася нова процедура — «Звіт про укладений договір COVID-19». Її запровадили, щоб державні замовники могли швидко купувати товари, роботи й послуги зі списку, визначеного Кабінетом Міністрів України.

 

Станом на кінець 8 жовтня 2020 року в Україні здійснили понад 68 тисяч «коронавірусних» закупівель на більші ніж 7 млрд грн. Найбільше грошей за процедурою COVID-19 витратили в Одеській області — понад 534 млн грн. У трійці лідерів також Львівська (510 млн грн) та Дніпропетровська (майже 494 млн грн) області. Найменше витратили на Кіровоградщині — лише 88,5 млн грн.

 

Використовувати процедуру COVID-19 можуть не тільки медичні заклади, а й інші державні замовники, адже їм теж можуть знадобитися засоби індивідуального захисту, антисептики тощо. Серед замовників найбільше витратив на такі потреби Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України — майже 200 млн грн. Окрема комендатура охорони і забезпечення прикордонної служби України, Міністерство оборони України, Центральний госпіталь МВС України і Департамент охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА витратили за процедурою COVID-19 більш ніж по 100 млн грн.

 

Серед постачальників беззаперечну першість за сумою «коронавірусних» договорів утримує ТОВ «Медгарант» — підприємство поставило державі товарів для боротьби з пандемією більш ніж на 300 млн грн. Наступні сходинки рейтингу постачальників посідають такі компанії:

  • ТОВ «Ксенко» — 190,4 млн грн;
  • ТОВ «Автоспецпром» — 168,6 млн грн;
  • Казенне науково-виробниче об’єднання «Форт» МВС України — 153,9 млн грн.

 

Трохи про порушення у публічних закупівлях

За 9 місяців цього року учасники вже подали до АМКУ приблизно 8,5 тисяч скарг. З них понад дві третини — на рішення замовника. Найчастіше скарги подавали на закупівлі будівельних робіт і поточного ремонту. А от серед замовників найбільше протиріч і незгод виникало під час співпраці учасників із Міністерством інфраструктури. Усього за три квартали року задовольнили 47% скарг, ще майже 11% поки очікують на рішення.

 

Про порушення у Prozorro - SmartTender

 

А ось на наявність порушень закупівлі перевіряли як державні органи контролю (Держаудитслужба, АМКУ), так і громадськість (зокрема, спільнота DOZORRO). Разом із початку року до кінця вересня вони виявили майже 13 тисяч відхилень від законодавства. Найпоширенішими стали порушення у тендерній документації та у процедурі розгляду тендерної пропозиції, а також факти неправильного обрання процедури закупівлі.

 

Усі ці дані за запитом майданчика SmartTender вдалося зібрати за допомогою публічного модуля аналітики BI Prozorro. Ви також можете використовувати його для власних досліджень — це допоможе впевненіше вести справи у системі Prozorro й частіше вигравати у тендерах. А допоможуть вам наші інструкції. Долучайтесь і перемагайте разом зі SmartTender!

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА