16:22 21.10.2020

Malls Club Україна: Ампутація бізнесу та бюджетних надходжень  у червоних зонах карантину

4 хв читати

Медійне звернення до Міністерства економіки України та фіскальної служби різних рівнів стосовно прогнозування державних збитків та недоотримання фінансування соціально-медичної сфери у період карантину

Із 19 жовтня за рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій до червоної зони увійшли міста та населені пункти у 16 областях України. Посилився і помаранчевий режим у низці інших міст. Водночас Президент України заявив про можливість повторного введення жорсткого карантину.

Відтак, одним із превентивних рішень місцевої влади стало обмеження роботи ТРЦ. Однак, у Клубі торгових центрів України пропонують подивитися на дане питання із соціально-економічного боку, наскільки воно є зваженим із точки зору безпеки та захищеності громадян.

По-перше, обмеження роботи ТРЦ призводить до спаду бізнесу. А це - зменшення податкових надходжень та виплат до державного бюджету. Особливо через це страждають місцеві бюджети. В той же час повсюдно звучать гострі занепокоєння про проблеми фінансування медичних закладів та лікування хворих за рахунок держави. У тому числі хворих, у яких підтверджено COVID. То звідки візьмуться державні ресурси, якщо ампутують роботу бізнесу, тобто великих у регіоні платників податків, який генерує до бюджету фінансові ресурси?

По-друге, зупинка роботи бізнесу призведе до втрати робочих місць. І люди, а серед них продавці, адміністратори та інші представники сфер послуг у ТРЦ завернуться до державних центрів зайнятості. Знову ж таки, звідки державі та місцевим органам влади взяти кошти на утримання безробітних?

По-третє, відвідування торгово-розважального центру не є обов’язковим заходом. Гості приходять туди за власним бажанням вирішувати свої потреби. ТРЦ - це не школа, не державна робота, куди потрібно приходити в обов’язковому порядку.

По-четверте, і це найголовніше. ТРЦ - це місце підвищеної гарантії безпеки, де ретельно впроваджені усі засоби дезінфекції та маркування соціальної дистанції. А впродовж останнього часу завдяки комунікації у ТРЦ заякорилася культура респіраторного етикету. Служба охорони ТРЦ моніторить поведінку відвідувачів та проводить термоскринінг.

Більше того, контролюючі органи влади, зокрема санепідемстанція, посилено контролює ТРЦ на предмет регулярного проведення санітарних заходів та веде протоколи.

Зважаючи на це, Клуб торгових центрів України Malls Club від імені учасників звертається до Міністерства економіки України, фіскальної служби різних рівнів про доцільність ампутації бізнесу ТРЦ та пропонує прогнозувати державні збитки та недоотримання фінансування лікарень, а також прорахувати, до яких подальших соціальних наслідків це може призвести.

"В економіці держави все має причинно-наслідкові зв'язки. І при перериванні можуть статися непоправні потрясіння. Тому від імені нашої галузевої організації ми прагнемо привернути увагу влади до діяльності ТРЦ та доцільності певних рішень, які стосуються роботи торгово-розважальних центрів у Києві та регіонах. На сьогодні ТРЦ відкрито заявляють про проведення усіх необхідних засобів та гарантують безпечність перебування у ньому, про виконання усіх вимог та їх контроль із боку влади.  І якщо ТРЦ знову будуть змушені закритись, то скільки людей втратять роботу, скільки держава недоотримає податкових надходжень і які соціальні виплати  будуть припинені – це треба порахувати, перед тим, як приймати таке рішення.  І чи є в цьому взагалі сенс. Тому перед цим варто говорити про економічні прогнози галузі та потенційні ризики для держави в цілому," - переконаний Артем Шлапак, керівник проєкту Malls Club України.

Про Клуб торгових центрів України Malls Club

Malls Club — це професійна спільнота, яка об'єднує управлінців торговельних центрів для обміну досвідом.

Учасники Клубу:
ТРЦ Караван Харьків, ТРЦ Караван, Дніпро, ТРЦ Караван Outlet Київ, ТРЦ Проспект Київ, ТРЦ РайON Київ, ТВЦ Метроград Київ, ТРЦ Метрополіс Київ, ТРЦ Ocean Plaza Київ, ТРЦ Gulliver Київ,  ЦУМ Київ, ТРЦ Retroville Київ, ТЦ Gorodok Gallery Київ,  Маркет мол Даринок Київ, ТРЦ Сонячна Галерея Запоріжжя,  ТРЦ Аврора Запоріжжя, ТЦ Панорама Одеса, ТРЦ Злата Плаза Рівне, ТРЦ Екватор Рівне, ТРЦ Екватор Полтава, ТРЦ Екватор Чернівці, ТРЦ Екватор Бердянск, ТРЦ Київ Полтава, ТРЦ Київ Суми, ТРЦ Мост Сіті Дніпро, ТДК Босфор Дніпро, ТРЦ Терра Кривий Ріг, ТЦ Наша правда Дніпро, ТРЦ Мегамол Вінниця, ТРЦ Подоляни Тернопіль, ТОЦ Ave Plaza Харків, ТРЦ Сіті Центр Миколаїв, Керуюча компанія Alterra, ТК Олімпія Павлоград, ТЦ МАРК Львів, Сервісна компанія "ІНВАЙТ"

Контакти:

Артем Шлапак,

Засновник та керівник проекту Malls Club Україна

+38050 988 22 19
[email protected]

www.mallsclub.com

https://www.facebook.com/mallsclub

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА