13:37 29.10.2020

Споживча небезпека українців зросте, якщо  відмінять фіскалізацію техніки

5 хв читати

Найбільший відсоток людей гине на пожежах у власних оселях внаслідок порушень правил експлуатації або використання неякісної і підчас нелегально ввезеної електротехніки

У середу, 28 жовтня 2020 року у прес-центрі “Інтерфакс-Україна” відбувся брифінг на тему "Нелегальний ринок ризикових товарів в Україні: економічна та споживацька небезпека електротехніки”

Участь у прес-конференції взяли: Євген Лінчевський  –  начальник відділу департаменту запобігання надзвичайних ситуацій ДСНС України, Вікторія Куликова  –  менеджерка комітету побутової електротехніки Європейської Бізнес Асоціації, Софія Арасланова  –   генеральна директорка Асоціації "Українські імпортери побутової електроніки".

В ході брифінгу увага була акцентована на небезпеці  “сірої” електроніки та побутової техніки, яка не відповідає вимогам технічних регламентів. Учасники брифінгу оголосили статистику пожеж, які виникають внаслідок  несправності електроприладів, оголосили найпоширеніші причини займання побутової техніки та пояснили причини наявності подібних товарів на ринку України. 

 “Ситуація в країні з пожежами залишається досить напруженою. За 9 місяців поточного року у нас було зареєстровано 76 219 пожеж, на пожежах загинуло 1147 осіб, 33 з яких  –  діти у віці до 18 років. Якщо говорити про причини пожеж, то це  –  людський фактор. 76% усіх займань  –  це необережне поводження з вогнем. Але на другому місці у причинах займань, а це  –  понад 9%, порушення правил безпеки при облаштуванні та експлуатації електроприладів. Найчастіші випадки  –  коротке замикання, експлуатація обладнання, що не відповідає вимогам технічних регламентів та техніки, виробленої у незрозумілих умовах. Тому наголошую, що майже кожна 10 пожежа в Україні виникає через несправну електротехніку. На цих пожежах у нас загинуло 186 людей. Зауважте, якщо кожна 10 пожежа викликана несправною та несертифікованою електротехнікою, то відсоток загиблих дорівнює 16%, тому що такі займання виникають переважно у замкненому просторі”, - відзначив  начальник відділу департаменту запобігання надзвичайних ситуацій ДСНС України Євген Лінчевський.

“Якість тих приладів, що ми використовуємо,  є одним з факторів нашого безпечного життя і життя наших дітей і всіх українців”, - резюмував Євген Лінчевський. 

Основна причина появи неякісної електротехніки у будинках українців  –  “сірий” та “чорний” імпорт. Експертами підраховано, що розмір тіні в ризикових галузях (електроніка, ліки, автозапчастин, алкоголь)  еквівалентний  82 млрд. грн., що становить 30% загального обсягу сірого імпорту та контрабанди в Україні.  Наразі галузь торгівлі електронікою та побутовою технікою є безперечно ризиковою внаслідок домінування сірого імпорту та налагодженої системи його продажів. 

 На цьому тлі учасники брифінгу назвали неприпустимою ініціативу народних депутатів скасувати фіскалізацію торгівлі електронікою та ліками, а законопроекти  №3853-1 та №3853-2 про відміну фіскалізації скрізь й навіть у ризикових галузях назвали кроком по відкату галузі в тінь й нехтуванням безпекою споживачів.

 “Європейська Бізнес Асоціація завжди підтримувала необхідність створення рівних та цивілізованих умови ведення бізнесу. А фіскалізація сфери розрахункових операцій є однією з передумов для створення зрозумілих та рівних правил для всіх гравців ринку. Законослухняні представники українського бізнесу, і зокрема ризикових галузей (продаж телевізорів, смартфонів), вважають, що  скасування фіскалізації сприятиме подальшому зростанню кількості “сірого” імпорту та спричинить ряд негативних наслідків як для споживачів, так і для держави в цілому:

 

  1. Ризики для життя та здоров’я людини  збільшаться. У “сірої” техніки параметри електроживлення та вилка підключення приладу можуть відрізнятися від тих, що використовуються в Україні, а їх зміна може призвести до короткого замикання і відтак нести небезпеку для користувача.  
  2. Покупець втратить інструменти для захисту своїх прав споживача, бо не матиме документів, які фіксуватимуть власне акт купівлі товару, а у випадку купівлі через інтернет часто не зможуть навіть розшукати продавця, оскільки останні часто порушують вимоги Закону про електронну комерцію та не надають інформацію, яка б допомогла  ідентифікувати їх як суб'єкта торгівлі. 
  3. Реалізація нелегально ввезеної техніки та електроніки спотворює нормальну конкуренцію, шкодить репутації офіційних виробників. Так, за оцінками експертів Комітету побутової електротехніки Асоціації обсяги нелегального імпорту по деяким категоріям обладнання складають 50-70%.
  4. Нелегальний імпорт призводить до суттєвих втрат державного бюджету внаслідок ухилення від сплати податків та митних платежів недобросовісними підприємцями. 

Тож, сподіваємося, голос законослухняного бізнесу буде почуто, і реформи направлені на детінізацію економіки та сфери торгівлі в Україні, будуть продовжені, а не навпаки скасовані, як то пропонується в нещодавно зареєстрованих в Парламенті законопроєктах - 3853-1 та 3853-2", - підсумовує менеджерка Комітету побутової електротехніки Європейської Бізнес Асоціації Вікторія Куликова.

Софія Арасланова,  генеральна директорка Асоціації "Українські імпортери побутової електроніки"  навела дані  Незалежної Групи макроекономічного аналізу Ukraine Economic Outlook, які говорять, що у структурі контрабандних потоків в Україну за товарними групами найбільший відсоток  –  21,4  –  має товарна категорія “обладнання та електроніка. У цілому обсяги контрабанди оцінюються у 10.8 мільярдів доларів щороку або  9% ВВП України. 

“Товарам категорії “електротехніка” належить своєрідний антирекорд  –  найбільш коштовна партія контрабандного вантажу, що була затримана цього року - партія смартфонів вартістю 93 млрд. гривень. Дослідження, яке проводила компанія GFK  на початку 2020 року,  –  це було експертне опитування ринку про сіру долю у продажах електроніки та побутової техніки  –  говорить, що основний обсяг продажів ( близько 81%) відбувається через зловживання спрощеною системою оподаткування. На ринку продажу наших товарів спрощена система оподаткування стала схемою для зловживань та агресивного податкового планування. Хоча будь-який продавець, враховуючи високу вартість товарів, досягає ліміту користування спрощеною системою за декілька тижнів торгівлі. В таких умовах ми працюємо вже досить довго. І правильним законодавчим кроком було введення фіскалізації у 2017 році. Це дозволило виявити проблему на ринку. Фіскалізація розділила ринок  –  на легальних гравців і тих хто будує бізнес на схемах. Легальні гравці сфокусовані на капіталізації бізнесу і системній його розбудові, а також працюють над довірою покупця і завжди підтримували фіскалізацію. Інша частина ринку, яка працює над максимізацією прибутків нехтуючи фіскальною та споживацькою відповідальністю всіма способами протидіють фіскалізації”, -  заявила експерт ринку побутової техніки та електроніки Софія Арасланова.

Своєю діяльністю учасники брифінгу прагнуть вибудувати безпечні, прості та зрозумілі відносини на ринку. Хочуть створити умови, які будуть зрозумілі і рівні для всіх гравців ринку  –  від кожного покупця до кожного продавця. 

Нагадаємо, що у вересні 2020 року ряд бізнес-асоціації ризикових галузей звернулися до керівництва Верховної ради України не допустити  скасування норм законів №128-IX та №129-IX про програмні РРО і прозорі правила підприємництва.  А внесені у серпні до ВРУ законопроекти  №3853-1 та №3853-2 про відміну фіскалізації скрізь й навіть у ризикових галузях закликала не розглядати.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА