21:20 30.10.2020

Спільна заява Munhwa Broadcasting Corp (MBC), Fremantle та ТРК «Україна»

4 хв читати

Аналіз FRAPA підтвердив наші побоювання щодо використання каналом 1+1 ключових елементів шоу «The Masked Singer» у своїй версії програми «Mysteries in the Spotlight» (що в Україні транслюється під назвою «Маскарад»). У звіті FRAPA йдеться про «разючі подібності» між двома форматами, котрі, за висновком, становлять 73%. Усі причетні сторони було поінформовано про звіт, і ми сподіваємося, що 1+1, озброєні даною інформацією, припинять трансляцію цієї програми і повернуться до виробництва оригінальної версії «Mysteries in the Spotlight».

 

До відома

З повним звітом ЗМІ можуть ознайомитись, звернувшись із запитом до FRAPA.

 

Загальна інформація

На каналі 1+1 наразі триває показ шоу «Маскарад», де замасковані учасники співають перед журі, яке складається з зіркових суддів. Офіційним дистриб’ютором формату «The Masked Singer» від МВС в Україні є компанія Fremantle, яка надала  ТРК «Україна» права на виробництво місцевої версії формату.

 

Fremantle пропонувала права на адаптацію «The Masked Singer» в Україні і 1+1, але тендер виграла ТРК «Україна», чия версія «The Masked Singer» планується до показу на початку 2021 р. 1+1 заявляли, що «Маскарад» є адаптацією румунського формату «Mysteries in the Spotlight», який належить румунському мовнику Antena. Однак Fremantle відзначають, що майже всі «разючі подібності», включені до звіту FRAPA (Асоціація визнання та захисту форматів), не є елементами «Mysteries in the Spotlight» виробництва Antena.

 

MBC (власник міжнародного хіт-формату «The Masked Singer»), Fremantle та український мовник ТРК «Україна» неодноразово зверталися до 1+1, однак усі спроби обговорення питання напряму було проігноровано. Зрештою Fremantle був змушений звернутися до FRAPA, як асоціації, що займається захистом і просуванням форматів, з проханням розпочати розслідування.

 

FRAPA є міжнародною асоціацією індустрії форматів, що займається їх захистом і просуванням. До неї входять творці форматів, продюсери, дистриб’ютори, мовники, а також організації, що мають комерційну зацікавленість у форматному бізнесі. Аналіз – одна з послуг FRAPA, за якою два формати порівнюються за суворою методологією й чіткою процедурою, задля надання якомога кращого і найбільш нейтрального експертного висновку в індустрії форматів.

 

За їх звітом в обох форматах простежуються «разючі подібності», а формати на 73% ідентичні.

 

Fremantle, MBC та ТРК «Україна» продовжують оскаржувати показ «Маскараду» від 1+1 і проводять юридичні консультації стосовно санкцій, доступних їм в Україні.

 

Згідно з описом оригінального формату, ключові елементи «Mysteries in the Spotlight» такі:

  • Дві команди відомих осіб змагаються між собою, встановлюючи особи знаменитостей, що виступають перед ними в масках.
  • Номери у виконанні замаскованих знаменитостей можуть бути у щонайрізноманітніших жанрах: від стендап комедії та цирку до драматургії, танцю й пантоміми.
  • Кожен номер є частиною певної сцени, що передається декораціями, костюмами, музикою, зображеннями і сценарієм. Це може бути певний історичний період (наприклад, Стародавній Рим), відомий фільм (напр., «Зоряні війни»), частина світу (напр., Північний полюс) та інші моменти/місця/ситуації, відомі більшості людей.
  • В кожному випуску показують по три сцени, в кожній з яких задіяно по дві замасковані знаменитості, яким допомагають другорядні персонажі, танцівники, актори або спеціальні гості.
  • Ставлячи питання учасникам, ведучий дає командам суддів підказки щодо того, хто може бути за масками.
  • Особи всіх знаменитостей розкриваються в кінці кожної сцени
  • Команда, яка вгадала найбільше масок, проголошується переможцем випуску і передає виграні гроші у благодійний фонд на свій вибір.

Попри те, що «Маскарад» зберіг елемент, котрий стосується двох команд зірок, що вгадують особистості тих, хто ховається під масками, майже вся решта елементів піддалися зміні.

За звітом FRAPA серед подібностей між форматами є такі:

  • Замасковані знаменитості виступають сольно.
  • Майже всі знаменитості лише співають, хоча в першій серії одна просто танцює.
  • Конкурсанти надають ключ до розгадки своєї особистості голосами, зміненими цифровим способом.
  • Судді спілкуються між собою, вгадуючи особистості учасників, без закріплення вибору.
  • У кожному випуску відбувається фінал, під час якого один з учасників знімає маску, а решта продовжують боротьбу в конкурсі.

У звіті FRAPA йдеться і про подібності в дизайні, постановці й кольоровій схемі між «Маскарадом» і російською версією «The Masked Singer», котра використовувалась для порівняння.

Згідно з FRAPA, головна відмінність між форматами полягає в тому, що в «Маскараді» відбувається змагання між двома командами суддів, коли ж у «The Masked Singer» журі лише одне. Також у звіті відзначено кілька незначних доопрацюваннь, як то цифровий співведучий і ліпстинкбатл представників журі за право вибору учасника, який зніме маску.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА