16:36 17.11.2020

"Маркон" іде на компроміс: поверховість проекту готелю на Андріївському знижена

5 хв читати

Власник проекту готельного комплексу на Андріївському узвозі, 14-16 подав на узгодження до містобудівної ради КМДА коригування проекту з метою виконання вимог Мера та громадськості щодо зниження поверховості.

«Ми вдячні Мерові за арбітраж з питань збереження архітектурної самобутності історичного центру Києва та чекаємо, що найближчим часом усі залучені сторони зосередяться на завершенні процесу узгодження оновленого проекту готелю зі зниженими техніко-економічними параметрами», - передав позицію компанії та інвесторів генеральний директор «Маркон» Валерій Павлюк.

Довідка

ПП «Маркон» здійснює будівництво готельно-ресторанного комплексу з підземним паркінгом на орендованій з 2006 року земельній ділянці за адресою Андріївський узвіз, 14-16 площею 19,85 соток. Зведення об'єкту відбувається на підставі дозволу на будівництво від 2010 року та проектно-дозвільної документації, погодженої в період 2007-2020 років у відповідності до чинного законодавства.

Проект та його місце в архітектурному контексті включають усі необхідні узгодження Державної служби з питань національної спадщини (09.04.2010), Головного управління охорони культурної спадщини КМДА (23.09.2009), Державного історико-архітектурного заповідника «Київ Стародавній» (24.09.2009), Українського товариства охорони пам'яток історії та культури (06.04.2010), а також Міністерства культури України.

Будівельно-монтажні роботи з інженерного захисту територій, будівель і споруд на об'єкті виконуються під наглядом КП «СУППР» відповідно до технічних умов та нормативів коштами забудовника. Ступінь готовності об'єкту на сьогодні, за даними Бюро технічної інвентаризації, становить 19,3%.

Від протистояння до компромісу

Активні інженерно-будівельні роботи на об'єкті розпочато в 2011 році перенесенням та заміною застарілих мереж і комунікацій. Зведення протизсувних споруд та дренажних систем відбувалося з початку 2016 року.

Практично синхронно виникла громадська ініціатива про дострокове розірвання договору оренди з компанією «Маркон» на підставі нібито порушень забудовником висотності фасаду в охоронній зоні.

Так, на початку 2018 року Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА видав припис про призупинення будівельних робіт. Однак незаконні дії й рішення контролюючих органів були оскаржені забудовником в судовому порядку.

Незважаючи на те, що рішеннями судів було підтверджено відповідність законодавству архітектурно-планувального завдання та інших документів дозвільного характеру, виданих Департаментом містобудування та архітектури КМДА, в другий половині 2018 року будівельні роботи зі зведення готелю та протизсувних споруд були фактично заблоковані. Причиною стало фізичне захоплення будівельного майданчика і монтажного крана радикально налаштованими громадянами.

Згодом баштовий кран і дизель-генератор були демонтовані і вивезені, попри вичерпні ухвали судів, якими було заборонено перешкоджати роботі баштового крана, яким «Маркон» користувався на будівництві готельного комплексу, а також в цілому проведенню будівельних робіт на Андріївському узвозі, 14-16.

Градус конфлікту досягав точки кипіння. У цій ситуації Мер Віталій Кличко виступив з ініціативою арбітражу в інтересах якнайшвидшого досягнення балансу інтересів міста й компанії-забудовника.

Наприкінці 2018 року в КМДА було проведено низку засідань робочої групи з участі міського голови Віталія Кличка, його заступників, керівників профільних департаментів КМДА, громадської ініціативної групи та представників ПП «Маркон».

Мер зазначив, що не бажає чергового недобуду в центрі столиці, проте наполягає на досягненні компромісу, пропонуючи забудовникові знизити поверховість фасадної частини готелю, змінити проектне рішення й повторно вийти з ним на містобудівну раду.

Попри те, що проект пройшов усі передбачені законом громадські слухання, про що свідчить протокол Подільської РДА №1/75 від 28.03.2008, отримав позитивний висновок держекспертизи та містобудівної ради, якими затверджено поверховість і фасадний дизайн будови, директор проекту Валерій Павлюк підтримав позицію Мера, запропонувавши юридично значущий крок - «Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння». Кожна сторона в ньому бере на себе відповідні зобов'язання:

- забудовник іде на зниження поверховості фасаду до 12 м. і представляє громадськості та органам самоврядування оновлений макет споруди. У разі схвалення зобов'язується завершити об'єкт впродовж півроку й відновити благоустрій вулиць Флорівська й Андріївський узвіз;

- активісти зобов'язуються припинити дії з перешкоджання законним будівельним роботам і фізичний вплив на будівельників;

- мерія виступає між ними арбітром і контролює виконання сторонами взятих на себе зобов'язань.

Незважаючи на численні судові рішення на свою користь і неуникненні фінансові втрати, забудовник пішов на компроміс, переглянувши техніко-економічні показники об'єкта (ТЕП), включно зі зниженням поверховості та значним зменшенням номерного фонду.

«Рішення суду, проголошене іменем України, яким відновлено дозвіл на будівництво готелю, є для нас незаперечним фактором дотримання Конституції і Законів України. Але визначальним чинником в даному випадку для завершення проекту є консенсус бізнесу, влади та київської територіальної громади. Адже йдеться про громадську злагоду та архітектурну гармонію історичного центру Києва», - наголосив Павлюк.

На початку 2019 року компанія «Маркон» надала на розгляд містобудівної ради оновлений проект, що враховує як новий дизайн фасаду, так і більш компактну висотність об'єкта.

«Ми зробили крок в інтересах діалогу і сподіваємося, що Мер столиці Кличко та оновлена Київрада підтримають бізнес у прагненні надати місту корисний об'єкт туристичної інфраструктури, спроможний стати гідною прикрасою історичного Подолу, а не ще одним кричущим довгобудом», - резюмував Павлюк.

«Маркон» офіційно заявляє, що внаслідок швидкого узгодження з боку КМДА оновлених ТЕП, забудовник зробить всі необхідні кроки, щоб вже влітку 2021 року здати в експлуатацію новий статусний інфраструктурний об'єкт, органічно вписаний в ландшафт історичного центру.

«Робота Мера Кличка об'єктивно оцінена виборцями Києва, що забезпечило йому абсолютну перемогу в першому турі. Впевнений, це стане достатнім стимулом для підтримки столичною владою бізнесу щодо створення робочих місць, розвитку туристичної та транспортної інфраструктури і процвітанню нашого міста загалом. Компанія «Маркон» сприятиме досягненню цих цілей», - заявив Павлюк.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА