12:43 18.11.2020

"Забраковані тести" на COVID-19. Що впливає на точність та надійність?

2 хв читати

В медіа періодично з‘являється інформація про "забраковані тести" на COVID-19 та надаються коментарі як щодо виробників наборів для ПЛР-діагностики, так і щодо надійності такої методики як ПЛР загалом. Спробуємо внести ясність у деякі аспекти цієї теми.

Часто поняття "ПЛР-тест" та "діагностичний набір для виявлення SARS-CoV-2" ототожнюють. І, якщо для спеціаліста лабораторної справи все зрозуміло з контексту, то для широкої громадськості може виникати плутанина, адже ПЛР стала частиною буденної реальності лише 9 місяців тому.

Отже, під "ПЛР-тестом" мають на увазі всю процедуру діагностики методом ПЛР. Вона включає наступні етапи: забір матеріалу, його транспортування, виділення нуклеїнових кислот, ампліфікацію, обробку та інтерпретацію даних. Дослідження методом ПЛР також вимагає великої кількості витратних матеріалів та реагентів, а саме: систем для збору біологічних матеріалів, транспортних середовищ, наборів для виділення нуклеїнових кислот, діагностичних наборів для виявлення SARS-CoV-2.

Що таке діагностичний набір? Це комплект реагентів, які використовуються на етапі ампліфікації, тобто на фінальному перед обробкою та аналізом результатів. Його головною задачею є виявлення певних ділянок РНК збудника COVID-19 у належним чином підготовленому зразку. Саме такі набори розробляє та виготовляє "Біокор Текнолоджі".

Також точаться дискусії щодо надійності такої методики. Міністр охорони Максим Степанов коментував, що третина ПЛР-тестувань може бути хибною через низку причин: "Це пов'язано із забором матеріалу, фізіологічними особливостями організму, з тим, де саме розташовується вірус в той час, коли беруть мазок для діагностики ПЛР".

Для отримання максимально достовірних та відтворюваних результатів ПЛР-дослідження потрібне належне виконання кожного з вищезазначених етапів процесу. Причинами неможливості проведення дослідження або сумнівних результатів можуть ставати як недотримання умов чи інструкцій виробників, так і якість всіх реагентів та витратних матеріалів, що використовують лабораторії.

Експерти компанії підготували статтю про всі можливі помилки в ході дослідження методом ПЛР, а також рекомендації щодо їх запобігання. Фахівці лабораторій вже мали можливість ознайомитись з цим матеріалом раніше у профільному виданні "Лабораторна справа".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА