17:06 30.11.2020

Як побудувати потужний бренд в 2020? Розбираємо на прикладі Ninja Sushi

4 хв читати

В теперішніх умовах, коли в регіонах оголошують повторний локдаун, малий та середній бізнес переживають далеко не найкращі часи. Барам, ресторанам і сервісам доставки їжі доводиться адаптуватися до нових реалій: імпровізувати і вигадувати щось нове в боротьбі за виживання на ринку.

Зробити це стає все складніше: адже потенційних клієнтів все важче здивувати знижками і акціями, відмінним сервісом або блискавичною швидкістю доставки, та й страви кухонь різних куточків світу вже не виглядають розкішшю. Тому в боротьбу за залучення нової аудиторії вступають інші інструменти маркетингу: і якщо таргетованою рекламою і веденням соцмереж так чи інакше займаються багато брендів, то увага до символізму і особистого бренду засновника в більшості випадків ігнорується, а даремно.

Ninja Sushi – відносно молода служба доставки їжі, яка буквально за 2 роки стала великим гравцем на ринках Києва, Дніпра, Харкова, Одеси та Москви. Зараз у столиці України складно знайти людину, яка нічого не знає про «ніндзя». У Instagram-акаунті доставки близько 200 000 підписників, що в кілька разів більше, ніж у старожил місцевого ринку – Мафії, Євразії і Сушия. Так за рахунок чого Ninja Sushi за такий короткий час стали популярними? Постараємося розібратися.

Засновник бренду Ninja Sushi – Олексій Костилев - досить відома постать в київській тусовці: діджей, актор серіалів, учасник популярних телевізійних передач і незмінний ведучий YouTube-каналу української кіберспортивної організації Natus Vincere. Він по праву вважався лідером думок ще до створення «ніндзя»: великі бренди зверталися до нього за рекламою або просили поділитися враженням про товар або послугу в Instagram, який вже тоді налічував близько 100 000 лояльної аудиторії.

Олексій не боявся критикувати відверто погану продукцію і особливу увагу приділяв питанню якості їжі: перепробувавши десяток міських доставок, він прийшов до висновку, що для досягнення власних гастрономічних ідеалів необхідно відкривати щось своє. Так і зародилася ідея створення доставки ролів преміум-рівня.

Про плани створення бренду, який «переверне» ринок Києва, Олексій відкрито заявляв в соцмережах: запитував побажання аудиторії в стравах східної кухні, обговорював варіанти назви і різні ексклюзивні фішки по типу доставки сюрпризів для домашніх тварин. Потім кілька місяців викладав сторіс з процесом опрацювання майбутніх позицій меню і не соромився пишатися кінцевим продуктом на камеру. Моменти з його емоційним поїданням ролів навіть зараз можна знайти на просторах YouTube, а фраза «м-м-м гункан» міцно засіла в голові. Чи варто говорити, що завдяки обраній стратегії лояльна до Ninja Sushi аудиторія зібралася ще задовго до офіційного запуску?

Адже не секрет, що люди частіше віддають перевагу тим закладам, про життя власників яких знають: тому популярністю користуються бургерні Тіматі, рюмочна Григорія Лепса і доставка хот-догів від Обломова. Тепер в цей список можна сміливо занести Ninja Sushi, які до того ж володіють досить символічною назвою.

При згадці про «ніндзя» в голові відразу виникає чіткий і добре сформований образ: для деяких це класичні воїни в чорних халатах, озброєні сюрікенами і нунчаками, інші ж згадали про пригоди черепашок-ніндзя, а хтось взагалі подумав про Джекі Чана - неперевершеного майстра бойових мистецтв. У будь-якому випадку ця емоція яскрава і налаштовує на позитивний тон, що, безсумнівно, підкуповує.

 

До того ж обраний образ гармонійно вписується в концепт сервісу доставки: спритність, висока швидкість, безшумні рухи та ідеально відточені навички - все це вселяє впевненість у те, що замовлення буде доставлено швидко, а по дорозі з ним вже точно нічого не станеться (ну хто ризикне перейти дорогу ніндзя?).

Графічні матеріали з персонажами в чорних костюмах притягують увагу в стрічках соціальних мереж, а певний «кодекс ніндзя», який являє собою звід правил доставки, вміло обіграний на сайті Ninja Sushi.

Подібний прийом далеко не новий в діджитал середовищі, але його ефективність поза сумнівів: взяти приклад того ж KFC, де образ полковника Сандерса - невід'ємна частина просування бренду на світовому ринку. Він використовується при створенні промо-матеріалів до нових позицій в меню, супроводжує публікації в соцмережах, і навіть виступає в ролі персонажу однойменної комп'ютерної гри.

З інших прикладів можна виділити кролика Квікі (Nesquik), яскравих персонажів цукерок M&M’s і Санта-Клауса з щорічної реклами Coca Cola, яка вже зовсім скоро знову захопить екрани телевізорів і смартфонів.

Варто відзначити, що Олексій Костилев продовжує використовувати символізм і в своїх нових брендах: в нещодавно відкритому Ninja WOK історія будується навколо традиційної японської ляльки «Дарума», яка, за переказами, приносить у дім щастя і виконує бажання. Обраний слоган: «ми приготуємо для вас все, що побажаєте» - як ніколи доречно підходить під сучасні реалії, коли виходити з дому в пошуках нових гастрономічних відчуттів не дуже то і хочеться.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА