17:44 17.12.2020

Судова справа TIU Canada проти Нікопольського заводу феросплавів просувається вперед

3 хв читати

Дата: 16 грудня 2020 року

Контактна особа: Іван Бачинський, ivan@tiucanada.com.ua, +380930648292

До негайного розповсюдження:

(Київ, Україна) – TIU Canada, компанія лідер на ринку виробників сонячної енергетики в Україні, сьогодні повернулася до Господарського суду Києва за позовом до Нікопольського заводу феросплавів (надалі - НЗФ) за незаконне відключення сонячної станції потужністю 10,5 МВт від електромережі раніше цього року. Всупереч українському законодавству в енергетичній сфері, яке не дозволяє відключати виробників електроенергії від енергетичної мережі без їх дозволу, 2 березня 2020 року НЗФ незаконно відключив TIU Canada від електромережі. TIU Canada прагне негайного відновлення з’єднання з електричною мережею та планує притягнути НЗФ та його акціонерів до повної відповідальності згідно із законодавством України. Основними акціонерами Нікопольського заводу феросплавів є Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Віктор Пінчук. Сьогоднішнє слухання ознаменувало завершальний етап попереднього слухання, і тепер справа переходить до повного розгляду та очікує рішення у 2021 році.

Нікопольська сонячна електростанція знаходиться в довгостроковій оренді на ділянці землі, в місті Нікополь, проте вхід на електростанцію проходить через ворота, що контролюються НЗФ.  Сонячна електростанція підключається до підстанції, яка знаходиться на території НЗФ. 23 грудня 2019 року TIU Canada отримала лист від генерального директора НЗФ про те, що вони відключать з'єднання TIU Canada з електромережі через підстанцію на території НЗФ, щоб провести «ремонтні роботи». НЗФ заявив, що розпочне ремонт після 29 лютого 2020 року, і TIU Canada негайно зв’язалась з керівництвом заводу для пошуку рішень, щоб уникнути будь-якого відключення. Однак, незважаючи на численні спроби вирішити ситуацію, керівництво НЗФ та акціонери вирішили відключити TIU Canada від підстанції вранці 1 березня 2020 р. Це незаконне відключення призвело до збитків у понад 1,5 мільйони євро для TIU Canada, які продовжують зростати з кожним днем.

Ця справа стає випробуванням щодо готовності президента Зеленського захищати іноземних інвесторів в Україні. Слід зазначити, що 3 липня, виступаючи перед Економічним клубом Канади, президент України Володимир Зеленський високо оцінив роботу TIU Canada на Конференції з питань реформ в Україні в Торонто. Він сказав: "Ми думаємо про майбутнє, тому зелена енергетика буде одним із ключових секторів нашої економіки в найближчі роки. Я знаю, що канадська компанія TIU Canada вже успішно працює у цій сфері. Дякуємо їм за це, і будь ласка беріть з них приклад".

Canada належить компанії Refraction 1 Fund з міста Калгарі (Канада), та працює в Україні з 2016 року. Компанія ввела в експлуатацію сонячну електростанцію у Нікополі потужністю у 10,5 МВт в січні 2018 року, та сонячну електростанцію у Миколаївській області потужністю у 11 МВт у квітні 2019. Окрім цього, компанія вела в експлуатацію додаткових 33 МВт в Одеській області, зводячи загальну потужність всіх об’єктів у державі до 54 МВт. TIU Canada інвестувала в українську сонячну енергетику понад 65 мільйонів доларів США за останні чотири роки і стала першим інвестором в Україні в рамках Канадсько-Української угоди про зону вільної торгівлі (CUFTA).

TIU Canada виступає роботодавцем для понад 30 людей, напряму та через підрядників, чиї роботи зараз опинились під загрозою через це несанкціоноване відключення.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА