15:30 22.12.2020

Американська торговельна палата в Україні закликає забезпечити безперервну сталу реалізацію Програми медичних гарантій у 2021 році

2 хв читати

Американська торговельна палата в Україні (Палата) занепокоєна з приводу ризиків переривання та відсутності сталості реалізації Програми медичних гарантій у 2021 році.

Під час засідання Кабінету Міністрів України, проект постанови "Про порядок реалізації Програми медичних гарантій" на перший квартал 2021 року (проект постанови) щодо продовження контрактів з лікарнями та аптеками не було винесено на розгляд через необхідність певних змін.

Без досягнення згоди та затвердження ключових положень проекту постанови, починаючи з 1 січня 2021 року, через відсутність дійсних контрактів лікарні не зможуть надавати медичну допомогу пацієнтам, включаючи деякі заходи протидії COVID-19, а аптеки не надаватимуть ліки для людей з хронічними захворюваннями в рамках Програми "Доступні ліки".

Компанії-члени Палати закликають Міністерство охорони здоров'я України (МОЗ), Національну службу охорони здоров'я України (НСЗУ), Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розробити збалансовані, прозорі та ефективні рішення з фокусом на безперервність медичної допомоги пацієнтам та належних умов для всіх зацікавлених сторін, дотримуючись таких ключових пріоритетів:

  1. Перегляд деяких пакетів Програми медичних гарантій на 2021 рік із збільшенням капітаційної ставки для лікарень може дозволити їм збільшити виплати медичному персоналу, що є одним із ключових пріоритетів для всіх зацікавлених сторін у політиці оплати праці медичного персоналу, зокрема політики МОЗ.
  2. Прискорення пролонгації контрактів з лікарнями та аптеками повинно бути забезпечене конкретною технічною підтримкою та посиленням організаційної спроможності для НСЗУ. Або ж терміни роботи з контрактами повинні бути переглянуті належним чином.
  3. Рішення щодо управління перехідним періодом, який починається на початку кожного календарного року відповідно до особливостей положень Бюджетного кодексу, повинні бути розроблені з метою забезпечення безперервного та сталого надання медичної допомоги та лікування для всіх пацієнтів у будь-який час.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію в Україні та наближення свят, безперервна, надійна та ефективна співпраця всіх зацікавлених сторін має вирішальне значення для забезпечення медичних послуг та лікування пацієнтів із хронічними та гострими захворюваннями. Ми закликаємо згаданих ключових стейкхолдерів до змістовного діалогу задля напрацювання рішень, які є оперативними та дієвими, враховують особливості поточної ситуації та орієнтовані на пацієнтів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА