16:29 29.01.2021

Експерти компанії NAI Ukraine взяли участь у дискусії «Аналітика ринку житлової нерухомості»

2 хв читати

28 січня Ukrainian Real Estate Club став майданчиком, на якому відбулася дискусія на тему «Аналітика ринку житлової нерухомості». Компанію NAI Ukraine представили Віталій Бойко, засновник і CEO, та Марина Гуревич, керівниця відділу консалтингу.

За словами Марини Гуревич, 2020 рік став роком потрясінь для всіх сфер життя, і ринок житлової нерухомості – не виняток. Попит на якийсь час завмер – попри посилення онлайн комунікації з покупцем, топові забудовники розповіли про просідання продажів на 30-40%. Загалом по ринку ця цифра може досягати і 90%. Кілька складних місяців підтвердили, що стратегія з розрахунком лише на перехресне фінансування проєктів – високоризикова, і витіснили з ринку несистемних гравців.

Іншим фактором негативного впливу стала реформа ДАБІ, яка протягом 2020 року так і не запустила електронну систему в сфері будівництва, що вплинуло на своєчасність отримання дозволів і сертифікатів про введення в експлуатацію об’єктів.

Але про зниження попиту не йдеться, факторів, що його підтримують, більше:

  • весняний простій та відкладений попит уже переважно реалізовується з літа 2020 року;
  • потреба в житлі не зникла – навпаки, вимоги споживача зросли, та багато хто у пошуках більш комфортного та функціонального житла;
  • житлова нерухомість як і раніше залишається одним з провідних способів інвестування;
  • ріст курсу долара після його просідання в 2019 році багатьох підштовхнув до придбання нерухомості.

Однак, вимогливість покупця до забудовника зросла: уважно відстежується динаміка будівництва, досвід компанії – кількість завершених об'єктів. Разом з розвитком ринку розвивається і покупець. Він краще оцінює ризики, розуміє, яким має бути якісне та комфортне житло, оцінює довгострокову перспективу – ліквідність проєкту в цілому. Все це підсилює тенденції, що розвивалися в попередні роки: занепад економкласу, зростання комфорт і бізнес-класу, багатофункціональних об'єктів і об'єктів з розвиненою інфраструктурою.

«Вагомим трендом 2020 року став інтерес до заміського малоповерхового житла. Після буму оренди, зросла і зацікавленість у придбанні заміських котеджів. Ринкова модель перейшла від масштабних об'єктів класичного дизайну 250-500 м.кв. з великою територією до ефективних та економних варіантів – до 200 м.кв., 8-12 соток прибудинкової території, з використанням сучасних будівельних технологій. Помітним та цікавим став розвиток сегменту таунхаусів. Наприклад, на сьогодні, такий формат житла, хоча б у невеликій кількості, представлений в 60% всіх комплексів малоповерхової забудови в Київської області. В загальній кількості малоповерхового житла на продаж в Київській області таунхауси займають 20%. Середня площа такого житла на ринку – 175 м.кв., з прибудинковою територією 1-2 сотки, хоча є варіанти від 60 до 400 м.кв., залежно від класу об'єкта », – акцентувала Марина Гуревич.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА