16:49 29.01.2021

Перспективи приватизації заводів Укрспирту

8 хв читати
Перспективи приватизації заводів Укрспирту

Вже більше двох років в Україні триває прозора приватизація державної власності через електронну торгову систему Прозорро.Продажі. В даній системі через онлайн аукціони відбувається продаж об’єктів малої приватизації. До об’єктів малої приватизації відноситься: рухоме та нерухоме майно, майнові комплекси, підприємства та цінні папери, що належать державі та громадам і балансова вартість яких не перевищує 250 млн. грн.

За ці два роки система Прозорро.Продажі довела свою ефективність та прозорість для всіх учасників процесу. За цей період було приватизовано державного та комунального майна більше ніж на 6 млрд. грн. Досягти таких результатів вдалось завдяки електронній системі яка забезпечила максимальну конкуренцію та прозорість для продажу державного майна.

ДЕМОНОПОЛІЗАЦІЯ СПИРТОВОЇ ГАЛУЗІ ЗА 3 РОКИ

Уряд в 2020 році ухвалив провести демонополізацію спиртової галузі шляхом приватизації, яка буде відбуватися через електронну торгову систему Прозорро.Продажі, що зарекомендувала себе як ефективна та прозора система. 12 серпня 2020 року була затверджена Програма реформування та розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки, яка передбачає покроковий план дій з демонополізації ринку на найближчі 3 роки. На першому етапі планується приватизація 30 спиртових об’єктів. Взагалі, на продаж держава виставить 41 МПД, що входять до держпідприємства “Укрспирт” та ще 37 заводів, що входять до складу концерну “Укрспирт”. МПД – місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП “Укрспирт”.

Що ж стосується самої процедури приватизації заводів Укрспирту: готує та передає до продажу об’єкти спиртової галузі Фонд державного майна України. Фонд проводить інвентаризацію та аудит кожного об’єкту та формує документи для ознайомлення інвесторами. Зацікавленими інвесторами в даному напрямку приватизації є виробники лікеро – горілчаної продукції; фармацевтичні компанії, зокрема виробники антисептиків; виробники автомобільного пального; аграрні компанії. З 01 липня 2020 року приватні компанії мають можливість отримувати ліцензію на виробництво та реалізацію спирту. Це унікальна можливість інвестувати та розвивати виробничий сектор економіки.

ІНВЕСТОРАМ НАДАНО ДОСТУП ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ.

Зацікавлені інвестори мають змогу ще до початку аукціону ознайомитись з усією документацією стосовно діяльності підприємства, судових процесів, наявності рухомого та нерухомого майна та його фактичного стану. Більш детально про приватизацію по окремому об’єкту можна ознайомитись на сайті Фонду державного майна за посиланням - https://privatization.gov.ua/alcohol-industry/. Оцінити його потенціал як інвестиційного проекту та виходячи з цього сформувати його ринкову вартість. Вірно визначена ціна може збільшити шанси на перемогу в аукціоні.

ПОРЯДОК УЧАСТІ В АУКЦІОНІ

Як же прийняти участь в аукціоні з приватизації об’єктів Укрспирту? Продаж об’єктів спиртової галузі відбувається в рамках малої приватизації, а тому процедура продажу проводиться відповідно до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу.

ПЕРШИЙ ЕТАП

На першому етапі необхідно пройти реєстрацію на одному з акредитованих майданчиків Прозорро.Продажі. Зараз в системі Прозорро.Продажі акредитовано 45 електронних майданчиків. Умови участі та комісійна винагорода для всіх майданчиків однакові, тому обрати можна будь-який. Завдяки наявній конкуренції, майданчики намагаються надати послуги якісно та допомогти своєму користувачу з усіх питань які можуть виникнути в процесі участі в аукціоні. Якщо ж потрібне комплексе супроводження з більш детальним аналізом Лоту, підготовлення стратегії для перемоги в аукціоні, то ми рекомендуємо звернутися до фахівців в цьому напрямку. Компанія E-Zakupivli вже протягом 4 років успішно супроводжує угоди з купівлі – продажу активів на електронних торгах та має в своєму кейсі більше 500 перемог на аукціонах.

В подальшому учасник повинен сплатити внески: гарантійний в розмірі 10 % від початкової ціни продажу об’єкта та реєстраційний. (У разі, якщо учасник не став переможцем в аукціоні, гарантійний внесок повертається йому в повному обсязі.)

НАСТУПНІЙ ЕТАП

На останньому етапі учасник повинен зробити свою закриту пропозицію та завантажити до електронної торгівельної системи -документи, що передбачені законом та умовами аукціону. Саме на цьому етапі учасник може збільшити свої шанси на перемогу.

Аукціон вперше проходить по класичній моделі в 3 раунди по 3 хвилини для кожного учасника. Протягом 3 хвилин учасник має право зробити свою пропозицію. Учасник з найбільшою закритою пропозицією має переважне право в аукціоні оскільки за ним залишається право останньої ставки.

По закінченню аукціону, учасника з найвищою ціною система автоматично визнає переможцем.

Переможець повинен підписати протокол торгів та протягом 30 календарних днів укласти з Фондом державного майна договір купівлі – продажу. Оплата за придбаний об’єкт повинна бути проведена переможцем протягом 60 календарних днів з дня проведення аукціону. Крім цього, переможець повинен виконати інші умови, які були визначені Фондом в аукціоні. Після виконання цих умов процедура приватизації завершується.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Якщо проаналізувати торги які вже відбулись, то майже по всім (аукціонам) ціни значно зросли і переможцями в аукціонах стали ті учасники, які спочатку запропонували свою закриту пропозицію вищу від початкової ціни. Тому, якщо учасник проаналізувавши всю інформацію по об’єкту визначив для себе реальну його вартість і вона значно більша ніж початкова ціна, то краще зробити свою закриту пропозицію більш близькою до її реальної ціни. В такому випадку, учасник збільшить в рази свої шанси на перемогу в аукціоні.

УСПІШНІ РЕЗУЛЬТАТИ ПРИВАТИЗАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ УКРСПИРТУ В 2020 РОЦІ

У 2020 році вже проведено близько 30 аукціонів з продажу об’єктів спиртової галузі. Вже приватизовано 20 спиртових підприємств на загальну суму 1,258 млрд. грн.

Якщо Вас зацікавили об’єкти Укрспирту чи Вам потрібна додаткова інформація чи консультація фахівця або Ви вже плануєте прийняти участь в аукціонах системи ProZorro.Продажі, фахівці компанії E-Zakupivli з радістю проконсультують та допоможуть придбати зацікавивший об’єкт приватизації. З більш детальною інформацією Ви можете ознайомитись тут Приватизація об'єктів укрспирту.

Найближчим часом в систему ProZorro.Продажі  на приватизацію будуть передані наступні об’єкти Укрспирту:

1.           Окреме майно Уладівського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

2.           Окреме майно Коростишівського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

3.           Окреме майно Триліського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

4.           Окреме майно Маловисківського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

5.           Окреме майно Угерського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

6.           Окреме майно Струтинського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

7.           Окреме майно Сумського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

8.           Окреме майно Наумівського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

9.           Окреме майно Новосуханівського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

10.         Окреме майно Ковалівського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

11.         Окреме майно Івашківського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП  "Укрспирт"

12.         Окреме майно Ганнопільського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

13.         Окреме майно Іваньківського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП  "Укрспирт"

14.         Окреме майно Писарівського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

15.         Окреме майно Карапчівського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

16.         Окреме майно Шабалинівського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

17.         Окреме майно Крисківського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

18.         Окреме майно Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих продуктів" концерну ДП "Укрспирт"

19.         Окреме майно Дублянського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

20.         Окреме майно Вашківського місця провадження діяльності та зберігання спирту концерну ДП "Укрспирт"

21.         ДП "Укрспиртпостач" концерну ДП "Укрспирт"

22.         Окреме майно Овечацького місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

23.         Окреме майно Залучанського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

24.         Окреме майно Підгайчивського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

25.         Окреме майно Караванського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

26.         Окреме майно Косарського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

27.         Окреме майно Іваньківського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

28.         Окреме майно Луцького місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

29.         Окреме майно Стадницького місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

30.         Окреме майно Червонослобідського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

31.         Окреме майно Тхорівського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

32.         Окреме майно Дубов'язівського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

33.         Окреме майно Маницьковецького місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

34.         Окреме майно Чемерського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

35.         Окреме майно Ковальського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

36.         Окреме майно Новоборовицького місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

37.         Окреме майно Липницького місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

38.         Окреме майно Борокського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

39.         Окреме майно Великолюбінського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

40.         Окреме майно Вузлівського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

41.         Окреме майно Рава-Руського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

42.         Окреме майно Сторонибабського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

43.         Окреме майно Струтинського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт"

44.       Окреме майно Борщівського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт".

Попович Сергій Сергійович- юрист компанії Електронні Закупівлі". Досвід роботи більше 13 років. 
Основні напрямки роботи: 
купівля - продаж нерухомості; 
участь в аукціонах ПРОЗОРРО та СЕТАМ; 
супроводження угод з приватизації державної та комунальної власності; 
супроводження процедури відступлення боргу; 
виконавче провадження; інші види юридичних послуг.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА