11:17 17.02.2021

Який алкотестер краще купити?

4 хв читати

Який алкотестер краще? Повний гайд по вибору алкотестера

Хочете купити алкотестер, але не знаєте який краще? Читайте нашу статтю і дізнайтеся як правильно вибрати алкотестер для своїх потреб.

Розуміння стану тверезості або навпаки ступеня алкогольного сп'яніння людини в деяких ситуаціях дуже важливо. Тут мова йде не тільки про безпечну роботу підприємств або підтримці порядку правоохоронними органами, іноді важливе розуміння рівня вмісту алкоголю в крові для самоконтролю. Наприклад, при прийнятті рішення про те, чи варто сідати за кермо автомобіля, якщо не так давно ви вживали алкоголь? У таких ситуаціях єдино вірним рішенням буде використання спеціального приладу - алкотестера, його ще називають алкометр.

Види алкотестерів

Існують різні типи алкотестерів в залежності від принципу і характеристик їх роботи. Тут можна виділити варіанти приладів для:

  • персонального застосування;
  • професійних цілей;
  • спеціального використання.

Персональні або особисті алкометри застосовуються для цілей самоконтролю і розраховуються на невелику кількість вимірювань протягом одного дня. Найчастіше вони забезпечуються напівпровідниковим датчиком, що позитивно позначається на ціні приладу, але дуже погано на продуктивності. Тому питання, який алкотестер купити для особистого користування, має очевидну відповідь - з напівпровідниковим сенсором. Навряд чи вам буде необхідно проведення більше двох тестів в день.

Популярні моделі: AlcoScan AL 2500, AlcoScan AL 5500, Алкофор 105

Професійні алкометри застосовуються для офіційних цілей. Це можуть бути підприємства, медичні установи, при роботі правоохоронних органів і в інших схожих ситуаціях. Такі пристрої мають високу ціну і найчастіше забезпечуються електрохімічним сенсором. Якщо прилад має документ про повірку, то його результати вимірювань можна використовувати в юридичних цілях.

Популярні моделі: Алкофор 205, Алкфор 307, Алкофор 505

Спеціальні алкотестери - це особливий вид таких приладів, який використовується для вузької спеціалізації. Наприклад, алкоблокіратор - пристрій, який заблокує роботу двигуна, якщо тест на тверезість в автомобілі не пройде водій. Або спеціальні моделі алкометрів, які стаціонарно встановлюються на прохідних великих заводів і комбінатів. Є й інші моделі цього типу.

Популярні моделі: Алкфор S40, Алкофор S50.

Який алкотестер краще напівпровідниковий або електрохімічний?

 

Давайте порівняємо два типи датчиків, найбільш поширених в сучасних алкотестерах.

  • напівпровідниковий - недорогий варіант сенсора, який дозволить без втрати точності проводити кілька вимірів поспіль. З максимальною точністю виходить провести тільки перший тест, потім датчику потрібно багато часу для відновлення. Плюс цього типу сенсора, низька ціна. Це дозволяє зробити пристрої для особистого використання недорогими;
  • електрохімічний - продуктивний сенсор, здатний без втрати точності проводити кілька вимірів поспіль. Є моделі зі швидкодією до 12 тестів в хвилину, при цьому точність вимірювання не падає. Недолік таких датчиків висока ціна, хоча їх і можна використовувати в професійній вимірювальній техніці.

Є й інші способи перевірки наявності алкоголю в організмі, однак вони або непрактичні, або дуже дорого коштують, що робить їх неконкурентними. Ці два типи датчиків найбільш поширені.

Без мундштука або з мундштуком

 

Тестування на алкоголь слід проводити за допомогою одноразового спеціального мундштука. Однак існують алкотестери, які надають можливість проведення заміру без наявності цього пристосування. У чому тут різниця:

  • з мундштуком - досягається найбільша точність вимірювання в межах похибки, зазначеної заводом виробником приладу. Недолік - одноразовий мундштук досить дорого коштує, а значить вартість одного тесту буде досить великою. Якщо проводиться масове тестування, то витрати вийдуть істотними;
  • без мундштука - точність вимірювання може виявитися низькою, нижче, ніж заявлено в характеристиках приладу. По суті, такий спосіб може вам тільки вказати на наявність алкоголю в організмі, однак точний стан сп'яніння так визначити не вдасться. Плюсом такого методу є дуже низька вартість проведення одного виміру.

Для великих компаній, які проводять багато вимірів в день, другий варіант буде краще, тому що тест проходить швидше, і він істотно дешевше за собівартістю. Однак для точного визначення стану людини правильно буде застосовувати мундштук при тестуванні.

Швидкість спрацьовування і точність вимірювань

Швидкодія залежить від моделі алкотестера, а точність від типу використовуваного датчика. Для напівпровідникових сенсорів про швидкодію мови не йде, тому що тут перше тестування буде із заданою похибкою, а потім точність буде падати.

Для електрохімічних сенсорів точність буде зберігатися весь час, навіть при проведенні декількох вимірів поспіль. Швидкодія для таких приладів зазвичай висока, але важливо розуміти, на яку кількість тестів на добу розрахований прилад. Це обмеження дуже важливо, і модель слід підбирати в залежності від такого рекомендованого номіналу.

Висновок

При виборі алкометра слід розуміти, для яких цілей ви його купуєте. Якщо професійну модель придбати для особистих цілей, то її потенціалу буде явно надлишково, а значить ви переплатите при її покупці. І навпаки, персональний алкотестер використовувати в компаніях, навіть при нерегулярних перевірках співробітників, може виявитися недостатньо через його характеристики і обмеження.

Є різні моделі, в тому числі і перехідні. Як варіант, можна для себе розглянути модель алкометра з електрохімічним датчиком, обмеженням по тестуванню в день до п'яти тестів і порівняно низькою ціною покупки. Це відмінні варіанти для маленьких фірм. На ринку зустрічаються і такі прилади. Однак в більшості випадків вистачає потенціалу напівпровідникового сенсора для алкотестерів особистого користування.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фільм "THE CHOICE" виробництва KALYNA FILM, який здобув перемогу на Міжнародному жіночому кінофестивалі в Торонто, стає резонансною подією у світі

Безоплатна юридична допомога для ВПО: перелік ініціатив та організацій

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 10 – 12 травня

125 млн грн кредитних лімітів: як користуються карткою АТБ від Sense Bank

Рішення BIMEX Ukraine для захисту кіберпериметру установ та організацій МОЗ України

Зелений квітень: місяць важливих екоініціатив у торговельних комплексах Arricano

У Києві відбувся показ колекції, присвячений 5-річчю бренду YS Couture by Yanis Stepanenko

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА