11:37 25.02.2021

Мала приватизація в Україні

5 хв читати

Якщо будь-яке державне підприємство або організація хоче продати майно, що перебуває у нього на балансі, то зробити це можливо тільки за допомогою публічних онлайн аукціонів в системі «Prozorro.Продажі». Відповідний Закон про малу приватизацію за номером 2269-VIII вступив в силу ще в березні 2018 року. Перший успішний аукціон пройшов у цьому ж році 17 серпня. Що таке мала приватизація, навіщо вона була введена, а також, як взяти участь в аукціонах, спробуємо розібратися в цих питаннях.

Що таке мала приватизація?

Яким чином відбувалася реалізація державного майна до того, як був впроваджений Закон України про малу приватизацію навесні 2018 року? Це були практично закриті продажі, де «потрібні» покупці могли викупити актив або нерухомість майже за собівартістю. Старі стандарти відкривали дорогу корупції, а об'єкти продажу реалізовувалися без конкуренції і за безцінь.

Мала приватизація - це реалізація земельних ділянок, окремих будівель, цілих компаній або їх частин, акцій, що належать державним або комунальним підприємствам. Будь-яке майно, окрема нерухомість або цілі компанії, у яких державна частка становить понад 50%, можуть бути продані тільки через систему Prozorro.Sale. При цьому об'єкти малої приватизації, які допускаються до продажу, не повинні за вартістю перевищувати 250 мільйонів гривень.

Автоматизація процесу торгів і усунення людського чинника при ухваленні рішення про те, хто придбає майно, допомагає не тільки в боротьбі з корупцією, а й дозволяє реалізовувати активи за реальними ринковими цінами. Рівні конкурентні умови для всіх учасників - потенційних покупців, дають можливість провести процедуру продажу публічно і прозоро, мала приватизація стає хорошим джерелом наповнення бюджету, в цьому випадку.

Для самих покупців це можливість придбати вигідно цікавий актив, який знаходиться в державній власності. При цьому ціну на нього може контролювати сам учасник в процесі аукціону, і розуміти, скільки він готовий заплатити за цікавий для нього лот.

Яке майно можна купити на аукціонах малої приватизації?

Перед тим, як будь-яке майно потрапить на торги в рамках програми мала приватизація, Закон передбачає його оцінку, а також надання повної інформації для покупців. Замовниками продажу виступають Фонд державного майна України (ФДМУ), компанії з часткою держави понад 50% і органи місцевого самоврядування.

Щоб ознайомитися з цікавими варіантами покупки майна, перелік об'єктів малої приватизації можна вивчити як на сайті Фонду, так і в системі онлайн торгів «Прозорро.Продажі». Які об'єкти потрапляють за програмою мала приватизація на аукціон:

  • різні об'єкти житлового фонду (квартири, котеджі, будинки і т.д.);
  • об'єкти комерційної нерухомості (маркети і торговельна нерухомість, офіси і адмін будівлі, готелі, бази відпочинку тощо);
  • земельні ділянки;
  • нежитлова і виробнича нерухомість (цехи, виробничі ділянки, цілі промислові підприємства і комплекси, складські площі, підвали будинків, гаражі і т.д.);
  • соціальні об'єкти (бібліотеки, палаци культури, клуби, кінотеатри та ін.);
  • автомобілі і спецтехніка різного типу;
  • обладнання виробничого призначення;
  • акції і активи підприємств.

При цьому придбати з аукціону актив може як юридична, так і фізична особа, будь-які учасники матимуть рівні права, і навіть не знати нічого один про одного до початку торгів або про те, скільки учасників було зареєстровано на торги. Це перевага електронної системи, яка реалізує об'єкти за програмою мала приватизація, Україна в цьому питанні досягла певних успіхів і ефективності.

Як проходить аукціон з малої приватизації?

Як проходить мала приватизація на Прозорро, і як прийняти в ній участь, про це детальніше. Сам аукціон по процедурі схожий на звичні для нас аукціони. В даному випадку він носить назву «англійська», що означає на підвищення ціни. Умови продажу передбачають, що спеціальна комісія Фонду проводить аудит підприємства або активу, виставленого на продаж на першому етапі. Це робиться для опису його характеристик та визначення початкової вартості.

Потім лот формується і виставляється на реалізацію в систему електронних аукціонів. Тут з ним можуть ознайомитися потенційні покупці і отримати необхідну інформацію для прийняття рішення про участь.

Який порядок дій потрібен для того, щоб взяти участь в аукціоні:

  • вибір офіційного акредитованого інтернет майданчика. За допомогою таких майданчиків замовники і учасники можуть брати участь в торгах, сама система Прозорро безпосередньо не спілкується ні з учасниками, ні з замовниками, (список офіційних майданчиків можна узнати на сайті Прозорро.Продажі);
  • реєстрація на обраному майданчику;
  • оцінка привабливості покупки об'єкта малої приватизації та прийняття рішення про участь в торгах;
  • формування та подача цінової пропозиції, в разі участі в торгах;
  • верифікація (тут перевіряється законність участі конкретного учасника в аукціонах Прозорро за програмою мала приватизація);
  • оплата обов'язкового внеску, такий внесок не буде повернений учаснику, його сума регулюється законодавством;
  • оплата гарантійного внеску (10% від початкової вартості), такий внесок буде повернено учаснику в разі, якщо він не стане переможцем аукціону, і зарахується до загальної ціни покупки, якщо він стане переможцем;
  • підписання заяви про згоду видати винагороду маркетплейсу (офіційному інтернет майданчику), якщо учасник стане переможцем;
  • участь в аукціоні в призначений час його проведення.

Сам процес проведення проходить в три етапи, де на кожному етапі в учасника є три хвилини, щоб прийняти рішення про підвищення ціни. Останнім приймає рішення той учасник, який запропонував найбільшу суму. Той, хто дасть максимальну ціну за лот в результаті, той і виграє аукціон.

Далі, після оплати отриманої в результаті торгів суми і підписання з переможцем договору купівлі-продажу, він може зареєструвати придбане майно в свою власність.

Наостанок, з приводу ще однієї статті витрат для учасника аукціону малої приватизації, в разі, якщо він стане переможцем. Йдеться про винагороду офіційному маркетплейсу. Тут законом затверджені такі тарифи:

  • якщо сума на торгах буде до 4 мільйонів гривень - 4% від кінцевої вартості об'єкта приватизації;
  • від 4 до 64 мільйонів гривень - 2,5% від кінцевої суми покупки;
  • понад 64 мільйона гривень - 1% від фактичної ціни покупки.

Якщо вам цікава вигідна інвестиція, то аукціони в системі Прозорро з продажу держмайна можуть бути дуже цікавими. Істотне підвищення ціни може і не відбутися, а на торги прийде невелика кількість учасників. Так вдається купити за дуже вигідними цінами цікаві активи. Однак трапляється і зворотна ситуація.

Для бюджету це ефективний механізм, що дозволяє реалізувати майно за ринковими цінами і максимально отримувати кошти в бюджет.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА