10:31 15.03.2021

Модульні АЗС відстоюють свої права у суді

3 хв читати

Учасником НАПР у судовому порядку доведено, що модульна АЗС є заводським обладнанням та не потребує введення в експлуатацію як об’єкт будівництва.

Ринок палива в Україні – один з найприбутковіших, який активно намагаються монополізувати. Історично склалося, що законодавча система регулювання діяльності та ліцензування АЗС побудована з преференціями лише для великих гравців, в той час, як сектор малого підприємництва, або так звані малі, модульні АЗС всебічно намагаються дискредитувати.

Саме тому, вони об’єднуються у Національну Асоціацію Паливного Ритейлу, яка захищає їх законні права та допомагає у їх господарчій діяльності.

Асоціація намагається домогтись єдиних прозорих правил розміщення  малих АЗС та зупинити неправомірне перешкоджання їх діяльності з боку контролюючих органів на місцях.

Зараз це вдається зробити лише у судовому порядку. На фейсбук сторінці НАПР повідомляється:

"Учасником НАПР у судовому порядку доведено, що модульна АЗС є заводським обладнанням та не потребує введення в експлуатацію як об’єкт будівництва.

При цьому, у ліцензіата не виникає обов`язку щодо отримання дозвільних документів на розміщення об`єктів малої архітектурної форми - паспортів прив`язок для провадження підприємницької діяльності за адресами розміщення таких модульних АЗС.

А саме, рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2020 року у справі № 560/361/20, що залишено без змін за результатом апеляційного розгляду Постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 16 лютого 2021 року у вказаній справі, Приватне підприємство "ОІЛ ТРЕЙД ЗАХІД" судом встановлено:

- модулі заправки автомобілів рідким моторним паливом за своїми технічними характеристиками є заводським технологічним обладнанням. Оскільки Підприємством отримано необхідні дозволи на експлуатацію цього обладнання, модульні АЗС було введено в експлуатацію як основний засіб за місцем здійснення торгівлі;

- розміщення модульної АЗС, яка є заводським виробом, не передбачає здійснення будівельно-монтажних робіт для її встановлення, тому не є об’єктом будівництва.

- таке обладнання не може бути розцінене як мала архітектурна форма, не є елементом благоустрою території та на її розміщення не поширюються вимоги Закону України "Про благоустрій населених пунктів" та Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року № 244, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 22 листопада 2.011 року за № 1330/20068.

Тому, розпорядження податкового органу щодо скасування ліцензій визнано судом протиправними та такими, що підлягають скасуванню»

Для довідки:

Європейський досвід свідчить, що модульні АЗС – це легальний, зручний та безпечний формат, який приємно радує споживачів цінами на пальне.

 Учасники асоціації акцентують увагу, що в Україні є суперечність у тлумаченні норм чинного законодавства у сфері ліцензування роздрібної торгівлі пальним територіальними органами Державної податкової служби України, що створює перешкоди під час здійснення господарської діяльності та впливає на загальну тінізацію сектору малих АЗС

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА